Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΗΠΑ: Παρουσίαση ρομπότ που… στέκεται στα πόδια του (βίντεο)

Atlas: Ένα ρομπότ που…στέκεται στα πόδια του.
Ο «Atlas» της Boston Dynamics (ανήκει εδώ και καιρό στη Google) είναι ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα μοντέλα «ανδροειδών» που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η εταιρεία τον βελτιώνει συνέχεια- και σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Ίντερνετ, παρουσιάζονται οι πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις του.
Το νέο μοντέλο έχει πολύ ανώτερες δυνατότητες αυτόνομης κίνησης (φέροντας την πηγή ενέργειας στο εσωτερικό του, χωρίς να χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο με κάποια εξωτερική) σε σχέση με το προηγούμενο, μπορεί να σηκώνει και να μετακινεί κιβώτια, ενώ είναι ικανό να τα βγάζει πέρα με…παρενόχληση από ανθρώπους, παραμένοντας όρθιο ακόμα και μετά από σπρωξίματα, χτυπήματα με μπαστούνι του χόκεϊ κλπ. Μάλιστα, είναι σε θέση να ξανασηκώνεται ακόμα και όταν, μετά από δυνατό σπρώξιμο από πίσω, πέφτει στο πάτωμα προς τα εμπρός.
Το βίντεο έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε μεγάλη μερίδα του ειδικού Τύπου, καθώς, πέρα από τις…αντοχές στο «bullying», το ρομπότ εμφανίζεται να κινείται σε «δύσκολο» έδαφος (πχ χιόνια) και να προβαίνει σε «διορθώσεις» για να συνεχίσει να κινείται. Σημειώνεται πως ο «Atlas», ύψους 1,75 μέτρων και 82 κιλών, είναι ηλεκτροκίνητος και κινεί τα μέλη του με υδραυλικά συστήματα. Όσον αφορά στην «αντίληψή» του, προκύπτει χάρη σε αισθητήρες στο σώμα και τα πόδια, LIDAR, αισθητήρες στο κεφάλι για αποφυγή εμποδίων, αξιολόγηση του εδάφος και πλοήγηση κ.α.
Η νέα έκδοση του ρομπότ αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό άλμα σε σχέση με τον προκάτοχό του, που είχε αναπτυχθεί αρχικά για το DARPA Robotics Challenge. Είναι σχεδιασμένο να κινείται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρος και οι διαστάσεις και το βάρος του είναι αισθητά μικρότερα από του προκατόχου του.

ΠΗΓΗhttps://limitofadvance.wordpress.com/2016/02/25/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%84-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83/#more-37936

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου