Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΑΡΜΑΤΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΟΝ ΑΡΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ NATO

Γερμανός αρματιστής εκτελεί χρέη οδηγού εδάφους σε Leopard 2A6. (popularmechanics.com)
Γερμανός αρματιστής εκτελεί χρέη οδηγού εδάφους σε Leopard 2A6. (popularmechanics.com)
Πρόσφατος διαγωνισμός που συνδιοργανώθηκε μερικώς από τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και σχεδιάστηκε για να δοκιμαστούν οι βασικές ικανότητες των αρματιστών βρήκε τα ευρωπαϊκά πληρώματα να καταλαμβάνουν τις ύψιστες τιμές, ενώ τα πληρώματα του Στρατού των ΗΠΑ απέτυχαν να καταλάβουν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις.
Τα αποτελέσματα εγείρουν το ερώτημα αν ο Στρατός -μετά από μια και περισσότερο δεκαπενταετία εστίασης στον ανταρτοπόλεμο- αφιερώνει επαρκή εκπαίδευση για να αποκτήσει τις ικανότητες διεξαγωγής ενός “μεγάλου πολέμου”.
Ο “Αρματικός Διαγωνισμός Ισχυρή Ευρώπη” που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 12 Μαΐου και συνδιοργανώθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ και τις Γερμανικές Ομοσπονδιακές Δυνάμεις στο πεδίο ασκήσεων του Grafenwoehr στην Γερμανία, περιελάμβανε συμμετοχές από έξι χώρες μέλη του NATO: Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία -οι οποίες, για να διαγωνιστούν, απέστειλαν, η κάθε μία, έναν ουλαμό τεσσάρων αρμάτων – και οι ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν δύο ουλαμούς.
Κατά τον διαγωνισμό τα πληρώματα εκτέλεσαν επιθετικές και αμυντικές όπως και εποχούμενες επιχειρήσεις και πεζοπόρες δραστηριότητες. Τα πληρώματα έβαλλαν δέκα βολές με το κυρίως όπλο από διάφορες θέσεις μάχης. Σε μια δοκιμασία, τα πληρώματα έπρεπε να αναγνωρίσουν σωστά 25 φίλια και εχθρικά (βλέπε Ρωσικά) οχήματα ενώ κινούνταν σε πορεία. Οι υπόλοιπες δοκιμασίες περιελάμβαναν τις επιχειρήσεις μετά από επίθεση με χημικά όπλα, την αντιμετώπιση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών και τις πρώτες βοήθειες. Οι δοκιμασίες του διαγωνισμού περιελάμβαναν, επίσης, μια διαδρομή εμποδίων η οποία είχε 13 διαφορετικές προκλήσεις, διαγωνισμό βολών και πλοήγηση επι του άρματος.
Οι Ουλαμοί έλαβαν πόντους για κάθε πρόκληση στην προσπάθεια να λάβουν τους περισσότερους από τους συνολικά 1000 πόντους.
Καθώς ο διαγωνισμός μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξης μιας νέας τάσης για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει από καιρό, αυτά που αποκαλεί, αρματικά δίαθλα. Οι Ρωσικοί διαγωνισμοί περιλαμβάνουν ένα τύπου χορευτικό θέαμα με τεθωρακισμένα οχήματα και παρακολουθούνται από πολλούς πολίτες.
Πέρυσι το καλοκαίρι, η Ρωσία νίκησε 16 χώρες στο τρίτο ετήσιο διεθνή διαγωνισμό του είδους, αν και καμία δυτική χώρα δεν ήταν παρούσα.
Ένας γερμανικός ουλαμός αρμάτων από την 7η Ορεινή Επιλαρχία Αρμάτων της 12 Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κέρδισε την πρώτη θέση, ακολούθησε το πλήρωμα της 1ης Επιλαρχίας Αρμάτων της Δανίας στην δεύτερη θέση. Η τρίτη θέση πήγε στο πολωνικό πλήρωμα της 34ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ιππικού. Είναι άγνωστη η θέση που κατατάχθηκαν τα Αμερικάνικα πληρώματα, το μόνο που είναι γνωστοποιήθηκε είναι ότι δεν βρίσκονται ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις.
Οι υποστηριζόμενοι από το NATO αρματικοί διαγωνισμοι όπως αυτός, ήταν συνηθισμένες δραστηριότητες κατά τον Ψυχρό Πόλεμο -συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου “Τρόπαιο Καναδικού Στρατού” όμως ο “Αρματικός Διαγωνισμός Ισχυρή Ευρώπη” είναι ο πρώτος πολυεθνικός αρματικός διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από το 1991, το έτος που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.
Ο νικητής ουλαμός αρμάτων της Γερμανίας. (popularmechanics.com)
Όσον αφορά τα άρματα μάχης, ο γερμανικός Ουλαμός έφερε τα άρματα μάχης Leopard 2A6. Μια εξέλιξη του ψυχροπολεμικού Leopard 2, το μοντέλο -A6 διαθέτει αρθρωτή θωράκιση πύργου που του προσδίδει μια κεκλιμένη εμφάνιση. Το -A6 διαθέτει, επίσης, ενισχυμένη αντιναρκική προστασία και κατά 20 τοις εκατό μακρύτερη κάννη πυροβόλου, προσδίδοντας μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα στα βλήματα.
Δανία και Πολωνία έφεραν τα άρματα μάχης Leopard 2A5, λίγο πιο παλιά μοντέλα άλλα διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες δυνατότητες με τα -A6.
Η Ιταλία έφερε το εγχώριας κατασκευής άρμα μάχης Ariete.
Η Σλοβενία έφερε τα άρματα M84, ένα αντίγραφο του ρωσικού T-72 που κατασκευάστηκε από την Γιουγκοσλαβία πριν τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν τα άρματα μάχης M1A2 Abrams.
Ιταλικό άρμα μάχης C1 Ariete.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αρματιστές του Στρατού των ΗΠΑ βρίσκονται σε μια τόσο ντροπιαστική κατάσταση. Αρματιστές της Εθνοφρουράς της Βόρειας Καρολίνα νίκησαν τους ομολόγους τους, του κανονικού Στρατού -και πληρώματα από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και τον Καναδικό Στρατό- στο “Κύπελο Σαλιβαν 2016” του Στρατού.
Πλήρωμα άρματος που αποτελούνταν από έναν ασφαλιστικό σύμβουλο, έναν οδηγό φορτηγού της Pepsi, έναν φοιτητή και έναν επίδοξο αστυνομικό νίκησε δεκαπέντε έφεδρους και εν ενεργεία αρματιστές τερματίζοντας πρώτο.
Πολωνός αρματιστής με το υποπολυβόλο PM-84 Glauberyt κατα την δοκιμασία σκόπευσης. (popularmechanics.com)
Για δεκαετίες, το Όπλο των Τεθωρακισμένων του Στρατού των ΗΠΑ ήταν ο στυλοβάτης της χερσαίας ισχύος που αναμένετο να πολεμήσει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό πεδίο μάχης. Μέτα την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 (9/11), με εξαίρεσή την εισβολή στο Ιράκ, οι μάχες στην αποκαλούμενη “σύγκρουση υψηλής έντασης” μετατέθηκαν πίσω για τον πόλεμο κατά των ανταρτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Παρόλο που οι περισσότερες χώρες οι οποίες συμμετείχαν στην “Αρματικό Διαγωνισμό Ισχυρή Ευρώπη” απέστειλαν στρατεύματα και στις δύο χώρες, οι δεσμεύσεις τους επέτρεψαν τους αρματιστές τους σε μεγάλο βαθμό να παραμείνουν προσανατολισμένοι στην εκπαίδευση και την επιχείρηση που σχετίζεται με μεγάλους πολέμους εναντίον άλλων αρμάτων μάχης.
Τα αποτελέσματα και των δύο διαγωνισμών ακουστήκαν στα πρόσφατα σχόλια που έκανε ο Αρχηγός Στρατού, Μάρκ Μαϊλι, και δημοσιοποιήθηκαν στην εφημερίδα “New York Times” της τελευταίας Κυριακής. Ο Μάϊλι δήλωσε, “Σήμερα, ένας ταγματάρχης του Στράτου γνωρίζει μόνο πως να πολεμά τους τρομοκράτες και αντάρτες, επειδή κατατάχθηκε στον Στρατό μετά την 9/11. Όμως, καθώς εισερχόμαστε σε μεγαλύτερες απειλές, οι ικανότητες μας έχουν ατροφήσει κατά τα 15 τελευταία χρόνια.”
Η κυριότερη “Μεγάλη Απειλή” είναι η Ρωσία. Η χερσαία δύναμη πυρός της Ρωσίας είναι αποφασισμένη, μετά από δύο συνεχόμενες δεκαετίες παραμέλησης της, να ανακτήσει την χαμένη ισχύ της.
Η Μόσχα δημιούργησε πολλές νέες οικογένειες τεθωρακισμένων οχημάτων που περιλαμβάνουν το άρμα μάχης T-14 Armata, το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) T-15, το ΤΟΜΑ Kurganets-25 και την οικογένεια τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Bumerang.
Οι εκστρατείες της Ρωσίας σε Ουκρανία και Συρία, και η επιθετικότητα της εναντίον συνοριακών χωρών, έχουν δείξει ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν ίσως να χρησιμοποιήσει τον Στράτο για να πετύχει τις επιδιώξεις της χώρα του.
Ξαφνικά, οι ικανότητες που δοκιμάστηκαν στο αρματικό διαγωνισμό είναι περισσότερο επίκαιρες απ’ό,τι ήταν κατά τα 15 τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η αποτυχία πρέπει να πονάει, είναι τουλάχιστον μια λίστα πραγμάτων που πρέπει να ξεκινήσουν όταν θα γίνουν οι πιο απαραίτητες βελτιώσεις. Και, μακάρι, να γίνουν γρήγορα.
Το ρωσικό άρμα μάχης Armata.
Απόδοση/Μετάφραση απο το “popularmechanics.com” με στοιχεία από το «washingtonpost.com» για την Προέλαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου