Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τυφέκιο Imbel IA-2 : το FN FAL όπως θα το θέλαμε….

Ένα από τα πρώτα τοπικής κατασκευής τυφέκια που υιοθέτησε ο στρατός της Βραζιλίας (Exército Brasileiro) στη διάρκεια της ιστορίας, ήταν ένα αντίγραφο του Mauser M1908 διαμετρήματος 7Χ57 χιλ. Με την είσοδο της χώρας στον Β’ΠΠ (η μοναδική χώρα της Νοτίου Αμερικής που συμμετείχε με σχεδόν 27000 άνδρες του στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας στα θέατρα επιχειρήσεων Ατλαντικού και Ιταλίας) οι Βραζιλιάνοι εφοδιάστηκαν με τυφέκια Μ1903, Μ1 και οπλοπολυβόλα BAR, καθώς και με τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.
Με τη λήξη του Β’ΠΠ αποφασίστηκε η απόσυρση των τυφεκίων 7Χ57 και η καθολική υιοθέτηση του διαμετρήματος .30-06, σε χρήση με τροποποιημένα τυφέκια Mauser. Μόλις το 1964, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του ΝΑΤΟικού διαμετρήματος 7,62Χ51 μαζί με την κατασκευή τυφεκίων FN FAL. Τα όπλα κατασκευάστηκαν από το κρατικό εργοστάσιο Fábrica de Itajubá, κατόπιν αδείας από την Βελγική εταιρία. Η πλήρης ‘’εθνικοποίηση’’ της παραγωγής επετεύχθη το 1973. Το 1977 ιδρύθηκε το κρατικό εργοστάσιο IMBEL (Indústria de Material Bélico do Brasil) στο οποίο ενσωματώθηκε και το Fabrica de Itajuba.
Από την εμφάνιση του διαμετρήματος 5.56, οι Βραζιλιάνοι άρχισαν να μελετούν σοβαρά το θέμα, καθώς προέβλεψαν την δυναμική του νέου φυσιγγίου. Μια από τις πρώτες προσπάθειες του IMBEL για δημιουργία ενός τυφεκίου 5,56 χιλ, ήταν το μοντέλο MD-1 το 1983. Ήδη η Πολεμική Αεροπορία της χώρας, χρησιμοποιούσε το διαμέτρημα αυτό, καθώς το 1972 είχε εφοδιαστεί με το τυφέκιο ΗΚ-33.
Το τυφέκιο MD-1 χρησιμοποιούσε πολλά κοινά απάρτια με το FN FAL, γεγονός καθόλου παράξενο, μιας και το κρατικό εργοστάσιο ειδικευόταν στην κατασκευή τέτοιων τυφεκίων. Το παράδοξο είναι πως το σχέδιο δεν αναπτύχθηκε κατόπιν απαιτήσεως του στρατού, αλλά ως πειραματισμός του εργοστασίου. Μερικά χρόνια αργότερα, με την ίδρυση της πρώτης μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του στρατού, η κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέου όπλου, αλλά οι μικροί αριθμοί του προσωπικού ανέστειλαν κάθε περαιτέρω μελέτη. Επόμενο λογικό βήμα ήταν η ανάπτυξη ενός τυφεκίου FN FAL σε διαμέτρημα 5,56 χιλ.
Το νέο σχέδιο έφερε τον κωδικό MD-97. Σχεδιαστικά ήταν πανομοιότυπο με το FN FAL, χρησιμοποιούσε έμβολο αεριών για τη λειτουργία του, και κλείστρο όμοιο με του τυφεκίου Μ16, ενώ τροφοδοτούνταν από γεμιστήρες της σειράς Μ16. Παρά την καλή σχεδίαση, κρίθηκε πως δεν ικανοποιούσε όλες τις απαιτήσεις του στρατού και τελικά απορρίφθηκε. Η IMBEL προσπάθησε να βελτιώσει το σχέδιο, αλλά συνάντησε για ακόμη μια φορά την άρνηση του στρατού. Αποφασίστηκε λοιπόν η ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου.
Το τυφέκιο ΙΑ-2 παρουσιάστηκε επίσημα το 2012. Ήδη από το 2010, περίπου 1500 τεμάχια του όπλου, είχαν χορηγηθεί σε διάφορες μονάδες του στρατού, προκειμένου να αξιολογηθούν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Φυσιολογικά βασίζεται και αυτό στο FN FAL αν κα η χρήση πολυμερών υλικών είναι πιο εκτεταμένη. Η λειτουργία παραμένει η ίδια, με έμβολο αερίων και κλείστρο βασισμένο στο Μ16. Έμφαση δόθηκε στην εργονομία του όπλου, με επανασχεδιασμό όλου του συγκροτήματος σκανδάλης. Η χειρολαβή πλέον διαθέτει πιο εργονομικό σχήμα, ο μοχλός απελευθέρωσης του γεμιστήρα εκτείνεται στο πλάι διευκολύνοντας την χρήση μόνο με τον αντίχειρα, ενώ έχει απαλειφθεί εντελώς ο μοχλός –αναστολέας κλείστρου. Το τυφέκιο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί γεμιστήρες STANAG της σειράς Μ16. Με την προσθήκη τριών μικρών τεμαχίων ράγας MIL-STD-1913 (Picattiny) στις θέσεις 3,6 και 9 στο χειροφύλακα, είναι δυνατή η τοποθέτηση διάφορων παρελκομένων. Μια μονοκόμματη ράγα στον άνω κορμό, επιτρέπει την τοποθέτηση κάθε είδους σκοπευτικού βοηθήματος. Το συνολικό μήκος είναι 99,3 εκατ ενώ το βάρος ανέρχεται σε 3,2 κιλά.
Μόλις πριν 2 εβδομάδες, η IMBEL παρουσίασε και μια έκδοση του τυφεκίου σε διαμέτρημα 7,62 χιλ. Το μοντέλο εξελίχθηκε παράλληλα με το ΙΑ-2 ως ερευνητικό σχέδιο της εταιρίας, προοριζόμενο για χρήση από αστυνομικές δυνάμεις. Αν και μηχανισμός λειτουργίας παραμένει ο ίδιος, το κλείστρο ακολουθεί το σχέδιο του FN FAL με επανασχεδιασμένο θάλαμο για το έμβολο αερίων. Το όπλο έχει μήκος μόλις 74 εκατ και βάρος 3,7 κιλά, χρησιμοποιεί δε τις τυπικές γεμιστήρες του FN FAL.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2017/04/27/%CF%84%CF%85%CF%86%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BF-imbel-ia-2-%CF%84%CE%BF-fn-fal-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου