Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς θα αξιοποιηθούν για τη φύλαξη ευπαθών στόχων




Στελέχη της Εθνικής Φρουράς θα συμβάλουν από την ερχόμενη εβδομάδα στα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας.

Θα τοποθετηθούν στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αλλά και σε στατικές σκοπιές σε επιλεγμένους χώρους, υψηλής επικινδυνότητας. Με απόσπαση Η ΕΦ έχει συμφωνήσει να διαθέσει 120 ΕΠΥ, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που υπηρετούν στα ΟΥΚ, τις Καταδρομές και τη Στρατονομία, και μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της αντιτρομοκρατικής αστυνόμευσης. Όπως πληροφορείται ο «Π», στη βάση των νόμων που διέπουν την ΕΦ και τον Κυπριακό Στρατό, επιτρέπεται η απόσπασή τους στην αστυνομία, ώστε να μπορούν να εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα.

Ως εκ τούτου θα μπορούν να ερευνούν, να ελέγχουν και να συλλαμβάνουν πολίτες, έχοντας τις εξουσίες που η νομοθεσία δίνει στους αστυνομικούς. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση Τα 120 στελέχη της ΕΦ που έχουν επιλεγεί ενδεχομένως από σήμερα θα περάσουν από εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία, ώστε να γνωρίζουν τα βασικά αστυνομικά καθήκοντα και στη συνέχεια θα έχουν μια σύντομη εκπαίδευση στη ΜΜΑΔ για τη χρήση των όπλων που χρησιμοποιεί η αστυνομία. Όταν ολοκληρωθούν σε λίγες μέρες οι δύο φάσεις της εκπαίδευσης θα τοποθετηθούν στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και σε άλλους χώρους που για προφανείς λόγους δεν μπορούν να αναφερθούν. Ανησυχία Η απόφαση για αξιοποίηση μελών της ΕΦ επιβλήθηκε λόγων των πληροφοριών για τρομοκρατικά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και λόγω της ανάγκης της αστυνομίας για ενίσχυση.

Η αστυνομία το τελευταίο διάστημα έχει καλύψει ανάγκες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του αριθμού του προσωπικού που διαθέτει, το οποίο είναι μειωμένο εξαιτίας των αφυπηρετήσεων και της απαγόρευσης πρόσληψης νέων αστυνομικών λόγω μνημονίου. Η ενίσχυση της αστυνόμευσης με στελέχη του στρατού εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Ο στρατός συμμετέχει επικουρικά για σκοπούς ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αστυνομία στα συνήθη καθήκοντά της. Στην Κύπρο αρχικώς το μέτρο προβλέπεται να διαρκέσει για τρεις μήνες.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-asfaleia/2884-oi-eidikes-dynameis-tis-ethnikis-frouras-tha-aksiopoiithoyn-gia-ti-fylaksi-efpathon-stoxon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου