Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Η Τουρκία και πάλι παίκτης με επιρροή στην Μέση Ανατολή, λένε Τούρκοι αναλυτές

Μέσα σε 14 ώρες κατελήφθη η πόλη Τζεραμπλούς και εκδιώχθηκε το Ισλαμικό Κράτος, σχολιάζουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά τανκ συνοδεύοντας τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό καταλάμβαναν ένα ένα τα χωριά και έφτασαν μέχρι την Τζεραμπλούς. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο έλεγχος Τζεραμπλούς είναι σημαντικός για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας.

Ωστόσο για Τουρκία δεν είναι αρκετό να “καθαρίσει” από το Ισλαμικό Κράτος, πρέπει να “καθαρίσει” και από τους Κούρδους Συρίας και να ελεγχθεί από Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Με τον έλεγχο της Τζεραμπλούς θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος 55 χιλιομέτρων ωστόσο μετά την Τζεραμπλούς ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα θέσει ως στόχο το Αλ Μπαμπ για να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας να το καταλάβουν και να δημιουργήσουν εκεί διάδρομο στα σύνορα Τουρκίας στο Χατάι. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει αυτές τις θέσεις, γι αυτό και αναμένεται ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό οι τουρκικές δυνάμεις εκεί.

Στο μεταξύ η επιχείρηση στο Τζεραμπλούς γίνεται με στήριξη αμερικανικής αεροπορίας και οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες με την απομάκρυνση του ΙΚ. Για να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από τη Συρία εντελώς θα πρέπει να πείσουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους της Συρίας να κρατηθούν μακριά από τον διάδρομο. Πάντως εκτιμάται ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία, η ήπια στάση της Τουρκίας εναντίον καθεστώτος Άσαντ, και η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε την κατάσταση.

Τώρα ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα ενισχυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη θα επιταχυνθεί η πολιτική λύση στο Συριακό και θα εξολοθρευτεί το ΙΚ.

Ωστόσο παρά προειδοποιήσεις Τουρκίας και ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας να επιστρέψουν ανατολικά του Ευφράτη εκείνοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποχωρήσουν.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ρεντούρ Χαλίλ είπε ότι η Τουρκία δεν κάνει την επιχείρηση κατά ΙΣΙΣ αλλά κατά Κούρδων και δεν θα υποχωρήσουν ανατολικά του Ευφράτη.‘Κανείς δεν μπορεί να μας ζητά να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας”, είπε στο ραδιόφωνο Φωνή της Αμερικής.

Χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η συριακή αντιπολίτευση εγκαταστάθηκε στην Τζεραμπλούς και άρχισαν να ελέγχουν τα γύρω χωριά. Ανέφερε ωστόσο ότι πρέπει όλη η περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Τζεραμπλους, να “καθαρίσει” από τους Κούρδους της Συρίας. Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι θυμωμένοι. Έχασαν τώρα το πλεονέκτημα να είναι η μόνη δύναμη εναντίον του ΙΣΙΣ και αντιλαμβάνονται ότι με την επέμβαση της Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τον κουρδικό διάδρομο που ονειρεύονταν.

Πολιτικοί αναλυτές, φορτώνουν τις ευθύνες στον Αχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζουν ότι ο τέως Τούρκος Πρωθυπουργός ήταν αυτός που έγραψε για Στρατηγικό Βάθος και νόμιζε πως δεν μπορούσε να πετάξει πουλί στην Μέση Ανατολή χωρίς να το γνωρίζει, ωστόσο εξαιτίας του η Τουρκία έχασε την επιρροή της στην Μέση Ανατολή και διέλυσε τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Ρωσία. Όλες οι χώρες έγιναν εχθροί της Τουρκίας. Τελικά ο Μπιναλί Γιλντιρίμ που δεν είχε ιδέα από διεθνείς σχέσεις έφερε πάλι την Τουρκία στο παιχνίδι ως ένα παίχτη με μεγάλη επιρροή. “Από θεωρίες τίποτα, η πρακτική έχει σημασία”, σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Η Τουρκία έστειλε σήμερα άλλα 10 άρματα μάχης στο συριακό έδαφος, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του AFP.Δέκα τουρκικά άρματα μάχης, ασθενοφόρα και βαρειά οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα με τη Συρία από την μικρή πόλη Καρκαμίς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και εισέβαλαν στο έδαφος της Συρίας, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ του AFP. Την πληροφορία αυτή ότι επιπλέον τουρκικά άρματα μάχης εισήλθαν στη βόρεια Συρία από την τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς, μετέδωσε και δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί. Παράλληλα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι περισσότερα από 20 τουρκικά άρματα μάχης βρίσκονται τώρα στη Συρία και αν χρειαστεί θα σταλούν κι άλλα.

http://defencenews.gr/diethneis-sxeseis/4245-i-tourkia-kai-pali-paiktis-me-epirroi-stin-mesi-anatoli-lene-toyrkoi-analytes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου