Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Νέα φυσίγγια για το Βρετανικό στρατό

Σχετικά πρόσφατα, ο Βρετανικός στρατός ξεκίνησε δοκιμές, προκειμένου να επιλέξει τον αντικαταστάτη των μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενων φυσιγγίων 5,56 και 7,62 χιλ, για τα τυφέκια και τα πολυβόλα γενικής χρήσης.
Τα χρησιμοποιούμενα μέχρι σήμερα πυρομαχικά, κωδικοποιημένα ως 7.62mm L44A1 και 5.56mm L17A2, κάλυπταν επαρκώς τις ανάγκες τους, πλην όμως οι στρατιώτες επιθυμούσαν ένα φυσίγγιο με αυξημένη διατρητική ικανότητα και μεγαλύτερη μεταφορά κινητικής ενέργειας στο στόχο.
Τα νέα φυσίγγια ανέλαβε να εξελίξει και να προμηθεύσει η BAE Systems, ο παραδοσιακός προμηθευτής πυρομαχικών φορητού οπλισμού του στρατού, μέσω του εργοστασίου της στην πολίχνη Radway Green (εν συντομία RG – την επισήμανση αυτή φέρουν τα φυσίγγια στον πυθμένα του κάλυκα) της επαρχίας Chesire. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο Βρετανικός στρατός έχει κατά καιρούς προμηθευτεί φυσίγγια από πολλές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ινδία) αλλά και από το ελεύθερο εμπόριο (COTS – Commercial Off The Self), ειδικά για τα τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών.
Οι δύο νέοι τύποι έχουν τον χαρακτηρισμό Enhanced Performance (EP) για το διαμέτρημα των 5.56, και High Performance (HP) για το διαμέτρημα των 7.62 χιλ. Οι νέες αλλαγές εντοπίζονται στο σχήμα και το υλικό κατασκευής της βολίδας, στο προωθητικό γέμισμα που χρησιμοποιούν και στις επιδόσεις διάτρησης.
Το φυσίγγιο Enhanced Performance (EP) 5.56, χρησιμοποιεί πλέον μια βολίδα κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου απο ατσάλι στον πυρήνα της. Το χιτώνιο επικάλυψης θα είναι κατασκευασμένο απο το κλασσικό μείγμα χαλκού και ψευδαργύρου (μίγμα σε αναλογίες 95 προς 5), αλλά σε αντίθεση με το διαδεδομένο φυσίγγιο SS109 που διαθέτει ατσάλινη μύτη βολίδας και πυρήνα μολύβδου, εδώ πλέον έχουμε συμπαγές ατσάλι.
Παραδόξως, η νέα βολίδα δεν θα είναι βαρύτερη απο τον προκάτοχο της, ζυγίζοντας 4 γραμ. (62 grains), πράγμα που σημαίνει πως δεν θα επηρεάζονται τα βλητικά χαρακτηριστικά.
Το φυσίγγιο High Performance (HP) 7.62mm, αλλάζει δραστικά, καθώς το βάρος της βολίδας αυξήθηκε απο τα 9.3 γραμ (44 grains) στα 10 γραμ (155grains). H αύξηση του βάρους οφείλεται στο γεγονός πως πλέον η βολίδα θα έχει μύτη απο ατσάλι (παρόμοιο σχέδιο με την SS109) και πυρήνα απο μολύβι, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερες διατρήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Στελέχη της BAE Systems ανέφεραν πως το νέο φυσίγγιο θα μπορεί να διατρήσει ατσάλινη πλάκα πάχους 8 χιλ σε απόσταση 400 μέτρων, τη στιγμή που το προηγούμενο φυσίγγιο επιτύγχανε τέτοια διάτρηση στη μισή απόσταση.
Λόγω της νέας βαρύτερης βολίδας, το πρωθητικό που χρησιμοποιείται πλέον, είναι διπλής βάσης (double base propellant).
Τα προωθητικά διπλής βάσης, είναι μίγματα νιτρο-σελουλόζης και ενός τύπου ζελατινοποιητή (συνήθως νιτρογλυκερίνη ή δι-νιτρική αιθυλική γλυκόλη), με αποτέλεσμα ταχύτερες καύσεις και μεγαλύτερες πιέσεις.
Τέλος, η βολίδα των 7,62 χιλ, είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τον προκάτοχό της, προκειμένου να παρουσιάζει βελτιωμένα βαλλιστικά χαρακτηριστικά.
Τα νέα φυσίγγια βρίσκονται σε φάση δοκιμών πριν την αποδοχή τους απο τον Βρετανικό στρατό. Οι δοκιμές δεν περιλαμβάνουν μόνο το συνηθισμένο σκέλος των βολών αποδοχής, αλλά και διαδικασίες για να πιστοποιηθούν τα πυρομαχικά ως προς την αντοχή τους σε καιρικές συνθήκες και μεταφορά, αποθήκευση και χειρισμούς. Περιλαμβάνουν »ψήσιμο» επι μέρες σε υψηλές θερμοκρασίες (παρόμοιες με αυτές σε περιβάλλον επιχειρήσεων όπως του Ιράκ και του Αφγανιστάν) καθώς και κρούσεις – πτώσεις για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητα στην μεταφορά.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/22/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου