Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Έκπληξη: Το ρωσικό άρμα T-14 Armata είναι σε φάση μαζικής παραγωγής

Το νέο άρμα μάχης T-14 Armata όπως παρουσιάστηκε στην Παρέλαση της Νίκης στην Μόσχα την 9η Μαΐου 2015. (Wikimedia Commons/Boevaya mashina)
Το ρωσικό άρμα μάχης T-14 -το οποίο είναι μέλος της οικογενείας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Armata- είναι ήδη σε φάση μαζικής παραγωγής.
Ενώ η Μόσχα παρουσίασε τα πρώιμης ανάπτυξης μοντέλα των νέων οχημάτων μάχης στο κοινό κατά τη διάρκεια της Παρέλασης της Ημέρας της Νίκης του 2015, οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές είχαν πιστέψει ότι η οικογένεια Armata βρισκόταν ακόμη στα αναπτυξιακά στάδια της. Εντούτοις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, η οικογένεια Armata βρίσκεται ήδη σε φάση μαζικής παραγωγής.
Ερωτηθείς προσφάτως εάν το άρμα μάχης Armata θα είναι ανάμεσα στα έργα που το Κρεμλίνο πρόκειται να σταματήσει καθώς η Μόσχα μειώνει τις αμυντικές δαπάνες της επειδή μειώνονται τα έσοδα από το πετρέλαιο, ο Σεργκέι Σεμέζοφ, o διευθύνων σύμβουλος της κρατικής βιομηχανίας Rostec, είπε στην The Wall Street Journal ότι μόνο οι νέες αναπτυξιακές προσπάθειες θα σταματήσουν. “Είναι ήδη σε μαζική παραγωγή,”είπε ο Σεμεζοφ, όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το Armata.
Σύμφωνα με τον Σεμέζοφ, το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι τα έργα που έχουν αναπτυχθεί δίχως προβλήματα θα συνεχιστούν. “Δεν μπορείς να τα εγκαταλείψεις όταν είσαι στα μισά της διαδρομής,” είπε ο Σεμέζοφ στην Journal. “Το χρήμα έχει ήδη δαπανηθεί, και αν σταματήσουμε χωρίς να τα ολοκληρώσουμε, τότε θα υπάρξει απώλεια χρημάτων. Οτιδήποτε έχει αρχίσει θα ολοκληρωθεί, και θα διατεθούν χρήματα για αυτόν τον σκοπό.”
Η ενιαία πλατφόρμα μάχης Armata αποτελείται από το άρμα μάχης T-14, το βαρύ τεθωρακισμένο όχημα μάχης T-15 και το τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής T-16, ανάμεσα σε μία σειρά άλλων οχημάτων. Ένα ακόμη μέλος της οικογενείας Armata είναι το επανεξοπλισμένο βαρύ τεθωρακισμένο όχημα εφόδου, το όποιο ονομάστηκε από τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης “καταστροφέας αρμάτων”. Ενώ το T-14 υπό όρους ισχύος πυρός δεν θεωρείται ανίκανο με το νέο πυροβόλο 2A82 των 125 χιλιοστών -το οποίο είναι τοποθετημένο σε μη επανδρωμένο πύργο. Η έκδοση του “καταστροφέα αρμάτων” φαίνεται ότι διαθέτει ένα παραγωγό του πυροβόλου 2S35 των 152 χιλιοστών του συστήματος πυροβολικού Koalitsiya-SV μέσα στο σκάφος του Armata εγκατεστημένο για την εκτέλεση άμεσων πυρών.
Εν τω μεταξύ, προβολή από απόσπασμα της ρωσικής τηλεόρασης πάνω στο συγκρότημα του άρματος μάχης T-14 της οικογενείας Armata δείχνει τον τριμελή σύγχρονο διαμέρισμα πληρώματος εξοπλισμένο με οθόνες αφής. Απ’οτι φαίνεται στο βίντεο, το περιβάλλον εργασίας δείχνει απλό και λειτουργικό. Οι Ρωσοι φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο μάχης που συνδέει τα άρματα T-14 και T-90 το οποίο μπορεί να αναμεταδώσει άμεσα μηνύματα, βίντεο και εικόνες σε πολλαπλά φίλια άρματα. Το άρμα είναι επίσης εξοπλισμένο με δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα τοποθεσίας (GPS) GLONASS και NAVSTAR.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της σειράς Armata είναι το σύστημα ενεργής προστασίας Afghanit (APS). Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα 360° ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και ένα ισχυρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την παρενόχληση της καθοδήγησης των εισερχόμενων βλημάτων. Διαθέτει επίσης μια σουίτα αντιμέτρων για την παρεμβολή των εχθρικών συστημάτων καθοδήγησης laser. Επίσης, το άρμα είναι εξοπλισμένο με βλήματα αναχαίτισης για τα APS, τα οποία είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά διαμορφούμενου διατρητή. Αυτό σημαίνει οτι τα APS του Armata μπορούν δυνητικά να είναι αποτελεσματικά κατά βλημάτων κινητικής ενεργείας.
Τα APS σύστημα είναι συνήθως πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται κατά βλημάτων χημικής ενεργείας όπως βομβίδες τύπου ρουκέτας ή πυραύλους.
Η επιθεώρηση Military Balance 2016 του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών” (IISS) επεξηγεί ακόμη ένα σημαντικό χαρακτηριστικό:
“Το πιο επαναστατικό είναι το άρμα μάχης T-14 που βασίζεται πάνω στο σκάφος Armata και διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πύργο. Έχει δοθεί έμφαση στην προστασία σε όλες τις πλατφόρμες -συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ενεργής προστασίας (APS)- αντικατοπτρίζοντας τα διδάγματα όπως επίσης και τις αντιλήψεις των μελλοντικών επιχειρησιακών περιβαλλόντων….
“Όταν το Armata εισέλθει σε υπηρεσία θα είναι το πρώτο άρμα που έχει σχεδιαστεί με έναν μη επανδρωμένο πύργο και APS. Η επιτυχημένη ανάπτυξη των APS θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των καθοδηγούμενων αντιαρματικών πυραύλων και φορητών όπλων όπως οι εκτοξευτές βομβίδων. Θα αυτό θα αλλάξει τη δυναμική του πεδίου μάχης με την αύξηση της σημασίας του πυροβόλου, αντιαρματικών όπλων και αρμάτων μάχης.”
Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσει στο πεδίο της μάχης είναι να μην εντοπιστεί, έτσι, οι Ρώσοι έχουν κάνει βήματα για την ελαχιστοποίηση της υπέρυθρης και ραντάρ υπογραφής του άρματος ώστε να είναι ακόμη πιο δύσκολος ο εντοπισμός και αναγνώριση του.
Στην περίπτωση που το Armata εντοπιστεί -και ένα εισερχόμενο βλήμα διαπεράσει τα APS- το όχημα είναι προστατευμένο από διπλής στρώσης εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση Malachit επιπλέον της ανθεκτικής παθητικής προστασίας. Η σύσταση της θωράκισης δεν είναι γνωστή -αλλά είναι πιθανόν κάποια μορφή από πλαστικοποιημένο σύνθετο κεραμικό πλέγμα.
Είναι επίσης εξοπλισμένο με θωράκιση γρίλιας για την προστασία συγκεκριμένων περιοχών που διαφορετικά θα ήταν ευάλωτες στις ρουκέτες.
Το Armata ειναι μια πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους Δυτικούς Στρατούς. Ως μια άμεση απάντηση στην ανάπτυξη του T-14, η Γερμανία πρόσφατα ξεκίνησε την προσπάθεια να ενισχύσει το Leopard 2 με ένα νέο πυροβόλο των 130 χιλιοστών και εξελίσσει σχεδία να ξεκινήσει ένα νέο άρμα μάχης με την ονομασία Main Ground Combat System (MGCS).
Απόδοση/Μετάφραση από το nationalinterest.org για την «Προέλαση»
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/15/%CE%AD%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1-t-14-armata-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B7/#more-38459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου