Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Το Κρεμλίνο πιέζει Τουρκία για πρόσβαση στη NATOϊκή βαση Ιντσιρλίκ, την έδρα των αμερικάνικων πυρηνικών

Ρώσοι αξιωματούχοι έφτασαν στην Άγκυρα για να αιτηθούν πρόσβαση στην αμερικανικής κατασκευής αεροπορική βάση ως έναν κατάλληλο διάδρομο απογείωσης για τις αεροπορικές επιδρομές στο Συριακό θέατρο, αλλά μένει να φανεί πως μια τέτοια συνεργασία θα ταράξει το NATO.
Η Ρωσία ζήτησε από την Τουρκία την παροχή πρόσβασης στην NATOϊκή αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, το κρίσιμο διάδρομο απογείωσης για τις αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και του συνασπισμού στην Συρία, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί η επιρροή της χώρα στην Μέση Ανατολή και να προωθηθεί ο στόχος στην καταπολέμηση των ριζοσπαστικοποιημένων τζιχαντιστικών οργανώσεων, κυρίως του Ντά’ες και της αλ-Νουσρα, που απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην Συρία.
Η βάση είναι η έδρα τουλάχιστον 50 πυρηνικών κεφαλών B-61 των ΗΠΑ με την κάθε μία να μεταφέρει δυνητική καταστροφική δυναμικότητα 100 φορές πάνω από την βόμβα της Χιροσίμα, μια πραγματικότητα που οδήγησε στην επαύξηση της ανησυχίας ανάμεσα στους Αμερικάνους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια, αλλά και στον απόηχο, της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος του Ερντογάν.
Εγκατεστημένα μόνο 65 μίλια μακριά από τα Συριακά σύνορα, αμυντικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπεύθυνου ελέγχου όπλων του Λευκού Οίκου κατά την προεδρία του Μπίλ Κλίντον, προειδοποίησαν ότι αυτά τα όπλα δεν είναι ασφαλή από την τρομοκρατική οργάνωση του Ντά’ες και άλλα εχθρικά στοιχεία που θεωρητικά μπορούν να παραβιάσουν την περίμετρο όταν οι Αμερικάνοι μείνουν χωρίς βοήθεια από τις Τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.
Ο φόβος αυτός πιθανόν αυξήθηκε ακόμα περισσότερο καθώς στον απόηχο του πραξικοπήματος η Τουρκία διολίσθησε προς την Ρωσία με ανωτάτους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου του Τούρκου Προέδρου, να υπονοούν ότι δεν είναι αστήριχτοι οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ρόλο στην αποτυχημένη προσπάθεια να πέσει η Κυβέρνηση και με ζυμώσεις διπλωματικών φιλονικιών που εξελίχθηκαν ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και Άγκυρα πάνω στην άρνηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να επιτρέψει την απέλαση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Η υποβόσκουσα κατάσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία άνοιξε την πόρτα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ανάμεσα στην Μόσχα και την Άγκυρα συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αμυντικής και στρατηγικής συνεργασίας στην Συρία.
“Απομένει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ερντογαν ότι θα πάρουμε την NATOϊκη βάση του Ιντσιρλίκ ως [τη δική μας] κύρια αεροπορική βάση”, είπε ο Γερουσιαστής Ιγκορ Μορόζοφ, μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της άνω βουλής στην Βρετανική εφημερίδα “The Times”. Εξήγησε ότι η εξέλιξη θα έδινε στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία τη δυνατότητα να εμπλακεί σε “διαρκείς βομβαρδισμούς” του Ντά’ες και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων ώστε να φέρει την σύγκρουση σε μια ταχύτερη λύση.
“Θα δείτε, η επόμενη βάση θα είναι το Ιντσιρλίκ”, είπε στην Ισβέστια αφότου το Κρεμλίνο απεκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι τα βομβαρδιστικά του άρχισαν τις πτήσεις από το Ιράν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Συρία. “Θα είναι μια ακόμη νίκη για τον Πουτιν”.
Ένας άλλος Γερουσιαστής, ο Βίκτορ Οζεροφ, είπε στο ΡΙΑ Νοβόστι, “Δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται το Ιντσιρλίκ, όμως μια τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί ως μια αληθινή βούληση από την πλευρά της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Ρωσία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην Συρία”.

Απόδοση/Μετάφραση από το SputnikNews.Com για την Προέλαση.
 ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/21/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%AD%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B2%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου