Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Το ρωσικό καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας» εξοπλίζεται με υπερηχητικούς πυραύλους «Tsirkon» (ΒΙΝΤΕΟ)


Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Η ναυαρχίδα του Βορείου Στόλου, το βαρύ καταδρομικό κατευθυνόμενων  πυραύλων «Πέτρος ο Μέγας», έχει προγραμματιστεί να εξοπλιστεί  με υπερηχητικούς  πυραύλους «Tsirkon» ή αλλιώς « Platypus», αναφέρει  σχετικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, επικαλούμενο πηγή της ναυπηγικής βιομηχανίας,  το καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας» θα εκσυγχρονιστεί στα ναυπηγεία «Sevmash» έως  το 2018.
Ο υπερηχητικός πύραυλος πετά  σε ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου  ταχύτητες, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναχαίτιση του από  πυραυλικά συστήματα αεράμυνας που απαιτούν άμεση ανταπόκριση.
Οι πύραυλοι αυτού του τύπου διαθέτουν απίστευτα υψηλή ταχύτητα,  5 έως 10 max ,  που σημαίνει  5 και  10 φορές ταχύτεροι από την ταχύτητα του ήχου.
Ο πύραυλος «Tsirkon» ή αλλιώς « Platypus»  δύναται να διαθέτει βεληνεκές 6.150 – 12.300 km  και κατασκευάστηκε  με βάση τον πύραυλο Cruise  «Onyx».
Ο πύραυλος η «Onyx» έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί σε υποβρύχια  κλάσης  «Antey», και σε πυρηνοκίνητα αντιτορπιλικά   κλάσης «Orlan».
Ο  υπερηχητικός βαλλιστικός  πύραυλος αυτού του τύπου είναι  ικανός να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στον κόσμο μέσα σε  μια ώρα, και να διαλύσει οποιοδήποτε  σύγχρονο σύστημα αεράμυνας λόγω της υψηλής ταχύτητας του.
Τα χαρακτηριστικά του νέου ρωσικού υπερηχητικού  πυραύλου «Tsirkon » είναι άκρως απόρρητα . Ανοικτές πηγές αναφέρουν ότι το εύρος του νέου πυραύλου μπορεί να φτάσει έως  και τα 400 χιλιόμετρα, και η ταχύτητα πτήσης του θα είναι περίπου πέντε φορές η ταχύτητα του ήχου.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, και το «αδελφό»  καταδρομικό πλοίο «Ναύαρχος Ναχίμοφ», θα είναι εξοπλισμένα με δέκα  πυραυλικά συστήματα  3C-14, από τα οποία  θα είναι σε θέση να εκτοξευθούν πύραυλοι  «Onyx», «Caliber» και «Tsirkon «.
Κάθε εκτοξευτής διαθέτει οκτώ σωλήνες , έτσι ώστε μετά την αναβάθμιση του καταδρομικό θα μεταφέρει  40 ή 80 αντιπλοϊκά βλήματα διαφόρων τύπων.
Τώρα  το καταδρομικό «Πέτρος ο Μέγας»  διαθέτει αντιπλοϊκά βλήματα  «Granit» σε επιμέρους εκτοξευτές. Ο πύραυλος αυτού του τύπου καταστρέψει τα μονάδες  επιφανείας  χρησιμοποιώντας  διεισδυτική κεφαλή που είναι εφοδιασμένη με 750 κιλά ισχυρών εκρηκτικών.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες,  εκτιμούν τα ρωσικά καταδρομικά «Πέτρος ο Μέγας» και «Ναύαρχος Ναχίμοφ» με τα νέα αυτά  βλήματα θα αποκτήσουν τεράστιες  δυνατότητες επιβίωσης και  δύναμη πυρός,  επεκτείνοντας  το φάσμα των καθηκόντων στους Ωκεανούς, για αρκετά ακόμη χρόνια.
Η κλάση θωρηκτών Kirov είναι η μεγαλύτερη κλάση σκαφών που υπηρετούν στο ρωσικό Ναυτικό σήμερα. Το μήκος του σκάφους ανέρχεται στα 252 μέτρα, πλάτος 28,5 μέτρα και βύθισμα 9,1 μέτρα ενώ  το πλήρες εκτόπισμα είναι 28.000 τόνοι.
Η πρόωση του σκάφους είναι συνδυασμός αντιδραστήρων και ατμοστρόβιλων CONAS (Combined nuclear and steam) και απαρτίζεται από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΚΝ-3 και δύο ατμοστροβίλους GT3A-688.
Ο οπλισμός του κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός:
Διαθέτει 20 πυραύλους κατά στόχων επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck), 14 βλήματα SS-N-14 για ανθυποβρυχιακές αποστολές, 96 (στο σκάφος Pyotr Velikhy 48)  αντιαεροπορικά βλήματα S-300F (SA-N-6 Grumble), 128 βλήματα 9K95 Tor (SA-N-9 Gauntlet) για άμυνα σημείου, και 44 πυραύλους OSA-MA (SA-N-4 Gecko για μικρότερες αποστάσεις. Υπάρχει ακόμη ένα διπλό πυροβόλο AK-130 τρων 130 χλστ. και μέχρι και 6 ΑΚ-630 εξάκανα των 30 χλστ. και τέλος 6 αντιπυραυλικλα συστήματα  6 × CADS-N-1 Kashtan. Το πλήρωμά του ανέρχεται στα 710 άτομα.
Σε άρθρο από το pentapostagmna.gr, με τίτλο (Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό θα παραλάβει 50 νέα πολεμικά πλοία μέσα στο 2015), αναφέραμε ότι το πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τον στόλο του  με 50 πολεμικά πλοία φέτος, ως μέρος ενός μεγαλεπήβολου στρατιωτικού σχεδίου αναβάθμισης, υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν, και το οποίο αφορά την περίοδο  μέχρι το 2050.




πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/02/%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%b3%ce%b1%cf%82.html#ixzz40ixdQX5W

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου