Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Εκταφές για λείψανα Ελλαδιτών πεσόντων του «Φαέθων»

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα κατατεθεί σύντομα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να γίνουν εκταφές στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, με σκοπό την ταυτοποίηση των λειψάνων των έξι Ελλαδιτών πεσόντων, που υπηρετούσαν στην ακταιωρό «Φαέθων«, η οποία βομβαρδίστηκε με ναπάλμ από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, κατά τις μάχες της Τηλλυρίας, και την παράδοσή τους στις οικογένειές τους.
Φαίνεται πως έγιναν κάποια λάθη όταν έγιναν κάποιες εκταφές στο παρελθόν, είπε ο κ. Φωτίου, σημειώνοντας πως σε δύο περιπτώσεις τα λείψανα που δόθηκαν σε συγγενείς έχουν επιστραφεί, αφού μετά από επιστημονικές εξετάσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε πως σε μια από τις δυο οικογένειες είχαν δοθεί λανθασμένα λείψανα.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως στόχος των εκταφών που θα γίνουν είναι να δοθούν τα σωστά λείψανα στους συγγενείς των Ελλαδιτών πεσόντων, ενώ στο χώρο του κοιμητηρίου, όπως είπε, μπορεί να παραμείνουν τα κενοτάφια, ώστε να συνεχίσουν να μνημονεύονται οι πεσόντες εκεί κάθε χρόνο.
Από τα 23 άτομα που βρίσκονταν στην ακταιωρό, που βομβαρδίστηκε στις 8 Αυγούστου 1964, σκοτώθηκαν τα επτά, οι έξι Ελλαδίτες και ένας Κύπριος. Οι έξι Ελλαδίτες είναι οι Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, Νικόλαος Καππαδούκας από τη Σκόπελο, Παναγής Θεοδωράτος από την Κεφαλληνία, Νικόλαος Πανάγου από την Αρκαδία, Σπυρίδωνας Αγάθου από την Κέρκυρα, και Παναγιώτης Χρυσούλης από την Αθήνα, ενώ ο Κύπριος είναι ο Άντης Φιλήτας από τη Μόρφου.
Εκστρατεία για το θέμα των αγνοουμένων σε επίπεδο αποδήμων
Στο μεταξύ, ο κ. Φωτίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οργανώνεται μια εκστρατεία για το θέμα των αγνοουμένων στις χώρες όπου υπάρχουν οργανωμένα σύνολα αποδήμων Κυπρίων και κυρίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.
Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό είχε αυτή την εβδομάδα συνάντηση στη Λευκωσία με Επιτροπή των Κύπριων Αποδήμων του Λονδίνου που ασχολείται με το θέμα των αγνοουμένων.
Όπως ανέφερε, επιθυμία είναι όπως σε αυτή την προσπάθεια εμπλακούν όλοι οι απόδημοι για να προωθήσουν το θέμα των αγνοουμένων στα κέντρα λήψης απόφασης στις χώρες όπου κατοικούν.
Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε, ετοιμάζεται υλικό με μαρτυρίες συγγενών, καθώς και με φωτογραφίες για τους αγνοούμενος, και ένα φιλμάκι στα ελληνικά και στα αγγλικά, σε συνεργασία με το ΡΙΚ, τα οποία και θα σταλούν τον Σεπτέμβριο στις οργανώσεις αποδήμων για να τα αξιοποιήσουν.
Στόχος, υπογράμμισε, είναι “να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να μπούμε στα κέντρα λήψης απόφασης, ιδιαίτερα σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία και Καναδά, για να πιέσουμε και να πείσουμε αυτά τα κέντρα” ως προς την αναγκαιότητα επίλυσης του ανθρωπιστικού αυτού θέματος και συμβολής τους προς το σκοπό αυτό”.
Απώτερος στόχος, ανέφερε, είναι να ασκηθούν πιέσεις, ώστε η Τουρκία να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία της για τις μετακινήσεις των οστών και για τους ομαδικούς τάφους μετά τις περισυλλογές που έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.
Ο κ. Φωτίου είπε πως το υλικό που θα σταλεί θα παρουσιαστεί και σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο εξωτερικό στο πλαίσιο αυτής της συντονισμένης εκστρατείας σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν οργανώσεις αποδήμων.
“Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερός μας εχθρός. Δεν εντοπίζονται αρκετά οστά, η Τουρκία δεν συνεργάζεται όσο θα έπρεπε, ενώ σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και ο βιολογικός κύκλος ατόμων που υπήρξαν μάρτυρες και γνωρίζουν πράγματα”, σημείωσε.
“Αν δεν γίνει κάτι τώρα, τότε θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την πορεία αυτού του ανθρωπιστικού θέματος”, πρόσθεσε.
Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής για τους Κύπριους Αγνοούμενους που λειτουργεί στο Λονδίνο του ανέφεραν πως θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για εντοπισμό προσώπων που πιθανόν να έχουν στοιχεία για περιπτώσεις αγνοουμένων.
Επομένως, η προσπάθεια αυτή αφορά και την ευαισθητοποίηση του κόσμου που γνωρίζει κάποια πράγματα ώστε να τα πει, ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Υπογράμμισε εξάλλου πως “η δική μας η πλευρά και η Κυβέρνηση κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εντοπιστούν και οι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι γιατί εμείς θεωρούμε το θέμα των αγνοουμένων ως ανθρωπιστικό”.
Πρόσθεσε πως παίρνουμε πληροφορίες από Ελληνοκύπριους “και ψάχνουμε για να βρούμε και τους Τουρκοκύπριους αγνοούμενους”.
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που γίνονται σε στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, είπε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκσκαφές σε 6-8 τέτοιες περιοχές, αλλά έχει ανευρεθεί μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός λειψάνων.
Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως οι εκσκαφές στις στρατιωτικές ζώνες δεν θα λύσουν το πρόβλημα, εκφράζοντας την εκτίμηση πως σε αυτές “θα εντοπιστούν, αν εντοπιστούν, τα οστά μέχρι και 70 προσώπων”.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
http://www.proelasi.org/2016/08/13/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%88%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%83%CF%8C%CE%BD%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου