Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η Ελληνική PLCE…



Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο ΕΣ αποφάσισε να υιοθετήσει μια νέα εξάρτυση για το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων. Η μέχρι τότε χρησιμοποιούμενη κανάβινη Μ71 ήταν ανεπαρκής για τις αποστολές αυτών των τμημάτων. Ομάδα Αξιωματικών μελέτησε τα πιο διαδεδομένα σχέδια εξαρτύσεων που χρησιμοποιούνταν απο άλλους στρατούς, και κατέληξε σε ένα σχέδιο που ενσωμάτωνε χαρακτηριστικά τόσο από την Αμερικάνικη LBV-88, όσο και από την Βρετανική PLCE. Ως υλικό κατασκευής επιλέχθηκε η Cordura, που προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στις τριβές και απορροφά λιγότερο νερό όταν βραχεί. Η εξάρτυση κατασκευάστηκε από τα στρατιωτικά εργοστάσια και λόγω της χορήγησης της αρχικά στο πλέον επίλεκτο τμήμα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, το ΕΤΑ, απέκτησε την άτυπη ονομασία «Γιλέκο ΕΤΑ».
Στην παρούσα δημοσίευση, παρουσιάζουμε μια «πρόταση» για ένα τυπικό φόρτο που μπορούμε να μεταφέρουμε με την εξάρτυση ειδικού τύπου. Εδώ ας ανοίξουμε μια παρένθεση…
Το 1987, η US Army Development and Employment Agency (ADEA), εξέλιξε με μελέτες της, την ιδέα του load-echeloning (κλιμάκωση φόρτου σε απλή απόδοση) που η ίδια είχε αναπτύξει πριν μια δεκαετία. Ο φόρτος μάχης του στρατιώτη ορίστηκε ως »…ο ουσιώδης για την αποστολή εξοπλισμός που απαιτείται απο τους στρατιώτες για να μάχονται, να επιβιώνουν και να ολοκληρώνουν την αποστολή τους». Ο φόρτος μάχης διαχωρίστηκε σε »fighting load» και »approach march load». Ως »fighting load» εννοούταν ο ιματισμός, η εξάρτυση, το κράνος, ο οπλισμός, οι μερίδες τροφής, η ξιφολόγχη και τα πυρομαχικά. Η ADEA μελέτησε τους φόρτους 9 ειδικοτήτων ελαφρού πεζικού, προκειμένου να καταλήξει στα προτεινόμενα βάρη που έπρεπε να έχει ο φόρτος. Σήμερα ο Αμερικανικός στρατός συστήνει 22 κιλά για το »fighting load» (ή 30% του σωματικού βάρους) και 33 κιλά για το »approach march load» (ή 45% του σωματικού βάρους).
Η κατάσταση στον ΕΣ είναι κάπως διαφορετική. Οι ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά (όπως ένα σακίδιο..) και η έλλειψη παραστάσεων, έχουν οδηγήσει στη καθιέρωση φόρτων μάχης καθόλου ρεαλιστικών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα απο τα βασικά υλικά που θεωρούμε πως πρέπει να περιέχει μια εξάρτυση, είναι τα αγγεία εστίασης. Πιθανότατα θεωρούμε αδύνατο το να ζεσταθεί μια κονσέρβα και μετά να φάμε απο αυτήν. Και εν προκειμένω δεν είναι το βάρος των αγγείων που μας απασχολεί, αλλά ο όγκος, ο οποίος περιορίζει την μεταφορά άλλων πιο κρίσιμων υλικών. Κλείνει η παρένθεση.
Ο παρακάτω φόρτος λοιπόν, είναι μια απλή πρόταση, βασισμένη στο παραπάνω σκεπτικό : ο,τι χρειαζόμαστε για να πολεμήσουμε και να συντηρηθούμε εμείς και ο οπλισμός μας για 48 ώρες. Δεν υπονοεί ότι μια πολεμική σύρραξη θα διαρκέσει 48 ώρες. Ο,τι επιπλέον υλικό χρειαζόμαστε έχει τη θέση του στο σακίδιο – bergen. Δεν βασίζεται σε προσωπική εμπειρία, αλλά στην κοινή λογική και στην μελέτη πρακτικών ξένων στρατών. Κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη….
Ξεκινάμε βέβαια λίγο ανορθόδοξα, αναλύοντας πρώτα την 2η γραμμή (εξάρτυση)…θα δούμε σε άλλες δημοσιεύσεις και τα υπόλοιπα.
Περιγραφή: Εξάρτυση Ειδικού Τύπου
Αριθμός Ονομαστικού: 8465DED009246…
Ενα αρνητικό της εξάρτυσης, είναι η ζώνη που τη συνοδεύει. Μικρή σε φάρδος και εξαιρετικά εύκαμπτη, διαθέτει τελείωμα από ιμάντα μικρότερου πλάτους, με αποτέλεσμα να συστρέφεται με το »βάλε-βγάλε» και να προκαλεί πονοκεφάλους. Αντικαταστάθηκε με μια ζώνη πιο δύσκαμπτη, αυξομειωμένη μέσω velcro (χριτς-χρατς) που διαθέτει και ασφαλές κούμπωμα τύπου »τρίαινας». Κατά την τοποθέτηση στην εξάρτυση, περάστηκαν και οι 3 θήκες γενικής χρήσεως.
Η εξάρτυση αποτελείται απο 3 τμήματα. Δύο πάνελ που διαθέτουν απο 2 φυσιγγιοθήκες, μια θήκη χειροβομβίδας και μια εσωτερική τσέπη που κλείνει με velcro, και απο το πίσω μέρος, που περιλαμβάνει τους ιμάντες ώμων και τους ιμάντες σύσφιξης.
Τα παλαιότερα υποδείγματα είχαν σχεδιαστεί για χρήση με οπλισμό της σειράς Μ16 και έτσι δεχόταν μόνο 1 γεμιστήρα τυφεκίου G3. Στα νέα υποδείγματα υπήρξε σαφής βελτίωση, καθώς όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, μπορούν άνετα να μεταφερθούν 2 γεμιστήρες σε κάθε θήκη. Σύνολο 8 γεμιστήρες G3 ήτοι 160 φυσίγγια (ή 144 αν προτιμάτε να βάζετε μόνο 18 φυσίγγια σε κάθε γεμιστήρα…)
Στο δεξί πάνελ, προσδέθηκε η πυξίδα κλειστού τύπου της Ιταλικής Konus (όχι και η καλύτερη επιλογή, αλλά ικανοποιητική..), εξτρά μπαταρίες σε μια πλαστική θήκη της Maxpedition και ο τακτικός φακός της Energizer Hardcase Tactical (περισσότερα για αυτόν τον καταπληκτικό φακό σε μια νέα δημοσίευση..).
Δεξί πάνελ
Δεξί πάνελ
Εσωτερικά του αριστερού πάνελ, τοποθετήθηκε το σημειωματάριο της εταιρίας Rite in the rain, μαζί με τις πλαστικοποιημένες μνημονιακές καρτέλες (συχνότητες ασυρμάτων, ECAS format κλπ). Δεμένος για ασφάλεια, μεταφέρεται και ένας σουγιάς της Victorinox (μοντέλο German Army).
Αριστερό πάνελ.
Καλύψαμε ήδη τα θέματα, τήρηση κατεύθυνσης, σημείωση και μετάδοση διαταγών και τακτική σηματοδοσία.
Αριστερό πάνελ.
Στην δεξιά θήκη γενικής χρήσης, τοποθετήθηκε το κλασσικό υδροδοχείο, μαζί με το μεταλλικό κύπελλο του (ένα υλικό άγνωστο στον ΕΣ που παραδόξων αποτελούσε χορήγηση σε παλαιότερες εποχές). Απο κάτω του, βρήκε χώρο ένα πτυσσόμενο μαγειρείο της Esbit, που θα ζεστάνει το φαγητό μας και θα μας ετοιμάσει και κάποιο ρόφημα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλαστικό μπουκάλι της Nalgene με το κύπελλο του.
Το μπουκάλι της Nalgene χωρά περισσότερο νερό (1 λίτρο έναντι των 0,75 ml του υδροδοχείου) και χάρις στο ψηλό του προφίλ, μπορούμε να κερδίσουμε χώρο στη θήκη για επιπλέον υλικά. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί για πιο λόγο δεν χρησιμοποιήσαμε μια θήκη υδροδοχείου. 1ον, η θήκες υδροδοχείου είναι στενές και δεν χωράει το κύπελλο. 2ον μας »κλέβει» χώρο στη ζώνη, αυξάνοντας παράλληλα το πλάτος μας. Στον πλαστικό κρίκο που διαθέτει εξωτερικά η θήκη, τοποθετήθηκε σε πλαστικό »καραμπίνερ» ένα ρολό μονωτικής ταινίας, που έχει χίλιες και μια χρήσεις.
Στη μεσαία θήκη, τοποθετήθηκαν 2 μερίδες τροφής MRE = Meal Ready to Eat. Οι συσκευασίες ανοίχθηκαν, πετάχτηκε κάθε »άχρηστο» παρελκόμενο, και οτιδήποτε δεν ταίριαζε στα διατροφικά μας γούστα (οι χυμοί σε σκόνη έχουν γεύση αντιβίωσης..).
Φυσικά ο καθένας μπορεί να πάρει ό,τι τροφή θεωρεί πως τον καλύπτει, αλλά ο γευστικός γνώμονας δεν πρέπει να παραβλέπεται. Ναι μεν αν είμαστε πεινασμένοι μπορούμε να φάμε τα πάντα, αλλά ένα γευστικό φαγητό θα ανυψώσει το ηθικό μας. Για να μπορέσουμε να φάμε το φαγητό μας, το spork της Βρετανικής True Utility είναι αναγκαίο. Φυσικά υπάρχει πληθώρα αντίστοιχων εργαλείων (Light My Fire, Go Toobs κλπ).

Επειδή υπήρχε χώρος, τοποθετήθηκαν και μερικά υλικά »συντήρησης» του εαυτού μας. Μια μικρή πετσέτα είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Τα Foot & Groin (πόδια & καβάλος) της SAGE, είναι πετσέτες μιας χρήσης για καθαρισμό. Προσφέρουν φρεσκάδα σε 2 περιοχές που η καθαριότητα ποτέ δεν αρκεί. Οι πετσέτες μιας χρήσης HOOAH φροντίζουν για το υπόλοιπο σώμα.
Στην αριστερή θήκη, έχουμε κάποια υλικά για να συντηρήσουμε τον οπλισμό μας και τον εαυτό μας (πάλι). Η συλλογή 7,62 Sniper της OTIS είναι αρκετά μικρή και διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την κάθαρση οπλισμού διαμετρήματος 7,62 – 5,56 και 9mm. Την είχαμε παρουσιάσει και παλιότερα, οπότε με μια μικρή αναζήτηση μπορείτε να την δείτε αναλυτικά. EDIT – σύνδεσμος της παρουσίασης στα σχόλια…
Το μικρό νεσεσέρ έχει τα απολύτως απαραίτητα, όπως οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα. »Αν κάτι μας διακρίνει από τα υπόλοιπα έμβια όντα, είναι το ότι πλένουμε τα δόντια μας» (David Hackworth – κάντε μια αναζήτηση στο Google..)
To πτυσσόμενο πριόνι της Fiskars, είναι πολύτιμο εργαλείο σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της αμυντικής μας θέσης. Και σίγουρα πιο εύχρηστο απο το πριονάκι των πολυ-εργαλείων.
Αν η κασετίνα με τα χρώματα παραλλαγής, ο εξτρά φακός, και η αρτάνη είναι αυτονόητα, το καλαμάκι αποστείρωσης νερού είναι μια πολύτιμη προσθήκη. Θα μας επιτρέψει να πιούμε νερό από οπουδήποτε, χωρίς το φόβο μολύνσεων και ασθενειών.
Σε μια απλή φυσιγγιοθήκη στα δεξιά, τοποθετήθηκαν μερικά βασικά υλικά Α’ βοηθειών. Δύο επίδεσμοι OALES, ένα τουρνικέ και ένα ψαλίδι τραυματιοφορέα. Φυσικά μια εξειδικευμένη θήκη IFAK θα επέτρεπε τη μεταφορά περισσότερων υλικών, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τον παράγοντα κόστος…
Η θήκη απόρριψης γεμιστήρων (dump pouch ) είναι ένα ενδιαφέρον υλικό, για το οποίο όμως επικρατούν διχογνωμίες. Πολλοί εκφράζουν την άποψη πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων μια επαφής, κανείς δεν θα χρειαστεί να απορρίπτει γρήγορα τους άδειους γεμιστήρες. Εντούτοις, είναι άριστο σαν υλικό για τη διαδικασία της τακτικής επαναγέμισης, όπου αλλάζουμε προληπτικά γεμιστήρα, με έναν γεμάτο.
Όπως ανέφερα και παραπάνω, η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί πανάκεια. Κάθε ειδικότητα έχει διαφορετικές ανάγκες, αναλόγως τους είδους του αγώνα που θα διεξάγει.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/25/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-plce/

1 σχόλιο: