Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ TIER 1 & 2


Πρόκειται για ένα προσδιορισμό που αρκετοί αγνοούν στο χώρο ων Ειδικών Δυνάμεων. Η πληροφορίες που μπορούν να βρεθούν σχετικά με αυτό το ζήτημα είναι ελάχιστες και αυτό φυσικά για προφανείς λόγους.
Το Πεντάγωνο δεν θέλει το κοινό να γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες αφού οι «κρυφοί άσσοι» βρίσκονται πάντα κάτω από το μανίκι.. Μέσα στην οργανωτική δομή των αμερικανικών ΕΔ υπάρχει μια παράλληλη ημι-αυτόνομη δομή Διοίκησης που δρα ανεξάρτητα από τους λοιπούς Κλάδους. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να διατηρηθεί η απαραίτητη μυστικότητα που απαιτείται για την εκτέλεση της αποστολής της.
Η δομή αυτή είναι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ – US Special Operations Command (USSOCOM). Είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων των «μαύρων» στρατιωτικών επιχειρήσεων με προσωπικό από όλους τους υπόλοιπους Κλάδους των αμερικανικών ΕΔ.
Οι μονάδες που υπάγονται σε αυτήν και αναπτύσσονται σε επιχειρήσεις ονομάζονται μονάδες Ειδικών Αποστολών (Special Mission Units). Πολλοί τις μπερδεύουν με τις Ειδικές Δυνάμεις αλλά σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, η ονομασία αυτή ανήκει ρητώς και απαρεγκλίτως στους Special Forces (κοινώς πρασινοσκούφηδες) του αμερικανικού Στρατού.

H ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ

Από τεχνικής ορολογίας, οι μονάδες SMU αποκαλούνται στην αργκό του στρατού Tier 1 SMU και Tier 2 SMU. Οι δεύτερες είναι «ανοιχτές» για ένταξη σε οποιονδήποτε άνδρα υπηρετεί στις αμερικανικές Ε.Δ ανεξαρτήτως Κλάδου. Οι περισσότεροι φυσικά απορρίπτονται σε ποσοστό 80-90% εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων επιλογής που χαρακτηρίζουν τις κάτωθι μονάδες:
• SEALs -Ναυτικό
• Raiders – Πεζοναύτες
• Recon – Πεζοναύτες
• Combat Controllers – Aεροπορία
• Rangers – Στρατός
• Special Forces – Στρατός
• Asymmetric Warfare Group – Στρατός
Αντιθέτως οι μονάδες Tier 1 SMU αποτελούν «κλειστές μονάδες» υπό τον έλεγχο του Μικτής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Joint Special Operations Command – JSOC) η οποία ανήκει στους κύκλους της USSOCOM. Είναι οι καλύτεροι των καλύτερων και συχνά συνεργάζονται σε απόρρητες αποστολές με το τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων της CIA (Special Activities Division).
Σε αυτές τις μικτές αποστολές τα σχήματα που προκύπτουν αποκαλούνται Ειδικές Επιχειρησιακές Ομάδες (Special Operations Groups). Μόνο τρείς (3) γνωστές μονάδες χαρακτηρίζονται σήμερα Tier 1 SMUs. Αυτές είναι οι εξής:
• DELTA Force (1st Special Forces Operational Delta) – Στρατός
• DEVGRU (Naval Special Warfare Development Group, Seal Team Six) – Ναυτικό
• 24th Special Tactics Squadron – Aεροπορία
Μέλη των μονάδων Tier 1 αποτελούνται από τους πλέον επίλεκτους μαχητές των Ειδικών Δυνάμεων και η αποδοχή τους σε αυτές γίνεται μόνο εφόσον έχουν προϋπηρεσία σε μονάδες Tier2. Για παράδειγμα η Delta Force αποτελείται αποκλειστικά από προσωπικό που έχει υπηρετήσει προηγουμένως σε μονάδες Tier2, ενώ στη DEVGRU όλοι προέρχονται από τις Ομάδες SEAL Teams, οι οποίες μπορούν να δεχτούν υποψηφίους χωρίς πρότερη στρατιωτική εμπειρία.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Εν ολίγοις οι μονάδες Tier 2 απαιτούν από τους υποψηφίους μόνο να βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση, ενώ οι Tier 1 έχουν ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις συνδυαστικά με στρατιωτική εμπειρία και ικανότητες που διευρύνονται περεταίρω. Μόλις ένα νέο στέλεχος εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί για ένταξη σε μονάδα Tier 1 θεωρείται όχι μόνο απόλυτα ικανός μαχητής, αλλά και ψυχολογικά προετοιμασμένος να αντισταθεί σε ανάκριση μετά από σύλληψη από τον εχθρό ενώ είναι άριστος γνώστης τεχνικών επιβίωσης, αποφυγής, αντίστασης και διαφυγής (Survival, Evasion, Resistance and Escape – SERE).
Πολλοί θεωρούν ότι ο διαχωρισμός μονάδων σε Tier 1 και 2 προσδιορίζεται πρωτίστως από την οικονομική ενίσχυση που αυτές λαμβάνουν με τις πρώτες να προηγούνται μετά τις ανάγκες που εκδηλώθηκαν από τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αντιθέτως ο προσδιορισμός προέρχεται από το επίλεκτο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές.
Για το λόγο αυτό το Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων SAD της CIA στρατολογεί προσωπικό αποκλειστικά από τις μονάδες Tier 1. Όταν η CIA εκτέλεσε την επιχείρηση εξουδετέρωσης του Bin Laden στο Αμπόταμπαντ του Πακιστάν, δεν χρησιμοποίησε κανονικούς SEAL αλλά αυτούς της DEVGRU.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Κυρίαρχή λοιπόν είναι η εμπλοκή των μονάδων αυτών σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας. Αν θα θέλαμε να αντιστοιχήσουμε την κατηγοριοποίηση αυτή στην ελληνική πραγματικότητα (όπου φυσικά δομές, μεγέθη, μέσα και τομείς αρμοδιότητας είναι αρκετά διαφορετικά) οι μονάδες Tier1 είναι αυτές οι οποίες ασχολούνται βάση νόμου με αποστολές αντιτρομοκρατίας. Στην κατηγορία αυτή έχουμε την MYA του ΛΣ και την ΕΚΑΜ της ΕΛ.ΑΣ.
Πέραν όμως της νομικής αρμοδιότητας βάση επιχειρησιακής λογικής οι μονάδες Tier1 αυτοπροσδιορίζονται ως αυτές που συμμετέχουν σε πραγματικές επιχειρήσεις. Άρα διαθέτουν επιχειρησιακή εμπειρία με στελέχη κατ’ επανάληψη δοκιμασμένα σε πραγματικές καταστάσεις. Με αυτήν την προσέγγιση η κατηγοριοποίηση των δύο άνωθεν μονάδων δικαιολογείται πλήρως σε αντίθεση με τις λοιπές επίλεκτες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΕΔ οι οποίες δεν εμπλέκονται σε πραγματικές επιχειρήσεις.
Η έλλειψη αυτή επιχειρησιακής εμπειρίας αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και εξέλιξη τους καθώς παγιδεύονται σε δεδομένα που «βολεύουν» και πολλές φορές απέχουν από αυτά που θα έπρεπε να εφαρμόζονται στη δομή και τρόπο λειτουργίας τους.
Οι παραστάσεις και εμπειρίες πραγματικών επιχειρήσεων δεν υποκαθίστανται με τίποτα και δυστυχώς το πρόβλημα αυτό δεν το έχουν μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις αλλά το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός ίσως από τους χειριστές μαχητικών της ΠΑ οι οποίοι πετάνε σε Readiness εκ διώχνοντας μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας. Γι αυτό και έχουν νοοτροπία αεροπόρου – μαχητή η οποία αποδεικνύεται με κάθε ευκαιρία σε όλες τις συνεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό με αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.
Αντίστοιχες δυνατότητες θα πρέπει να δοθούν και στους μαχητές των Ειδικών Δυνάμεων με μεγαλύτερη δραστηριοποίηση τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικό, αν επιθυμούμε να ανεβάσουμε το επίπεδο σε ότι αφορά την πραγματική εμπειρία.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/idikes-dynamis-pies-ine-monades-tier-1-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου