Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: ΤΟ ΡΚΚ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Cobra όπως αυτό που κατέρριψαν οι Κούρδοι.
Τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Cobra όπως αυτό που κατέρριψαν οι Κούρδοι.
Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το ΡΚΚ δείχνει Κούρδους μαχητές να καταρρίπτουν τουρκικό ελικόπτερο AH-1W Super Cobra με τη χρήση ρωσικού φορητού πυραύλου εδάφους-αέρος (MANPADS) SA-18 (9K38 Igla). Το βίντεο δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post σε ρεπορτάζ της Erin Cunningham.
Το συμβάν, κατά τους Κούρδους που ανάρτησαν το σχετικό βίντεο στον τηλεοπτικό τους σταθμό Gerilla TV, σημειώθηκε στις 13 Μαΐου. Στο βίντεο φαίνεται ο χειριστής του MANPADS να εγκλωβίζει τον στόχο του και να βάλλει εναντίον του.
Το βλήμα έπληξε το ελικόπτερο το οποίο διαλύθηκε στον αέρα και κατέπεσε. Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν εκτεταμένα τα επιθετικά τους ελικόπτερα στις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.
Οι φορητοί αντιαεροπορικοί εκτοξευτές, γνωστοί ως MANPADS, αποτελούν σημαντική απειλή για τα αντίπαλα ελικόπτερα και τα χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη.
Χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την ανάπτυξή τους στην Συρία και το Ιράκ. Τώρα όμως φαίνεται πως οι Κούρδοι αντάρτες που μάχονται κατά της Τουρκίας διαθέτουν τέτοια όπλα, τα οποία αναβαθμίζουν δραματικά τις δυνατότητές τους για την αντιμετώπιση των τουρκικών εναέριων μέσων, όπως παραδέχονται αναλυτές.
Αναλυτές επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που το ΡΚΚ χρησιμοποιεί επιτυχώς όπλα του είδους κατά τις τέσσερις δεκαετίες που μάχεται κατά των Τούρκων.
Στο βίντεο εμφανίζεται ένας μαχητής με το ρωσικό MAPADS Igla, γνωστό ως SA-18 στη Δύση, να βάλλει κατά τουρκικού ελικοπτέρου το οποίο κόβεται στα δύο και συντρίβεται στο έδαφος.
Οι τουρκικές αρχές παραδέχτηκαν την πτώση ελικοπτέρου τους στην επαρχία Χακαρί, από άγνωστο τεχνικό πρόβλημα. Το ελικόπτερο πάντως είχε σταλεί στην περιοχή μετά από επίθεση του ΡΚΚ που είχε στοιχίσει τη ζωή σε έξι Τούρκους στρατιώτες στο έδαφος.
«Υπάρχουν φήμες ότι οι Κούρδοι διαθέτουν MANPADS, αλλά τίποτα συγκεκριμένο. Το βίντεο αυτό είναι η πρώτη απόδειξη της χρήσης τέτοιων όπλων σε τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να κλιμακώσει τη δράση της κάτι που σημαίνει πως το ΡΚΚ θα απαντήσει αναλόγως», αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Κάιλ Γκλεν στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ πάντως το ΡΚΚ είχε χρησιμοποιήσει MANPRADS και το 1997 καταρρίπτοντας τότε δύο τουρκικά ελικόπτερα στο βόρειο Ιράκ και πιο πρόσφατες, αλλά μη τεκμηριωμένες, αναφορές.
Η χρήση των MANPADS, που οι ειδικοί αναγνωρίζουν ως το ρωσικό 9K38 Igla είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική εξέλιξη για την Τουρκία. Δεν είναι γνωστό από πού προμηθεύτηκε το ΡΚΚ το εν λόγω όπλο. Είναι γνωστό πάντως ότι MANPADS Igla διέθετε ο Ιρακινός στρατός επί Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ είχαν δοθεί και στη Λιβύη του Καντάφι.
«Η επιτυχής επίθεση αλλάζει το παιχνίδι και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή» παραδέχεται Τούρκος αναλυτής.
Η Τουρκία επισήμως δεν έχει αντιδράσει. Ωστόσο μόλις χθες ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε χώρες «με ισχυρή αμυντική βιομηχανία» (Ρωσία;) ότι προμηθεύουν με όπλα τρομοκρατικές ομάδες
«Χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία δίνουν όπλα σε τρομοκράτες. Τις προκαλώ να το αρνηθούν. Τώρα πια όλοι γνωρίζουμε ποιες χώρες εξοπλίζουν τις τρομοκρατικές ομάδες», είπε μαινόμενος. Γιατί άραγε;
Πηγή: mignatiou.com
https://proelasi.org/2016/05/20/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%BA%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου