Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη του Φ. Φράγκου στο ρωσικό RG.RU: «Στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι η αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο»

Αποκαλυπτικός για τις επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος: “Στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι η αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο – Σε οποιαδήποτε στιγμή τα μέλη του NATO μπορούν να σκίσουν πίεση στην Άγκυρα αλλά αυτό δεν συμβαίνει” (komotinipress.gr)
Με συνέντευξη του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη τα ρωσικά ΜΜΕ φέρνουν ξανά στη δημοσιότητα την υπόθεση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, άλλα και την προκλητικότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ δεν αποκλείει την επανάληψη ενός θερμού επεισοδίου τύπου Ιμίων στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα τονίζει πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να καταρρίψουν τουρκικά μαχητικά αν απαιτηθεί. Το ρωσικό ΜΜΕ τοRG.RU φέρνει το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο στη δημοσιότητα και το φέρνει με τη συνέντευξη του στρατηγού Φράγκου η θέση και η εμπειρία του οποίου στα Εθνικά θέματα είναι ξεχωριστή. Το ρωσικό δίκτυο αναφέρει τις 2244 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου το 2014 και τις 1300 το 2015 (εκ των οποίων οι 31 πάνω από ελληνικό έδαφος) και διερωτάται που μπορεί να οφείλεται αυτή η τουρκική προκλητικότητα και η επιθετική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας. “Στρατηγικός στόχος των Τούρκων είναι η αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο. Στην τελευταία της μυστική συνεδρίαση, που έγινε στις 28 Ιανουαρίου 1920, η Οθωμανική Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε δεκτό ένα κείμενο έξι άρθρων, το όποιο έμεινε γνωστό στην ιστορία ως ‘Εθνικός Όρκος’ (Misak-i Milli). Εκεί γίνονταν αναφορά για τον “εθνικό-απελευθερωτικό” πόλεμο. Ανάμεσα στις περιοχές που υπήρχαν προς “απελευθέρωση” και υπαγωγής τους στον εθνικό κορμό της Τουρκίας, ήταν όλη η βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, η Κύπρος και το Αιγαίο, το οποίο αφενός έπρεπε να “ξαναμοιραστεί” και αφετέρου να μετατραπεί σε μια “ανοιχτή θάλασσα”. Στην πραγματικότητα η Τουρκία αυτό που επιθυμεί είναι η ανασύσταση της “Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”. Αυτή είναι η κύρια αιτία για τη διαρκή αστάθεια που βιώνουμε στο Αιγαίο από την Τουρκία. Τυπικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία χρησιμοποιούν τα διεθνή ύδατα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι συμπεριφέρονται εντελώς επιθετικά προκαλώντας συνεχώς το ΠΝ, ενώ τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Όλα αυτά στοχεύουν στη δημιουργία μιας “γκρίζας ζώνης” με την Άγκυρα να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν αναγνωρίζει τα ισχύοντα θαλάσσια σύνορα στην Α. Μεσόγειο. Για τον ίδιο η χώρα αυτή αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”, δηλώνει στο ρωσικό ΜΜΕ ο κ. Φραγκος Φραγκούλης.
“Κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε στα Ίμια”
Ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ, αναφορικά με τα Ίμια, σχολιάζει ότι κάνεις δεν γνωρίζει τι ακριβώς έγινε εκείνη τη νύχτα. “Από την έρευνα όμως που διεξήχθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν βρήκαμε κάποιο στοιχείο που να αποδίδει την πτώση του ελικοπτέρου σε εχθρική ενέργεια. Παρόλα αυτά κανείς δεν θα διαφωνήσει με το γεγονός ότι η αιτία για τον θάνατο των πιλότων του ΠΝ ήταν ενέργειες της Τουρκίας. Τα ελληνικά σύνορα είχαν παραβιαστεί σε εκείνη την περίπτωση. Επιπρόσθετα οι Τούρκοι ήξεραν πολύ καλά ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες τα νησιά ανήκαν στην Ελλάδα. Παρόμοια σοβαρά συμβάντα δεν μπορούν να αποκλειστούν στο μέλλον. Από την πλευρά μας τον κυριότερο ρόλο παίζει η Πολεμική Αεροπορία και ο επαγγελματισμός των πιλότων και του προσωπικού της. Όταν ήμουν Αρχηγός του Στρατού, έτυχε να πραγματοποιήσουμε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ. Τέτοιες ασκήσεις είχε πραγματοποιήσει το Ισραήλ και με την Τουρκία στο παρελθόν. Σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη οι οποία ήρθε αργότερα εν γνώσει μου σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου η ΠΑ θα έχει καταστρέψει την τουρκική Αεροπορία εντός 48 ωρών. Και αυτό δεν τον λέμε εμείς αλλά οι Ισραηλινοί”.
“Αν το NATO ζητήσει να υποστηρίξουμε την Τουρκία, θα το κάνουμε με δυσκολία”
Ο κ.Φραγκούλης Φράγκος σχολιάζει στο RG.RU ότι αν το NATO μας ζητήσει να υποστηρίξουμε την Τουρκία στο πλαίσιο του Άρθρου 5 της Συμμαχίας, η Ελλάδα με δυσκολία θα συμφωνήσει. “Αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε αυτό; Πρέπει να σκεφτούμε πάνω από όλα το εθνικό μας συμφέρον. Ο καθένας γνωρίζει ότι οι τούρκοι παραβιάζουν τα εναέρια σύνορα μας και τα θαλάσσια επίσης. Μάλιστα στα τέλη Δεκεμβρίου η Άγκυρα εξέδωσε NOTAM για ασκήσεις γύρω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Η Τουρκία τα τελευταία 100 χρόνια ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας. Το Σεπτέμβριο του 1955 χιλιάδες Έλληνες εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και από την Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας. Το 40% σχεδόν της Κύπρου βρίσκεται κάτω από τουρκική κατοχή και σήμερα ζούμε υπό το καθεστώς των συνεχών παραβιάσεων. Παρόλα αυτά τα γεγονότα ούτε το NATO, αλλά ούτε και η ΕΕ θέλουν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Συμμαχία, μέλη της οποίας αποτελούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, αρνείται να πάρει θέση. Όταν διαμαρτυρόμαστε σε επίσημο επίπεδο για την συμπεριφορά των γειτόνων μας παίρνουμε την απάντηση “βρείτε λύση μεταξύ σας”. Τι σημαίνει αυτό; Αν το NATO θέλει να παρουσιάζεται ως ένας “μονολιθικός” οργανισμός στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Κάποια μέλη του έχουν πρόβλημα από τις συμπεριφορές κάποιων άλλων μελών της όπως συμβαίνει με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σε οποιαδήποτε στιγμή τα μέλη του NATO μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η ΕΕ από την πλευρά της ασκεί πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με το να συνεχίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μία χώρα που αμφισβητεί ανοικτά τα σύνορα της Ελλάδας και υποστηρίζει την κατοχή της βόρειας Κύπρου”, δηλώνει ο ίδιος.
Το μέλλον της Ρωσο-τουρκικής αυτής αντιπαράθεσης
Ο κ.Φραγκούλης Φράγκος, αναφορικά με την αντιπαράθεση της γείτονος χώρας με την Ρωσία, σχολιάζει ότι η πολιτική της Τουρκία πάντα έμοιαζε με την συμπεριφορά των αλεπούδων. “Αν η Ρωσία τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Τουρκία, η τελευταία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς. Για παράδειγμα, προσφέρθηκε να πληρώσει αποζημιώσει για το καταρριφθέν αεροσκάφος κ.α. Μέχρι και πρόσφατα η Ρωσία εκλάμβανε την Τουρκία ως ένα εταίρο, αλλά αυτό ήταν λάθος. “Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τους Τούρκους”, έλεγε ο παππούς μου, τα ίχνη του όποιου αγνοούνται από την εποχή της μικρασιατικής καταστροφής όταν ήταν ενταγμένος στα λεγόμενα τάγματα εργασίας. Αυτό που έχει γίνει, είναι ένα αδιέξοδο της πολιτικής της Άγκυρας. Έχει διαταράξει τις σχέσεις της με όλα τα γειτονικά της κράτη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, τη Συρία και τελειώνοντας με το Ισραήλ και το Ιράν. Αυτό οδηγεί τους Τούρκους σε απομόνωση. Αλλά η πολιτική του Ερντογάν με τα ισλαμικά ερείσματα την οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή και πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη κάνεις να αναμιχθεί σε αυτό.»
Οι προσδοκίες από μια ελληνορωσική φιλία
Ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ τονίζει ότι οι στενοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας δεν υπαγορεύονται τόσο από τον “κοινό εχθρό”, όσο από τους ήδη κοινούς δεσμούς τους. “Οι χώρες μας μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό και κοινές αξίας. Ο ελληνισμός έχει παίξει ένα σημαντικότατο και πρωταγωνιστικό ρόλο με την διάδοση της Χριστιανικής θρησκείας και η Ρωσία έστειλε στην Ελλάδα αμέσως μετά την επανάσταση τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, οι οποίοι αναζωογόνησαν τον Ελληνισμό. Θα ήταν ίσως λάθος να πως ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό εχθρό. Θα μπορούσα να πως όμως οτι αντιμετωπίζουμε μια μη φιλική χώρα και η Ελλάδα προσβλέπει πάντα σε μια ρωσική στήριξη καθώς η Τουρκία είναι μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια μας. Αλλά για να επιβιώσει η Ελλάς, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό στράτευμα. Και για να έχουμε ένα ισχυρό στράτευμα χρειαζόμαστε μια εξίσου ισχυρή οικονομία. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει κάτω από τον πλήρη έλεγχο της “Τρόικας” οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν την δημιουργία μιας αυτάρκους πορείας της ελληνικής οικονομίας. Η Ρωσία θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα, για παράδειγμα μέσω της άρσης του εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην ΕΕ σε ο,τι αφορά τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, έτσι ώστε οι αγρότες μας να μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά. Άλλωστε οι αγρότες μας έχουν υποφέρει εξαιτίας της αντί-ρωσικής πολιτικής της ΕΕ με την οποία και δεν συμφωνούν. Επιπρόσθετα, αν λάβουμε υπόψη τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον ρωσικό τουρισμό, αυτός θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί προς την Ελλάδα και αυτό θα είχε θετικές επιπτώσεις για την οικονομία μας. Σε ο,τι αφορά την πολιτική στήριξη, αναμφισβήτητα η Αθήνα περιμένει την υποστήριξη της Μόσχας στις ελληνο-τουρκικές διαφορές τόσο στην Κύπρο, όσο και στο θέμα του Αιγαίου”, δηλώνει ο κ. Φράγκος Φραγκούλης.
“Οι περισσότεροι αλλοδαποί θέλουν μόνο να επιβιώσουν”
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ σημειώνει ότι το βάρος δεν βαραίνει μόνο την ΕΕ, αλλα και μια σειρά κρατών, με προεξάρχον αυτό των ΗΠΑ.«Η χώρα μου η Ελλάδα όσο και το σύνολο της Ευρώπης αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα προσφύγων. Μόνο μέσω της Ελλάδας περάσαν 850000 αλλοδαποί. Πολλοί από αυτούς θέλουν μόνο να επιβιώσουν και υποφέρουν. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να τους βοηθήσουμε. Αυτό όμως εγείρει πολλά ερωτήματα όπως γιατί η ΕΕ πιέζει μόνο την Αθήνα μεταθέτοντας σε αυτή την ευθύνη για τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν και την ίδια ώρα δίνει 3 δισ. Ευρώ στην Τουρκία που δεν κάνει τίποτα για τον περιορισμό των εισόδων. Όσο για τις αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό, ο καταλληλότερος για να απαντήσει είναι οι ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι πρέπει να κατανοήσουν τα λάθη που έκαναν στην περιοχή Σαντάμ, Καντάφι, Μουμπάρακ, Άσσαντ, για να αναφέρω μερικά από αυτά. Αυτό που δημιούργησαν είναι μια “σταθερή αστάθεια” στην Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, από αυτήν υποφέρουν όλοι και η Ελλάδα μεταξύ αυτών”, αναφέρει ο ίδιος.
Πηγή: Εφημερίδα: “Νέα Εγνατία Καβάλας” 14 Ιανουαρίου 2016
Η συνέντευξη του κ. Φραγκούλη Φράγκου στα ρωσικά: Греческий генерал: Не мешайте Эрдогану вести Турцию к катастрофе
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/01/14/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-rg-ru/#more-36400

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου