Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Με… drones στα σύνορα

Μη επανδρωμένο αερόχημα Sperwer. (ΓΕΣ)
Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
lblaveris@gmail.com
Η χρησιμοποίηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicle – UAV) στην αποστολή της ναυτικής δυνάμεως του NATO για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο αποτελεί μια νέα προσέγγιση στον τομέα της θαλάσσιας αναγνωρίσεως, πολύ πιο οικονομική και αποτελεσματική από την παραδοσιακή μέθοδο με βάση τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν η Αεροπορία και το Ναυτικό.
Ασφαλώς, δεν αναφερόμαστε σε κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε επιχειρηματικό επίπεδο από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία εδώ και μια δεκαετία περίπου, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί κατ’επανάληψη σε μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις, αλλά και κανονικές επιχειρήσεις, όπως ή σύλληψη των Αλβανών δραπετών των Φυλακών Τρικάλων, που είχε απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα προ ετών.
Ενημέρωση
Η χρησιμοποίηση αυτών των μέσων στην αποστολή του NATO στο Αιγαίο, μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών ακτών, για την αποκοπή των μεταναστευτικών ροών από την γείτονα, αναφέρθηκε ρητώς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των “Παραπολιτικών”, τόνισε επί λέξει το εξής: “Εγώ είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Να σας το διευκρινίσω: Εναέρια μέσα, δορυφορικά μέσα, πιθανώς UAVs και όποιο σύστημα διαθέτουμε προκειμένου να κάνουμε τη δουλεία μας”.
Ο Στρατός διαθέτει δυο τάγματα με UAV Sperwer, γαλλικής κατασκευής, ενώ αντιστοίχως η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μία Μοίρα με το ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής UAV “ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ”. Αμφότερα διαθέτουν όλες τις τεχνικές προδιαγραφές για να δράσουν αποτελεσματικά στην νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.
Τα δύο τάγματα UAC Sperwer διακρίθηκαν στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποίησαν τακτικές αναγνωριστικές πτήσεις για λογαριασμό της διοικήσεως της συμμαχικής δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ISAF.
Πρόκειται για τα 471 και 472 Τάγματα Επιτηρήσεως Πληροφοριών (471 ΤΕΠΠ και 472 ΤΕΠΠ), από τα οποία το πρώτο εδρεύει στη Θράκη και επιχειρεί με ζώνη ευθύνης αυτή του Δ’ Σώματος Στρατού, με “χερσαίο προσανατολισμό”, ενώ το δεύτερο εδρεύει στην Αθήνα, στο Στρατόπεδο “Καραϊσκάκης Α’”, στο Χαϊδάρι, υπάγεται στην Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) και επιχειρεί με ζώνη ευθύνης όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Το καθένα από τα δύο αυτά ΤΕΠΠ ανήκει σε ένα Συγκρότημα Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικού Πολέμου και Πληροφοριών (1ο και 2ο ΣΕΗΠΠΕΠ).
Συμπτωματικά, βεβαίως, την ίδια ημέρα που ο κ. Καμμένος ουσιαστικώς ανακοίνωσε τη χρήση των drones στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, το Γενικό Επιτελείο Στρατούαναρτούσε στην επίσημη ιστοσελίδα του την είδηση για τη διενέργεια ασκήσεως – αξιολογήσεως συστημάτων μονάδος του 2ου ΣΕΗΠΠΕΠ στα νησιά.
Οθόνη καταγραφής δεδομένων ενός UAV Sperwer. (ΓΕΣ)
Διαβιβάσεις
Σε περίπτωση ασκήσεως ή επιχειρήσεως αναπτύσσεται ένας Λόχος Μη Επανδρωμένων Αεροχήματων (Λ/ΜΕΑ) του 472 ΤΕΠΠ (καθώς αυτό είναι υπεύθυνο για δράση στα νησιά), ο οποίος περιλαμβάνει:
  • Εκτοξευτή ΜΕΑ/UAV.
  • Σταθμό Ελέγχου Εδάφους.
  • Σταθμό Επικοινωνιών.
  • Συγκρότημα Μεταφοράς – Περισυλλογής ΜΕΑ/UAV.
  • Συγκρότημα Τεχνικής Υποστηρίξεως.
Τα UAV Sperwer του Στρατού Ξηράς, την επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων έχει το όπλο των Διαβιβάσεων, έχουν δυνατότητα πτήσεως άνω των 200 χιλιομέτρων, φέρουν κάμερες ημέρας και νύχτας, θερμικές και FLIR, και μπορούν να αναλάβουν αποστολές όπως μεταφορά της εικόνας του πεδίου της μάχης στα Κέντρα Επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο (real time), επιτήρηση και αναγνώριση, συλλογή και μετάδοση πληροφοριών, υποστήριξη πυρών πυροβολικού, εκτίμηση καταστροφών έρευνας και διασώσεως. Επομένως, σε θεωρητικό επίπεδο, μπορούν να εκτελέσουν σχεδόν το σύνολο των αποστολών με τις οποίες έχει επιφορτιστεί η νατοϊκή δύναμη SNMG-2 στο Αιγαίο – και μάλιστα πολύ πιο οικονομικά.
UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ της Πολεμικής Αεροπορίας (Υπ.Εθ.Α.)
Σε ετοιμότητα και ο “ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ”
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει μια Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑΦ), η οποία εδρεύει στο Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου (την πρώην 131 Σμηναρχία Μάχης) και επιχειρεί με το ελληνικής σχεδιάσεως και κατασκευής UAV “ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ” (Block I), με αποστολή τη “διατήρηση ετοιμότητας για εκτέλεση επιχειρήσεων τακτικής αναγνώρισης όψεως, ημέρα και νύχτα, σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια και τις διαταγές των προϊστάμενων κλιμακίων”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικών υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ.
Η ΜΜΕΑΦ αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Π.Α. που με απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε ως Σμήνος τον Ιανουάριο του 2003. Από την αρχή, έδρα του Σμήνους ορίστηκε η αεροπορική βάση του Άκτιου, χρησιμοποιώντας το UAV “ΠΗΓΑΣΟΣ Ι”. Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του “ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ” πάντα από το προσωπικό της Π.Α., με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου UAV κατηγορίας MALE (Medium Altitude Long Endurance). Τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποιήσεως του συνόλου των υφιστάμενων UAVs, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους (ΣΕΔ) σε επίπεδο “ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ”. Από το 2007 το ΣΜΕΑΦ λαμβάνει μέρος στις διακλαδικές ασκήσεις “Ηνίοχος” και “Δούρειος Ίππος”.
Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2008 το Σμήνος αναβαθμίστηκε σε Πολεμική Μοίρα Αεροσκαφών με την σημερινή ονομασία της. Ήδη το επιχειρησιακό σχέδιο της SNMG-2 εγκρίθηκε και την Τρίτη (08.03.2016) ξεκίνησαν οι περιπολίες των NATOϊκών πλοίων εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδος και Τουρκίας (βεβαίως και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου), αρχικώς συνδυάζοντας “πλόες εθισμού” στην στενη περιοχή με τις περιπολίες.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την δυνατότητα χρήσεως “κάθε διαθέσιμου μέσου”, επομένως και των UAVs των ελληνικών Ε.Δ., χωρίς όμως να γνωρίζουμε, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή, το “πότε ακριβώς” αυτά θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρησιακές ανάγκες της SNMG-2, καθώς τα πλεονεκτήματα τους είναι πολλά, εμφανή και -ιδίως- “αφανή”.
Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 11 Μαρτίου 2016. Σελ. 38.
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/14/%CE%BC%CE%B5-drones-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B1/#more-38441

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου