Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Οι ΗΠΑ εγκαινιάζει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης


Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν τη Λιβύη κατά της πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σκοτώνοντας 50 ανθρώπους. Το Πεντάγωνο Ισχυρίζεται ότι ήταν ένα «στρατόπεδο εκπαίδευσης» του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) στη βορειοδυτική πόλη-λιμάνι της Σαμπράθα, κοντά στα σύνορα της Τυνησίας.
Αντιθέτως Ο δήμαρχος της πόλης, Χουσεΐν αλ-Thwadi, δήλωσε στο Reuters ότι ο στόχος ήταν ένα κτίριο στην περιοχή (Κασρ Talil Σαμπράθα), το οποίο ήταν σπίτι για πολλούς ξένους.
Πολλά από τα θύματα ήταν Τυνήσιοι και τουλάχιστον δύο γυναίκες έχουν αναφερθεί ανάμεσα στους νεκρούς.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η βομβιστική επίθεση είχε ως στόχο τη δολοφονία ενός άνδρα, του Noureddine Chouchane, Τυνήσιος και περιγράφεται ως «ανώτερος διαμεσολαβητής στη Λιβύη» και φέρεται ως ύποπτος των Μάρτη του 2015 για την τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε 22 ανθρώπους στο Μουσείο Μπαρντό στην Τύνιδα.
Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι η ομάδα του (ISIS) έχει πάνω από 5.000 μαχητές εκεί. Και είναι οι ίδιοι ισλαμιστές μαχητές όταν η Ουάσιγκτον τους χρησιμοποίησε ως «εκπροσώπους» τις στον πόλεμο για την ανατροπή του Καντάφι, προμηθεύοντας τους με τεράστιες ποσότητες όπλων.
Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που ξεκίνησε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Στον ιστότοπο Wiki-Leaks δημοσίευσαν ένα διαβαθμισμένο έγγραφο αυτή την εβδομάδα που αποκαλύπτει ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στρατιωτική επέμβαση με το πρόσχημα της «ανάσχεσης της ροής των προσφύγων» σε όλη τη Μεσόγειο. «Επιχείρηση SOPHIA» Με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2016, το έγγραφο που συντάχθηκε από τον υποναύαρχο Enrico Credendino, τον Διοικητή Επιχειρήσεων του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, για την Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ.
Αυτή ήταν η δεύτερη γνωστή αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στη Λιβύη σε διάστημα μόλις τριών μηνών.
Τον περασμένο Νοέμβριο, οι ΗΠΑ και τα πολεμικά αεροσκάφη τους έπληξαν τη Λιβυκή πόλη Ντέρνα, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, σε μια προσπάθεια να καταστρέψει λειτουργικά τμήματα του ISIS στο (Αμπού Nabil).
Αυτή η τελευταία αεροπορική επιδρομή έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την δήλωση σε συνέντευξη τύπου του Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Καλιφόρνια, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.
Ο στρατός των ΗΠΑ, είπε, «θα λάβει μέτρα, και έχουμε μια ξεκάθαρη λειτουργία και έναν σαφή στόχο». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζεται με άλλους εταίρους του συνασπισμού μας κατά του ISIS».
Σε μια περαιτέρω ένδειξη της κλιμάκωσης της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στην αφρικανική χώρα του βορρά, το Πεντάγωνο αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδικές δυνάμεις, στρατιώτες για επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, και έχουν παίξει ρόλο στην προετοιμασία της αεροπορικής επιδρομής.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook υποστήριξε ότι η βομβιστική επιδρομή ήταν σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την άδεια για τη χρήση στρατιωτικής βίας (AUMF), που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο λίγο μετά τις επιθέσεις τις 11, Σεπτέμβριου του 2001.
Αυτή η νομική λογική είναι αμφίβολη, το λιγότερο. Δεν υπάρχει έγκριση του ΟΗΕ για ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, και δεν υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη για να ζητήσει μια τέτοια ενέργεια.
Όσο για το σχεδόν 15 χρόνων «άδεια» του κογκρέσου (AUMF), έχει χρησιμοποιηθεί και από την κυβέρνηση Ομπάμα, όπως και η κυβέρνηση Μπους, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, χωρίς να χρειάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου, ούτε, ακόμη και να περάσει από την «εξασφάλιση» της υποστήριξης του αμερικανικού λαού.
Η Στρατιωτική επέμβαση της Ουάσιγκτον στη Λιβύη, στο όνομα του πολέμου κατά της ISIS με σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της κυβέρνησης Ομπάμα και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενός πολέμου για την αλλαγή καθεστώτος στη Λιβύη με το πρόσχημα για παρέμβαση για την προστασία των αμάχων, (είχε ψευδώς ισχυριστεί), (μιας επικείμενης απειλής για σφαγή από χέρια των στρατευμάτων πιστών στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι).
Ο πόλεμος, που σκότωσε περίπου 30.000 Λίβυους, κορυφώθηκε με την ήττα του Καντάφι με αποτρόπαια βασανιστήρια, και δολοφονίες, τον Οκτώβριο του 2011 στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών.
Από τότε, η χώρα μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο, μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της υποστήριζαν στη διαδικασία αλλαγή καθεστώτος. Η βία έχει οδηγήσει 2 εκατομμύρια Λίβυους, το ένα τρίτο του πληθυσμού, σε εξορία στη γειτονική Αίγυπτο και την Τυνησία. Εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι εσωτερικά εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Λιβύης, και βασικές κοινωνικές υποδομές καθώς και η οικονομία της χώρας να παραμένουν κατεστραμμένα.
Η ανάπτυξη του ISIS στη Λιβύη.
Το έγγραφο απευθύνει έκκληση στα όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να πιέσουν για την ταχεία διαμόρφωση μιας «αξιόπιστης» φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Λιβύη που θα μπορούσε να αποτελέσει τη νομική κάλυψη, καλώντας ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις, όχι μόνο για την αστυνόμευση της στα χωρικά ύδατα, αλλά και να λειτουργούν στην επικράτεια της χώρας.
Προς το παρόν όμως, δεν υπάρχει τέτοια κυβέρνηση. Αντ ‘αυτού υπάρχουν δύο αντίπαλα κοινοβούλια, ένα στην Τρίπολη και το άλλο στο Τομπρούκ, με το λεγόμενο «προεδρικό συμβούλιο», που στηρίζετε από αξιωματούχους του ΟΗΕ, και συνθέτουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Εν τω μεταξύ οι φατρίες συνεχίζουν έναν φαύλο κύκλο πολέμου για τον έλεγχο των πόρων.
Ακριβώς όπως ο πόλεμος το 2011 δεν ήταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι και τώρα ο νέος πόλεμος που ετοιμάζεται δεν είναι για την τρομοκρατία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι η «αποικιακή» υποδούλωση της Λιβύης, και η εκχώρηση στους ενεργειακούς ομίλους, τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης, τα μεγαλύτερα στην αφρικανική ήπειρο.
Χρήστος Κατσέας


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/02/%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%80.html#ixzz40pNG87b4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου