Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Το τουρκικό πλοίο που προσάραξε στην Κω μετέφερε ένα πρωτότυπο αντιαεροπορικό σύστημα πυροβόλου

Δεν ξέρω τι να πω. Να την αποκαλέσω ελληνική τραγωδία ή τουρκική κωμωδία; Ένα ολοκαίνουριο πρωτότυπο ενος ναυτικού αντιαεροπορικού συστήματος τουρκικής κατασκευής κατέληξε, κολλημένο σ’ ένα Ελληνικό νησί.

turkey_alcatras1
Η πάνω φωτογραφία δείχνει τη ναυτική έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος πυροβόλου Korkut της Aselsan. Η κάτω φωτογραφία δείχνει το προσαραγμένο πλοίο Alcatras και το φορτίο του. Το “Α” είναι το 3D ραντάρ αναζήτησης. Το σχήμα του ραντάρ και ο λαιμός του ιστού είναι πολύ χαρακτηριστικοί. Το “Β” είναι το σύστημα ελέγχου πυρός πάνω στον πύργο. Αν και ο πύργος είναι καλυμμένος πάνω στο πλοίο, το σχήμα και το ύψος αντιστοιχεί με τον ακάλυπτο πύργο. Το βέλος δείχνει την κατεύθυνση των πυροβόλων. Η φωτογραφία πάνω είναι από τον χρήστη του twitter @TyrannosurusRex. Η φωτογραφία από κάτω είναι από το The Toc.
Ολόκληρο το περιστατικό ξεκίνησε όπως πολλά άλλα. Το υπό τουρκική σημαία M/V Alcatras, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνήτη του, αντιμετώπισε βλάβη στο πηδάλιο καθώς έπλεε από την Τουζλα της Κωνσταντινούπολης στην Αττάλεια. Χωρίς να μπορεί να πλοηγηθεί προσάραξε στην νήσο Κω περίπου 100 μέτρα από την παραλία Λάμπη. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν πολύ συχνά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Το M/V Alcatras είναι ένα πλοίο μήκους 28 μέτρων. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου τούρκικου αλιευτικού πλοίου σχεδιασμένο να εργάζεται στις θάλασσες γύρω από την Τουρκία. Όμως δεν διαθέτει αλιευτικό εξοπλισμό. Είναι καταγεγραμμένο ως ένα πλοίο καταδύσεων. Οι παλιές φωτογραφίες του πλοίου στο Marine Trafic δείχνουν ένα συνηθισμένο πλοίο εργασίας, με την μπροστινή υπερκατασκευή και τον μεγάλο χώρο εργασίας στην πρύμνη.
Εντούτοις, όταν το M/V Alcatras προσάραξε στην Κω ήταν φορτωμένο με αυτά που φαίνεται να ήταν δύο λευκά εμπορευματοκιβώτια για στέγαση ή για εργασία και ένα πράσινο εμπορευματοκιβώτιο. Επιπλέον είχε έναν μεσαίου ύψους ιστό με καλυμμένη την κορυφή του και ακόμα μια κατασκευή επίσης τελείως καλυμμένη. Αυτό είναι το πολύτιμο φορτίο του. Ο ιστός και το καλυμμένο φορτίο έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα του ναυτικού οπλικού συστήματος αεράμυνας που αναπτύσσεται από την Aselsan.
Η Aselsan αναπτύσσει για τον Τουρκικό Στρατό ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα με την ονομασία Korkut. Μια μονάδα Korkut αποτελείται απ’ ένα όχημα διοίκησης και έλεγχου με ένα 3D ραντάρ (σημειωμένο ως A στην παραπάνω φωτογραφία) και 3 οχήματά πυροβόλων, το καθένα εξοπλισμένο με ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο των 35 χιλιοστών και ένα ραντάρ ελέγχου πυρός. Τα δίδυμα πυροβόλα είναι μονάδες Oerlikon GDF-002 που κατασκευάζονται υπό άδεια από την MKEK. Η ανάπτυξη του Korkut έφτασε πρόσφατα στη φάση δοκιμών πεδίου και κάποια οχήματα παραδόθηκαν στον Τουρκικό Στρατό για αυτόν τον λόγο.

Το ναυτικό Korkut φορτώθηκε στο M/V Alcatras στην Κωνσταντινούπολη και απέπλευσε προς την Αττάλεια. Δεν υπάρχουν ναυτικές εγκαταστάσεις στην Αττάλεια. Το M/V Alcatras δεν μετέφερε απλώς το σύστημα από την Τουζλα στην Αττάλεια. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αφότου έφτανε στην Αττάλεια, το πλοίο θα πραγματοποιούσε δοκιμές στην ανοιχτή θάλασσα. Ως εκ τούτου, υπάρχουν επίσης τα εμπορευματοκιβώτια στο κατάστρωμα. Η θέση του πύργου προσφέρει μεγάλο πεδίο πυρός από τα πλευρά.
Υπάρχουν φήμες ότι ένα ναυτικό σύστημα που βασιζόταν στο Korkut ήταν επίσης υπό ανάπτυξη αλλά δεν υπήρχαν απτά αποδεικτικά στοιχεία. Η πρώτη φωτογραφία του πρωτότυπου δημοσιοποιήθηκε στοTwitter. Αργότερα δημοσιοποιήθηκαν οι ειδήσεις σχετικά με την προσάραξη του τουρκικού πλοίου με το μυστήριο φορτίο. Τώρα, εμείς και οι γείτονες μας γνωρίζουμε ότι αναπτύσσουμε ένα πρωτότυπο ενός τέτοιου συστήματος.
Ο ελληνικός ιστότοπος Onalert ανέφερε ότι το φορτίο του M/V Alcatras μεταφέρθηκε σε ένα άλλο πλοίο για να ελαφρυνθεί το προσαραγμένο πλοίο.
Έκτοτε δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το περιστατικό, υπάρχει (αν και μικρή) μια πιθανότητα η ιστορία μου να είναι ίσως λάθος. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Alper Böler για την τόσο προσεχτική παρατήρηση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/12/29/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AC%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου