Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες στην μάχη της Φαλούτζα (ΒΙΝΤΕΟ)



Η πρώτη μάχη της Φαλούτζα, επίσης γνωστή ως Επιχείρηση επαγρύπνηση Resolve, ήταν μια πράξη να ξεριζώσουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία της Φαλούτζα και μια πράξη αντιποίνων σε αυτά, καθώς και μια προσπάθεια να συλλάβει τους δράστες της, της δολοφονία των τεσσάρων αναδόχων υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2004 .
Ο μέγα καταλύτης για τη απόφαση της ήταν η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε η δολοφονία και τον ακρωτηριασμό των τεσσάρων αντρών της Blackwater USA ιδιωτικής στρατιωτικής ανάδοχης εταιρίας και οι δολοφονίες των πέντε Αμερικανοί στρατιώτες στο Habbaniyah λίγες μέρες νωρίτερα.
Η μάχη φανάτισε την κοινή γνώμη στο εσωτερικό του Ιράκ.
Η δεύτερη μάχη της Φαλούτζα- με κωδική ονομασία Επιχείρηση Al-Fajr και Λειτουργία Phantom μανία-ήταν μια κοινή αμερικανική, ιρακινή, και  βρετανική επίθεση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2004, θεωρείται το υψηλότερο σημείο της σύγκρουσης στη  πόλη της Φαλούτζα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.
καθοδηγήθηκε και εκτελέστηκε από το σώμα των ΗΠΑ Marine Corps εναντίον της ιρακινής αντίστασης που είχαν προπύργιο της εξέγερσης την πόλη της Φαλούτζα και εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ-  και την διορισμένη προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση.
Ο στρατός των ΗΠΑ την ονόμασε  σαν "την πιο βαριά αστική μάχη των Αμερικανών πεζοναυτών που έχουν εμπλακεί  από τη εποχή της Μάχης στην Hue City στο Βιετνάμ το 1968.


ΠΗΓΗ
https://www.youtube.com/watch?v=Z3jbUSIsNms

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου