Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΗΠΑ: ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Η ενεργή θωράκιση και οι ικανότητες διατομεακών πυρών είναι κάποια από τα αντικείμενα που πρέπει να έχει ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων του. (Φωτογραφία: Ak Pk/Flickr)
Όταν ο υποστράτηγος Χ. Ρ. Μακμάστερ ομιλεί, είναι σαν εκφωνεί λόγο ο στρατηγός Πάτον στη διοργάνωση TED, -μια αυταρχική παρουσία με προσηλωμένη διανοητική δύναμη.
Αυτές τις μέρες ο χαρισματικός διευθυντής του Κέντρου Ενσωμάτωσης Ικανοτήτων του Στρατού των ΗΠΑ είναι μέχρι τα γόνατα βουτηγμένος στο σχέδιο με την ονομασία “Ρωσικός Πόλεμος Νέας Γενιάς”, μιας ανάλυσης πάνω στο πως η Ρωσία επινοεί εκ νέου τις χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στην λάσπη της Ανατολικής Ουκρανίας.
Μιλώντας, πρόσφατα, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, ο Μακμάστερ είπε η διετής σύγκρουση αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι διαθέτουν υπέρτερη ισχύ πυροβολικού, καλύτερα οχήματα μάχης, και έχουν διδαχθεί την εξελιγμένη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για τακτική χρήση. Αν βρεθούν οι ΗΠΑ σε ένα χερσαίο πόλεμο με την Ρωσία, είπε, θα πρέπει να είναι όπως ένα άγριο, παγωμένο εγερτήριο.
“Δαπανήσαμε αρκετό χρόνο μιλώντας για την επικράτηση σε αναμετρήσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς”, είπε ο Μάκμάστερ. Όμως οι πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας σε πηγαίνουν μόνο μέχρι την κεντρική είσοδο. Το ερώτημα τότε είναι τι πρόκειται να κάνεις όταν φτάσεις εκεί.
“Δείτε τα αντίμετρα του εχθρού”, είπε, σημειώνοντας την ονομαστική χρήση ήμι-επαγγελματικων δυνάμεων που έχουν την ικανότητα “διασποράς, απόκρυψης, συγχρωτισμού με τον άμαχο πληθυσμό …τη δυνατότητα να διαταράσσουν την ικανότητα δικτυωμένης προσβολής, την πλοήγηση ακριβείας και τις ικανότητες συντονισμού μας.”Όλα αυτά σημαίνουν ότι “πιθανόν θα έχεις μια σύγκρουση εκ του συννεγύς …Προοδευτικά, η επικράτηση σε έναν πόλεμο εκ του συννεγύς είναι ένας τομέας που έχουμε παραμελήσει, επειδή τον έχουμε θεωρήσει ως δεδομένο”.
Οπότε, πως θα επανακτήσει την υπεροχή; Η συνταγή που προκύπτει από το πεδίο επιχειρήσεων της Ουκρανίας, λέει ο Μακμαστερ, είναι περισσότερο πυροβολικό και καλύτερο πυροβολικό, ένα μείγμα παλιού και νέου.
Διατομεακά πυρά
“Διαθέτουμε πολλά από αυτά τα συστήματα και χρησιμοποιούν βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά, από τα οποία απομακρυνόμαστε. Θα υπάρχει 40 με 60 τοις εκατό μείωση φονικότητας στα συστήματα που διαθέτουμε”, είπε. “Να θυμάστε οτι διαθέτουμε ήδη λιγότερα συστήματα πυροβολικού. Πλέον τώρα αυτά τα ανεπαρκή συστήματα πυροβολικού θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με αυτά του εχθρού. Οπότε πρέπει να κάνουμε κάτι πάνω σε αυτό”. Για να διορθωθεί αυτό, ο Μακμάστερ στρέφεται σε ένα νέο τομέα που ονομάζεται “διατομεακά πυρά”, ο οποίος θα εφοδιάσει τις χερσαίες δυνάμεις ώστε να προσβάλλουν ένα μεγαλύτερο εύρος στόχων.
“Όταν μια μονάδα πυρός του Στρατού φτάνει κάπου, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί δυνατότητες παράκτιων-αντιπλοϊκών, επιφανείας-αέρος και επιφανείας-επιφανείας επιχειρήσεων. Επί του παρόντος τώρα αναπτύσσουμε αυτά και υπάρχουν κάποιες ελπιδοφόρες δυνατότητες”, είπε. Καθώς δεν δημοσιοποιήθηκε ολόκληρη η έκθεση, “πολλά από αυτά είναι διαθέσιμες ανοιχτές πηγές” είπε ο Μακμάστερ, “για παράδειγμα, στην εργασία που έχει πραγματοποιήσει ο Φιλ Καρμπερ.”
Ο Καρμπερ, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ποτομακ, μετέβη πέρυσι με μια διερευνητική αποστολή στην Ουκρανία και επέστρεψε με το συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν από καιρό δώσει υπερβολική έμφαση στο πυροβολικό ακριβείας πεδίου μάχης για την πραγματοποίηση μαζικών πυρών. Από τη δεκαετία του 1980, δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο, στην εκδήλωση του Συνδέσμου του Στρατού των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ έχουν απολέσει την ποιοτική υπεροχή τους, κυρίως μετά την απόσυρση των πυρομαχικών διασποράς.
Έκτοτε τα πυρομαχικά έχουν προχωρήσει απίστευτα. Ένα από τα πιο τρομαχτικά όπλα που οι Ρωσοι χρησιμοποιούν στο πεδίο της μάχης είναι οι θερμοβαρικές πολεμικές κεφαλές, όπλα που αποτελούνται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από καύσιμο και φλέγονται περισσότερο και σε μεγαλύτερη ένταση από τους υπόλοιπους τύπους πυρομαχικών.
“Μέσα σε μια περίοδο 3 λεπτών… μια ρωσική ομοβροντία εξολόθρευσε δύο μηχανοκίνητα τάγματα με συνδυασμό βλημάτων κάθετης προσβολής και θερμοβαρικών κεφαλών”, είπε ο Καρμπερ. “Αν δεν γνωρίζεις ή δεν έχεις δει τα αποτελέσματα των θερμοβαρικών κεφαλών τότε ξεκίνα να το εξετάζεις πολύ αυστηρά. Ίσως σύντομα έρθουν να σε απειλήσουν”.
Ο Καρμπερ τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εντατική και ολοκληρωμένη χρήση ηλεκτρονικού πολέμου (Η/Π). Χρησιμοποιήθηκε για το προσδιορισμό της πηγής των πυρών, των σημείων διοικήσεως και τη φίμωση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. Στον βόρειο τομέα, είπε, “κάθε τακτικός ασύρματος (των Ουκρανικών Δυνάμεων) είχε αχρηστευθεί από το ισχυρό πλέγμα Η/Π των Ρώσων”. Άλλες επιχειρήσεις Η/Π είχαν καταρρίψει ουκρανικά τετρακόπτερα. “Ένα άλλο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την παρεμβολή των ηλεκτρικών πυροκροτητών των βλημάτων πυροβολικού, ώστε όταν χτυπήσουν, είναι άχρηστα”, είπε.
Ο Καρμπερ δήλωσε επίσης ότι τα φιλορωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς χρησιμοποίησαν ένα επικαλύπτομενο κινητό ραντάρ όπως επίσης και το νέο φορητό αντιαεροπορικό που ήταν “ενσωματωμένο στο δίκτυο τους και δεν μπορούσε να παραπλανηθεί από αντίμετρα (υπέρυθρες)” ή φωτοβολίδες.
Οχήματα μάχης και Άμυνες
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ρουκέτες και τα βλήματα, είπε ο Μακμάστερ. Ακόμη και τα αμερικάνικά οχήματα έχουν χάσει την τεχνολογική αιχμή τους.
“Το Bradley είναι υπέροχο”, είπε, όμως “αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι εχθροί μας μάς έχουν φτάσει. Έχουν επενδύσει στα οχήματα μάχης. Έχουν επενδύσει σε προηγμένα συστήματα προστασίας και συστήματα ενεργής προστασίας. Πρέπει να ανακτήσουμε πάλι την πρωτιά στην εξέλιξη των οχημάτων μάχης”.
Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια δοκιμασία της πραγματικότητας, το Ρωσικό άρμα μάχης T-90 την πέρασε με κλειστά τα μάτια. Το άρμα είδε δράση στο Νταγκεστάν και τη Συρία, όμως υπήρξε ιδιαίτερα καθοριστικό στην Ουκρανία. «Οι Ουκρανοί», ειπε ο Καρμπερ, “δεν μπόρεσαν να καταγράψουν ούτε μια καταστροφή του T-90. Του έχουν τοποθετήσει νέα γαλλικά οπτικά. Οι Ρωσοι, ουσιαστικά, τα έχουν σχεδιάσει να επωφελούνται από το χαμηλό φωτισμό και τις ομιχλώδεις χειμερινές συνθήκες”.
Τι κάνει το T-90 τόσο σκληρό; Για αρχή, η εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση. Όταν εκτοξεύσεις έναν πύραυλο προς το άρμα τότε αντενεργεί η εξωτερική επιφάνεια των μεταλλικών πλακών και εκρηκτικών. Το εκρηκτικό γέμισμα συσφίγγει τις πλάκες μεταξύ τους ώστε η ρουκέτα να μην μπορεί να διατρήσει το σκάφος.
Όμως αυτό συμβαίνει μόνο αν ο πύραυλος πλησιάσει αρκετά κοντά. Το τελευταίο πράγμα για την προστασία του οχήματος είναι τα συστήματα ενεργής προστασίας, ή APS, τα οποία, αυτόματα, εντοπίζουν τα εισερχόμενα βλήματα και τα στοχεύουν με ηλεκτρονικούς παρεμβολείς ή απλά τα καταρρίπτουν με τη χρήση πυρών. “Ίσως χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά για να ‘μπερδέψει’ ένα εισερχόμενο βλήμα, ή ίσως χρησιμοποιεί μαζικά (εξερχόμενες ρουκέτες φυσιγγίων) για να καταστρέψει το εισερχόμενο βλήμα πριν φτάσει πλησίον,” είπε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ο διευθυντής βασικής ανάπτυξης του Στρατού, Τζεφ Σιγκλετον στο Defence One.
Το σύστημα ενεργής προστασίας του T-90 είναι η σουίτα αντιμέτρων Shtora-1.“Συνομίλησα με ουκρανους αρματιστές”, είπε ο Καρμπερ. “Είπαν: το είχα (αντιαρματικό όπλο) πάνω του, ο πύραυλος πήγε κατεύθυναν προς το άρμα και τότε είχαν αυτή την θαυματουργή ασπίδα. Μια αόρατη ασπίδα. Ξαφνικά, ο αντιαρματικός πύραυλος μου έφυγε προς τον ουρανό”.
Το Πεντάγωνο βρίσκεται αρκετά πίσω στην ερευνά από κάποιους άλλους Στρατούς. Το 2009 οι Ισραηλινές Δυνάμεις ανακήρυξαν επιχειρησιακό το δικό τους APS, το Trophy, ενσωματώθηκε στα άρματα έως το 2010, και, έκτοτε, χρησιμοποιείται για να προστατεύει τους ισραηλινούς αρματιστές από τους πυραύλους της Χαμάς.
Ο Σιγκλετόν είπε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να τοποθετήσουν το σύστημα Trophy στα άρματα Abrams, το οποίο χρησιμοποιεί εκρηκτικά σκάγια όπως τα φορητά όπλα για να καταρρίψει τα εισερχόμενα πυρά χωρίς να βλάψει τα στρατεύματα που βρίσκονται πλησίον του άρματος. Ο Στρατός πειραματίζεται επίσης με το Ισραηλινής κατασκευής APS Iron Curtain για το Stryker, το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, και ένα σύστημα για το Bradley το οποίο δεν έχει ακόμη κατονομαστεί. Η Raytheon διαθέτει ένα σύστημα που ονομάζεται «Quick Kill» το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και έναν μικρό πύραυλο για να καταρρίπτει τα εισερχόμενα βλήματα.
Αντι-UAV Άμυνες
Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία είναι η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), όχι για την κατάδειξη και σκόπευση τρομοκρατικών στόχων υψηλής αξίας άλλα για την καθοδήγηση πυρός με τον ίδιο τρόπο που οι δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τα αεροσκάφη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το παρελθόν έχει τον δικό του αστείο τρόπο για να ξανα-ανακαλύπτει τον εαυτό του, είπε ο Μακμάστερ.
“Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου ποτέ δεν χρειάστηκε να κοιτάξω ψηλά και να πω: ‘είναι φίλιο ή εχθρικό;’ εξαιτίας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τώρα θα πρέπει να το πράττουμε”, ειπε ο Μακμαστερ. “Η Πολεμική Αεροπορία μας μάς προσέφερε μια άνευ προηγουμένου περίοδο αεροπορικής υπεροχής… η οποία άλλαξε την δυναμικότητα του χερσαίου πεδιού μάχης. Τώρα δεν μπορείς να βασίζεσαι σε αυτό”.
Οι φιλορωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν για την σκόπευση περίπου 16 τύπους UAV.
«Είναι γνωστό ότι οι Ρωσικές Δυνάμεις διαθέτουν ένα βλήμα εμβέλειας 90 χιλιομέτρων (Πολλαπλού Εκτοξευτή Πυραύλων), το οποίο εξέρχεται, ανοίγει το αλεξίπτωτο, ξεπετιέται ένα UAV, ξεδιπλώνουν οι πτέρυγες του, το πετάνε στην περιοχή και μπορεί να προσβάλει έναν κινούμενο στόχο”, είπε ο Καρμπερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.
To ιστορικό ακρίβειας του Καρμπερ ομως δεν είναι τόσο τέλειο, όπως επεσήμανε ο συγγραφέας Τζέφρει Λίους στο Foreign Policy: Σε διάφορα σημεία, έχει διογκώσει τα στοιχεία του κινεζικού πυρηνικού οπλοστασίου από περίπου 300 όπλα (με βάση αποχαρακτηρισμένα στοιχεία) στα 3000 κρυμμένα πολυ μακριά σε μυστήριες σήραγγες, ένας ισχυρισμός που αρκετοί αναλυτές ήταν σε θέση να τον καταρρίψουν άμεσα.
Το 2014 βοήθησε να περάσουν φωτογραφίες στην κατοχή του Γερουσιαστή Τζειμς Ινχορ της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας που υποτίθεται ήταν πρόσφατες φωτογραφίες των Ρωσικών Δυνάμεων μέσα στην Ουκρανία. Αποδείχθηκε ότι ήταν φωτογραφίες του Associated Press από το 2008.
“Στο βιαστικό τρέξιμο για το αεροδρόμιο και προσπαθώντας να ανταποκριθώ σε ένα αίτημα της τελευταίας στιγμής μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα” είπε ο Καρμπερ εξηγώντας“έκανα το λάθος να πιστέψω ότι μιλούσαμε για τις ίδιες φωτογραφίες… και ποτέ δεν μ’ειχε απασχολήσει ότι οι τρεις φωτογραφίες των ρώσικων τεθωρακισμένων ήταν μέρος του εν λόγω πακέτου”.
Καμία ασφαλή τεχνολογική λύση
Όλες αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να διαμορφώσουν το μελλοντικό πεδίο της μάχης, όμως δεν είναι και ασημένιες σφαίρες, και ούτε, κατά την άποψη του Μακμάστερ, αντισταθμίζουν τη σημασία της ανθρώπινης παρουσίας στην κατάληψη εδάφους, διατήρηση εδάφους και την μεταβολή των γεγονότων στο έδαφος για το συντονισμό με τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποστολής.
Καθώς η σημερινή συζήτηση σχετικά με την χρήση της ισχύος στο Ιράκ δείχνει, η δέσμευση μεγάλου αριθμού στρατιωτών του Στρατού των ΗΠΑ στον πόλεμο, να έχει καταντήσει μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο κόμματα. Αντί της πολιτικής βούλησης να συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην μάχη, οι πολύ-σεκταριστικές, πολυ-εθνικές δυνάμεις θα πάρουν το προβάδισμα, όπως ακριβών κάνουν τώρα στο Ιράκ και την Συρία.
“Αυτό που είναι αναγκαίο είναι ο πολιτικός συμβιβασμός, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αν δεν πραγματοποιήσουμε επιχειρήσεις και δεν σχεδιάσουμε εκστρατείες με ένα τρόπο που να τυγχάνει πολιτικού συμβιβασμού”, είπε. “Η πιο σημαντική δραστηριότητα θα είναι να επικρατήσουν οι πολιτικές εκεχειρίες και αντιλήψεις.”
Κάποιες φόρες αυτό προκύπτει στο τέλος του πυροβόλου άρματος.
Patrick Tucker
Απόδοση/Μετάφραση από το “Defenceone.com” για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/05/24/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%BF-%CE%B3/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου