Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η Τέχνη της Παρουσίας

Γράφει ο Επιλοχίας Harlan Kefalas
Οι ηγέτες δείχνουν ότι νοιάζονται μέσω της παρουσίας τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση από τους ηγέτες οι οποίοι συνήθως μοιράζονται τις κακουχίες και τους κινδύνους της ομάδας τους. Η παρουσία εκεί οπού οι υφιστάμενοι εκτελούν τα καθήκοντα τους δίνει τη δυνατότητα τους ηγέτες να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Στρατιώτες και το πολιτικό προσωπικό. Η παρουσία είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό που πρέπει οι ηγέτες να κατανοήσουν. Δεν είναι απλώς ένα θέμα εμφάνισης. Οι ενεργειών, λέξεις και τρόπος με τον οποίο οι ηγέτες παρουσιάζουν τον εαυτό τους δείχνει την παρουσία τους .-ADRP 6-22, παράγραφος 4-2.
Όλοι οι ηγέτες έχουν παρουσία. Αρχικά, είναι φυσική. Καθώς οι ηγέτες εξελίσσονται μέσα από τους βαθμούς, ο μεγάλος αριθμός των Στρατιωτών συνθέτει την ικανότητα του ηγέτη να είναι σωματικά παρών για κάθε έναν εξ αυτών. Η πρόκληση τότε είναι πως μπορούν οι ηγέτες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη μέσα στο σύστημα όταν δεν μπορούν να είναι παντού, οποιαδήποτε στιγμή.
Ο ρυθμός της παρουσίας
Μια μέθοδος είναι η δημιουργία ενός ρυθμού όπου αναμένεται η παρουσία σου. Η πρωινή σωματική αγωγή είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Διαμοιραζόμενος τον πόνο μιας απαίτησης, μέσα από το σκληρό πρόγραμμα της σωματικής αγωγής δημιουργείται συνοχή στην μονάδα. Υψηλόβαθμα στελέχη, μέσα από την παρουσία τους στο γυμναστήρια, μπορούν να παρακινήσουν τα άτομα να πιεστούν λίγο περισσότερο. Ένας συνάδερφος μου είδε την ομάδα διοίκησης του να γυμνάζεται και αυτό τον παρακίνησε να προχωρήσει λίγο περισσότερο.
Άλλοι ρυθμοί μάχης περιλαμβάνουν: περπάτημα στην σειρά των όρχων οχημάτων, σταματώντας σε κάθε διμοιρίτη/τμηματάρχη, και περπατώντας ανάμεσα στους θαλάμους οπλιτών κατά τη διάρκεια των εκτός προγράμματος ωρών. Αν οι Στρατιώτες σου λάβουν μια διαταγή, βγες έξω και έλεγξε που βρίσκονται, όπως μια σκοπιά ή μια λεπτομέρεια.
Συχνά η ακεραιότητα καθορίζεται ως: Να κάνεις το σωστό όταν κανένας δεν σε βλέπει. Φυσικά, οι Στρατιώτες περιμένουν κάποια στιγμή από τους ηγέτες να τους ελέγξουν. Αν γνωρίζουν πως κανένας δεν πρόκειται ποτέ να ενδιαφερθεί, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν λάθη. Αλλά αν περιμένουν πως κάποιος θα παρατηρεί την απόδοση τους, τότε αντ’ αυτού είναι πιο πιθανό να κάνουν το σωστό.
Ως ηγέτης, εκεί που περνάς τον χρόνο σου δείχνει τι εκτιμάς. Αν μένεις στο γραφείο σου, ασχέτως πόση δουλεία κάνεις για τους Στρατιώτες σου, η αντίληψη τους για σένα θα είναι αρνητική. Να είσαι εκεί που είναι, ίσως να αναγνωρίσεις προβλήματα που μπορείς να διορθώσεις. Οι νέοι Στρατιώτες μπορεί να αποδεχθούν αυτά τα προβλήματα ως μέρος της στρατιωτικής τους εμπειρίας.
Παρουσία εν δράσει
Ως ο βοηθός διμοιρίτη, κατά τις σαββατοκυριακάτικες επισκέψεις μου στους θαλάμους οπλιτών οι Στρατιώτες μου αποκάλυψαν πράγματα που δεν θα γνώριζα από τις συνηθισμένες αλληλεπιδράσεις στον όρχο οχημάτων. Ανακάλυψα έναν Στρατιώτη που πριν καταταγεί είχε κάνει αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Τον προσδιόρισα ως επικίνδυνο και διατήρησα μια πιο προσεχτική ματιά προς αυτόν. Δεν είχε αναφέρει αυτές τις απόπειρες κατά την υποχρεωτική παροχή συμβουλών κινδύνου. Ένα φύλλο χαρτιού είναι καλό όσο ο Στρατιώτης έχει εμπιστοσύνη στον ηγέτη του. Οι Στρατιώτες μου ανέμεναν να με δουν και ως το αποτέλεσμα των μηδενικών περιστατικών μέσα στους στρατώνες. (Οι έλεγχοι των θαλάμων οπλιτών εκείνη την εποχή δεν ήταν υποχρεωτικοί. Αφότου όμως οι έλεγχοι των θαλάμων γίνανε υποχρεωτικοί, ελαχιστοποιήθηκε η αξία της παρουσίας μου).
Τον χειμώνα του 2011, ήταν η σειρά καταχώρησής λεπτομερειών του Λόχου βασικής εκπαίδευσης. Μετά τον εκπαιδευτικό κύκλο, οι εκπαιδευόμενοι θα παραδίδονταν στην φρουρά, η οποία θα τους έστελνε σε όλες τις αποστολές που είχαν ανάγκη από προσωπικό. Προβλέποντας ότι η θερμοκρασία θα ήταν περίπου παγωμένη, αιτηθήκαμε ζεστή σοκολάτα και σούπα από τις εγκαταστάσεις εστίασης. Εξοπλισμός ισχυρού ψύχους και θερμαινόμενες περιοχές παρείχαν πάρα πολύ άνεση για τον χειμώνα στο Μιζουρι. Τίποτα δεν ανύψωνε τόσο το ηθικό των εκπαιδευόμενων όσο ένα κύπελλο ζεστού υγρού.
Πιο εκπληκτική ήταν η αντίδραση της σειράς των νέων υπαξιωματικών. Γιατί να το έκανε αυτό για τους εκπαιδευόμενους ένας Λοχίας εκπαιδευτής, και ακόμη μετά να το μοιραστεί με την μόνιμη ομάδα; Θα μπορούσα να είχα απολαύσει μια μέρα χωρίς εκπαιδευόμενους, ασχολούμενος με την χαρτοδουλειά, να επεδίωκα ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής, ή ακόμη να προσπαθούσα να δειπνίσω μαζί με την σύζυγο μου. Το προσωπικό της φρουράς είχε την ευθύνη των Στρατιωτών μου. Παρ’ολα αυτά, είχα την υποχρέωση να τους ελέγχω. Η παρουσία μου, σκοπίμως σχεδιασμένη, αποδείχθηκε πραγματική φροντίδα για όλους του Στρατιώτες, και όχι μόνο για μένα.
Η υπηρεσία του σκοπού είναι είναι τρόπος ζωής καθώς αναπτύσσεσαι στο Αφγανιστάν. Δεν πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να έρθει η σειρά των Στρατιωτών μου να φυλάξουν την περίμετρο. Αν και υπήρχε ένας Λοχίας Φρουράς και Διοικητής Μέριμνας, αφιέρωσα χρόνο στο να ελέγξω τους Στρατιώτες μου. Ξανά, θα μπορούσα εύκολα να ξεφύγω για τις δουλείες μου, καθώς άλλοι υπαξιωματικοί ήταν υπεύθυνοι για τους Στρατιώτες μου. Προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν βρήκα πινακίδες στόχων, κανένα προκαθορισμένο τομέα βολής, και το ακόμη πιο συγκλονιστικό, δεν υπήρχαν αναρτημένοι οι κανόνες εμπλοκής. Αμέσως το ανέφερα στην κλίμακα διοίκησης για διόρθωση.
Καθ’ολη την ανάπτυξη, συνέχισα να κάνω τις γύρες μου. Απόλαυσα τις ανεπίσημες συζητήσεις με τους Στρατιώτες μου. Περίμεναν να με δουν και είχαν να μοιραστούν ιδέες ή ερωτήσεις μαζί μου κατά την ανεπίσημη συνάντηση. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα για μένα ήταν ότι οι Στρατιώτες μου σπανίως εντοπιζόταν από τους εφοδεύοντες (τον Λοχία της φρουράς ή την κλίμακα της διοικήσεως) να έχουν ατέλειες στην στολή τους. Περίμεναν κάποιον να περάσει, όποτε δεν πρόκειται να παραποιούσαν την στολή τους λόγω της ζεστής ή να εκτελέσουν την υπηρεσία τους χωρίς την κατάλληλη ενυδάτωση.
Δημιούργησε έναν ρυθμό μάχης όπου οι Στρατιώτες σου περιμένουν να σε δουν όπου διαβιώνουν και εργάζονται. Η παρουσία σου, φυσική ή αναμενόμενη, θα ωθήσει την ακεραιότητα τους προς την σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να αποφύγεις όποια αμηχανία και, πιο σημαντικό, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, η οποία είναι ο θεμέλιος λίθος του επαγγέλματος μας.
Ερωτήσεις προς τους Ηγέτες
  • Η δημιουργία εμπιστοσύνης είναι σημαντική για εσένα; Αν είναι έτσι, με ποιους τρόπους μπορείς να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Επιλοχία Kefalas και να αναπτύξεις την εμπιστοσύνη μέσω της αυξημένης παρουσίας;
  • Εκεί που περνάς τον χρόνο σου δείχνει τι είναι σημαντικό για εσένα. Τι αποκαλύπτει το ημερολόγιο σου σχετικά με τις προτεραιότητες σου;
  • Πόσα προβλήματα μπορείς να διαπιστώσεις δαπανώντας 30 επιπρόσθετα λεπτά κάθε μέρα επικοινωνώντας προσωπικά με το προσωπικό σου εκεί που εργάζεται, σιτίζεται και αναπαύεται;

Απόδοση/Μετάφραση από το themilitaryleader.com για την Προέλαση.
Πηγή φωτογραφίας: The U.S. Army
http://www.proelasi.org/2016/10/15/%CE%B7-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου