Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Νέα Τουρκική πρόκληση στη Ζουράφα




 'Ενα τουρκικό ελικόπτερο Sikorsky πέταξε πάνω από την Ζουράφα. Σε ύψος περίπου 180 μέτρων πάνω από την βραχονησίδα, που η Άγκυρα θεωρεί «γκρίζα ζώνη» πετούσε το ελικόπτερο. Η Ζουράφα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, καθώς αποτελεί σύνορο της Ελλάδας και βρίσκεται κοντά σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Τουρκικό ελικόπτερο S-70 πέταξε πάνω από τη βραχονησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, σε ύψος 600 ποδιών (180 μέτρων) στις 10:40 το πρωί.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό ελικόπτερο που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών στις 10:32 το πρωί, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:42 και αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Ο τουρκικός στόλος εκτελεί επιχειρησιακή εκπαίδευση α' τριμήνου στον κόλπο του Ξηρού, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές.

Η Ζουράφα ή η Λαδόξερα είναι ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται στο νομό Έβρου, και συγκεκριμένα σε κοντινή απόσταση ανατολικά της Σαμοθράκης, και βορείως της Ίμβρου. Η συνολική έκταση της είναι μόλις 9 τ.μ. και και το σύνολο του μήκους της ακτογραμμής 32 μέτρα (σε παλαιότερες μετρήσεις 465 μέτρα). Aνήκει στις προστατευόμενες περιοχές του πανευρωπαϊκού προγράμματος NATURA από το 2011 και αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο των Θρακικών Σποράδων και της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας.

Η νησίδα βρίσκεται έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Σκεπαστού στη Σαμοθράκη, και 22 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο η Ζουράφα έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία μια και σημειοθετεί το απώτατο σημείο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας στο βορειοανατολικό Αιγαίο και παράλληλα είναι το βορειοανατολικότερο γεωγραφικό σημείο των Θρακικών Σποράδων, κάτι που αποτελεί συχνό σημείο εντάσεων μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής στα υδάτινα σύνορα.

Στα ανατολικά της υπάρχει η νησίδα της Μποζτεπέ Μπουρνού (τουρκικά Boztepe Burnu, ελληνική ονομασία Άκρας Γκρέμια) εντός της τουρκικής επικρατείας, η οποία αποτελεί σημείο προσάραξης για όσα πλοία αποφεύγουν την είσοδο στην ελληνική επικράτεια. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Τουρκίας θεωρεί τη νησίδα ως μια από τις 130 λεγόμενες γκρίζες ζώνες, της οποίας την κυριότητα αμφισβητεί. Άλλες αποστάσεις που έχουν μετρηθεί, είναι 6 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά από το ακρωτήριο Σκεπαστό της Σαμοθράκης, και 14 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Γκρημνιά στη Θράκη.

Η περιοχή έχει κατά καιρούς αναφερθεί πως φιλοξενεί κοιτάσματα πετρελαίου.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3090-nea-tourkiki-proklisi-sti-zourafa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου