Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ο ακύρυχτος πόλεμος των Ειδικών Δυνάμεων σε Αιγαίο και Ιόνιο μέσα από βίντεο ντοκουμέντο



Καθημερινά στα νερά του Αιγαίου διεξάγεται ένας ακήρυχτος ανάμεσα σε δουλεμπόρους, εμπόρους όπλων και ναρκωτικών και κάθε λογής ποινικούς.


Η επιχείρηση που διεξήχθη την Παρασκευή ξεκίνησε όταν αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το γεμάτο με δέματα κάνναβης ταχύπλοο. Όταν οι τρεις επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν ότι είχαν εντοπιστεί από το αεροσκάφος κατευθύνθηκαν από τα ιταλικά χωρικά ύδατα προς τα αλβανικά περνώντας από τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Οθωνών στο Ιόνιο πέλαγος. Από εκεί ξεκινησε η έρευνα για τον εντοπισμό του σκάφους από πέντε περιπολικά σκάφη του Λμενικού, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο της ίδιας υπηρεσίας με ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών.


Τις απογευματινές ώρες οι έρευνες απέδωσαν, το σκάφος εντοπίστηκε και ξεκίνησε καταδίωξη - ακόμα και μέσα στα αλβανικά χωρικά ύδατα κατόπιν αδείας των αλβανικών αρχών - στη διάρκεια της οποίας οι επιβαίνοντες σε αυτό πετούσαν τα ναρκωτικά στη θάλασσα. Η καταδίωξη οδήγησε τους επιβάτες του ταχυπλόου να πέσουν με ταχύτητα σε βραχώδη περιοχή με αποτέλεσμα το σκάφος να αρχίσει να βάζει νερά ενώ οι ίδιοι το εγκατέλειψαν. Μέχρι στιγμής τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού έχουν περισυνελέξει 110 δέματα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και τυχόν υπόλοιπων ναρκωτικών ουσιών συνεχίζονται, σε συνεργασία με τις ιταλικές και τις αλβανικές αρχές. Οι παραπάνω σκηνές είναι η ρουτίνα του Αιγαίου και του Ιονίου στην «καθημερινότητα» τους δεδομένου πως πολλές φορές λαμβάνουν χώρα περιστατικά ένοπλων συμπλοκών απέναντι σε κακοποιούς εφοδιασμένους με τυφέκια εφόδια και πολυβόλα ενώ δεν λείπουν περιστατικά που σκάφη διαθέτουν τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή με σκοπό να βάλλουν από μακριά τους λιμενικούς.


Αιχμή του δόρατος των Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος είναι πρωτίστως οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) καθώς και τα κατά τόπους Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ). Πρόκειται για Μονάδες ελίτ του Λιμενικού Σώματος. Τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) συγκροτούν τις Ομάδες Ειδικών Αποστολών (Ο.Ε.Α) και εδρεύουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας και στις κύριες λιμενικές εγκαταστάσεις με σκοπό την αποτροπή και την καταστολή κάθε έκνομης ενέργειας. Οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών τα τελευταία χρόνια έχουν καταγάγει σημαντικές επιτυχίες, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν στενούς δεσμούς με τους Αμερικανούς Seal της SEAL TEAM 4 με μόνιμη παρουσία των τελευταίων στον Άγιο Κοσμά και μέσα από δωρεές έχουν μπορέσει να βελτιώσουν δραματικά την υποδομή της Μονάδας. Επόμενος, σταθμός για την ΜΥΑ αναμένεται να είναι η μετεγκατάσταση της, στον Σκαραμαγκά με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων. 

Οι αποστολές των ΚΕΑ αφορούν κυρίως αντιεγκληματικές επιχειρήσεις αναλόγως την περιοχή ευθύνης του κάθε Κλιμακίου. Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σχεδιάζονται και εκτελούνται από τους βατραχανθρώπους της Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων της ΜΥΑ και αφορούν την συμμετοχή σε επιχειρήσεις ανακατάληψης πλοίου, που βρίσκεται σε συνθήκες ομηρίας από τρομοκράτες. Οι αντιεγκληματικές επιχειρήσεις των ΚΕΑ προσανατολίζονται στην καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο παγκοσμίως ανθεί ιδιαιτέρως σε παράκτιες πόλεις-λιμάνια που αποτελούν πύλες εισόδου αγαθών και πληθυσμού. Η εκτέλεση νηοψιών σε ύποπτα πλοία για μεταφορά λαθραίων εμπορευμάτων, ναρκωτικών και όπλων είναι επίσης εντός των καθηκόντων των ΚΕΑ. Τα τελευταία έτη, τα ΚΕΑ αποτελούν τα «δύναμη πρώτης γραμμής» στον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης, ιδιαίτερα από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας, η οποία οργανώνεται συστηματικά από Τούρκους λαθρέμπορους. Εξίσου σημαντικός είναι και ο αγώνας των ΚΕΑ κατά του λαθρεμπορίου που διεξάγεται στα στενά μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου και της Ελλάδας, από την αλβανική μαφία και άλλες εγκληματικές οργανώσεις.

Το παρακάτω βίντεο όπως αποδεσμεύτηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος παρουσιάζει γλαφυρά τον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγεται εδώ και αρκετά χρόνια σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος


Στο σημείο αυτό καταδικνύεται η ανάγκη για την ύπαρξη κατάλληλων καταδιωκτικών σκαφών και όχι σκαφών πολιτικού τύπου:

Το περιστατικό αυτό καθώς και προγενέστερα συμβάντα οφείλουν να προβληματίσουν την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ώστε να σταθεί στα ακόλουθα σημεία:

  1. Στην ανάγκη περεταίρω βελτίωσης της οργάνωσης, της εκπαίδευσης και της υλικοτεχνικής υποδομής των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών που στόχο θα έχει την ύπαρξη δυνάμεων κατάλληλα εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων για την αντιμετώπιση δυσχερών και επικίνδυνων καταστάσεων με σκληρούς κακοποιούς. 
  2. Της απόκτησης ικανού αριθμού καταδιωκτικών ταχυπλόων και όχι σκαφών πολιτικού τύπου.
  3. Την αξιοποίση και την ενίσχυση των εναερίων μέσων του Λιμενικού Σώματος τόσο της Μοίρας Αεροσκαφών όσο και της Μοίρας Ελικοπτέρων και όχι την αδρανοποίηση της Υπηρεσίας όπως αυτή έχει καταγραφθεί τα προηγούμενα έτη απόρροια χαμηλών διαθεσιμοτήτων. 
  4. Σε στρατηγικό επίπεδο την βελτίωση των ικανοτήτων συλλογής, επεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. 

Η παραπάνω επιτυχημένη και αναίμακτη επιχείρηση όπως αυτή προκύπτει από τα δημοσιοποιηθέντα βίντεο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη σημασία της ύπαρξης καλά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων Ειδικών Δυνάμεων οι οποίες αποτελούν στην πραγματικότητα κεφάλαιο για το ελληνικό κράτος αφού η κατάλληλη αξιοποίηση σε υποθέσεις με διεθνή εμβέλεια αναβαθμίζουν το κύρος και τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή. Ουσιαστικά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αποδείχτηκαν άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας στον παγκόσμιο αγώνα κατα του εμπορίου ναρκωτικών, ενώ η κατάλληλη επικοινωνιακή αξιοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης από το αρμόδιο Υπουργέιοστα διεθνή ΜΜΕ συμβάλει στην εδραίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως μίας χώρας που διστάζει παρα την οικονομική κρίση και της συνέπειες αυτής στην Δημόσια Διοίκηση να πολεμήσει το παγκόσμιο καρτέλ ναρκωτικών προστατεύοντας την ευρωπαική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/asfaleia/ethniki-asfaleia/5190-o-akyryxtos-polemos-ton-eidikon-dynameon-se-aigaio-kai-ionio-mesa-apo-vinteo-dokoumento

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου