Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Οι Αμερικανοί SEAL εκπαιδεύονται από κοινού με το ΕΤΑ (βίντεο)


Στη Τακτική Άμεση Μετά Στρατευμάτων "ΣΑΡΙΣΑ" 2016 αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εκτέλεση αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων.

Οι κύριες μονάδες που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο ήταν η Ζ ΜΑΚ, το Ε.Τ.Α καθώς και η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης. Η πλέον πρωτότυπη στιγμή στην ιστορία της άσκησης ήταν η συνεκπαίδευση των Αμερικανών SEALs και συγκεκριμένα της SEAL TEAM TWO με τους επίλεκτους άνδρες του ΕΤΑ. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1959 και υπάχθηκε στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του ΕΤΑ ήταν ευθύς εξαρχής η ταχεία ανάπτυξη ομάδα ανορθόδοξου πολέμου στα εχθρικά μετόπισθεν για την διενέργεια αναγνώρισης, κατάδειξης στόχων και συλλογής πληροφοριών. και κατ’ επέκταση ανορθόδοξου πολέμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ΕΤΑ διαρκώς αναπροσάρμοζε τις τεχνικές του και έδινε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εναέρια διείσδυση. Το 2000 το ΕΤΑ εγκαταστάθηκε στην Νέα Πέραμο Αττικής από τον Ασπρόπυργο. Το ΕΤΑ έχει μέγεθος ενισχυμένου Λόχου και οι αποστολές του αφορούν ως επί το πλείστον την στρατηγική αναγνώριση, την κατάδειξη στόχων και γενικότερα αποστολές ανορθοδόξου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Για την εναέρια διείσδυση που είναι και η πλέον δημοφιλής μέθοδος πραγματοποιούνται άλματα είτε από αεροσκάφη είτε από ελικόπτερα τύπου HALO (High Altitute High Opening) είτε HALO (High Altitude Low Opening). Η υλικοτεχνική του υποδομή είναι παρόμοια μοίρας αλεξιπτωτιστών ενισχυμένη με ειδικά υλικά όπως είναι οι καταδείκτες στόχων λέιζερ. Οι ομάδες του ΕΤΑ καθημερινά διένυαν δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, κρύβονταν την ημέρα και δρούσαν την νύχτα και επιχειρούσαν υπό άκρα μυστικότητα. Η απόδοση των ανδρών του ΕΤΑ ήταν εξαιρετική αφού κατάφεραν να διεκπεραιώσουν όλες τις αποστολές που τους ανατέθηκαν με επιτυχία παρά το γεγονός όλες ήταν διπλής ενέργειας αφού υπήρχε απεικόνιση από μονάδες της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Οι άνδρες του ΕΤΑ μαζί με τους Αμερικανούς βατραχανθρώπους SEAL ασκήθηκαν στα παρακάτω αντικείμενα: 

  1. Περίπολα Μακράς Ακτίνας Δράσεως
  2. Ανορθόδοξος Πόλεμος.
  3. Κατάδειξη στόχων. 
  4. Συλλογή Πληροφοριών. 
  5. Επιβίωση και διαφυγή. 
  6. CQB
  7. Αεροκίνητες επιχειρήσεις. 

Τέτοιου είδους συνεργασίες είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμες. Εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και διδάγματα (σε επίπεδο τακτικής, αποστολών, δόγματος, διοικητικής μέριμνας, υλικών, εξοπλισμού) από τους Αμερικανούς SEAL οι οποίοι έχουν τεράστια πολεμική εμπειρία. Επιπροσθέτως, από πλευράς ΗΠΑ συμμετείχε η Airborne Brigade Combat Team υποστηριζόμενες από την 12 Combat Aviation Brigade, προερχόμενες από βάσεις στην Ευρώπη (Ιταλία και Γερμανία αντίστοιχα).

Όμως και η Ζ ΜΑΚ της οποίας ο ρόλος και η σημασία είναι εξαιρετικά νευραλγική στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον πραγματοποίηση εκπαιδευτικά αντικείμενα και σενάρια με μεγάλη αξία. Για πρώτη φορά λειτούργησε ως λόχος αναγνώρισης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών αφού προηγήθηκε των αποβατικών τμημάτων και προχώρησε στη συλλογή πληροφοριών με εγκατάσταση παρατηρητηρίων καθώς και άρση κωλυμμάτων. Εφαρμόστηκαν τεχνικές διείσδυσης από θαλάσσης είτε υποβρύχιως είτε επιφανείας, πάντα επιχειρώντας με σύμμαχο το σκοτάδι. Η 31 ΜΕΕΔ εκτέλεσε μεγάλο όγκο αποστολών Έρευνας & Διάσωσης Μάχης σε συνεργασία με την 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης καθώς και το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων. Τα σενάρια προέβλεπαν γενικευμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μάχης στην οποία συμμετείχαν και COMAO εκ μέρους Π.Α τα οποία αφενός εξασφάλιζαν τοπική εναέρια υπεροχή και αφετέρου παρείχαν εγγύς υποστήριξης στους κομάντος της 31 ης ΜΕΕΔ. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε πως ειδικές επιχειρήσεις δίχως ειδικά υλικά και ειδικό εξοπλισμό και ανάλογα επιχειρησιακά μέσα δεν νοούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποστολές Έρευνας & Διάσωσης Μάχης με ελικόπτερα τα οποία δεν διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα αυτοπροστασίας.









ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/4516-oi-amerikanoi-seal-ekpaideyontai-apo-koinoy-me-to-eta-vinteo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου