Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τους διώχνουν άρον-άρον: Ο Συριακός Στρατός πήρε τη Χομς και έδιωξε τους Τζιχαντιστές…


Υπό τον πλήρη έλεγχο του Συριακού Στρατού περνάει πλέον η πόλη Χόμς με τους εναπομείναντες τζιχαντιστές να υψώνουν “λευκή σημαία” και να ζητούν εκεχειρία για να αποχωρήσουν. Οι βομβαρδισμοί των Ρωσικών αεροσκαφών ήταν καθοριστικοί, αφενός γιατί εξουδετέρωσαν πολλά μέλη του ISIS και αφετέρου γιατί διέλυσαν κάθε γραμμή υποστήριξης με οπλισμό των τζαχαντιστών.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς οι τζαχαντιστές υποχωρούν από πολλές πόλεις της Συρίας και αναγκάζονται πλέον να μεταφέρουν την πρωτεύουσα τους από τη Ράκκα, η οποία έχει ισοπεδωθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά βομβαρδιστικά, στη Σύρτη της Λιβύης. Εκεί οι θύλακες του ISIS οργανώνονται και προχωρούν σε συνεργασία με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δημιουργώντας μία νέα πρωτεύουσα-βάση.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Οι τζιχαντιστές έχουν απλώσει πλέον τα δίκτυα τους σε πολλές χώρες και ιδίως σε αυτές που οι ΗΠΑ οργάνωσαν τη λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη”. Τυχαίο; Κάθε άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Μόσχα αναπτύσσεται στην περιοχή και ετοιμάζει νέες βάσεις.
Πηγές από τη Συρία αναφέρουν πώς τις τελευταίες ώρες η κεντρική διοίκηση του Στρατού της Συρίας σε συνάντησή της με τον κυβερνήτη της Χομς, Ταλάλ Αλ Μπαράζι, συζήτησε την πιθανότητα μιας εκεχειρίας ώστε να εγκαταλείψουν οι εναπομείναντες τζιχαντιστές την περιοχή Αλ Γαέρ στην πόλη Χομς.
Η εκεχειρία αυτή φέρεται να επιτεύχθηκε μέσα σε μερικές μόνο ώρες και το μόνο που έχει απομείνει είναι η συμφωνία του τρόπου της εκκένωσης. Σύμφωνα με τα αραβικά Μέσα, η εκκένωση της Αλ Γαέρ από τους τζιχαντιστές θα γίνει σε δύο φάσεις.
Πρώτα θα επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους πολίτες απέμειναν μέσα στη συνοικία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μεταφορά των 600 ένοπλων ισλαμιστών στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της Αλ Κάιντα. Η όλη διαδικασία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
Κάποιες άλλες πηγές ωστόσο επισημαίνουν πώς κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα γίνει, κι αυτό γιατί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε μία συνθηκολόγηση με τους εγκληματίες τζιχαντιστές όταν αυτοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και είναι καθαρά θέμα χρόνου να τελειώνουν οριστικά από την πόλη Χομς. Κρατούν ωστόσο και μία επιφύλαξη μήπως και πρόκειται για… σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι εμφανές πώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και οι επιχειρήσεις “εκκαθάρισης” από το έδαφος πλέον έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στους τζιχαντιστές, οι οποίοι αποδυναμώνονται και στην πρωτεύουσα τους Ράκκα. Καθοριστικής σημασίας ήταν οι βομβαρδισμοί των διυλιστηρίων και των βυτιοφόρων οχημάτων, αφού οι τζιχαντιστές ξέμειναν από πετρέλαιο, αλλά και από όπλα που τους μεταφέρονταν μέσω Τουρκίας με αντάλλαγμα το πετρέλαιο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Λιβύης, το Ισλαμικό Κράτος επιθυμεί να ανακηρύξει τη Σύρτη ως τρίτη «πρωτεύουσά» του, μετά τη Ράκα στην κεντρική Συρία και τη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Στόχος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι τα πετρέλαια της περιοχής και μια εναλλακτική «πρωτεύουσα» σε περίπτωση που ηττηθεί στη Συρία.
Η Σύρτη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Λιβύη ήταν μια πόλη 100.000 κατοίκων και ιδιαίτερη πατρίδα του Μουαμάρ Καντάφι. Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για πρώτη φορά την πόλη μετά από μάχες μίας εβδομάδας.
Οι κάτοικοι της Σύρτης δεν αποδέχτηκαν την εξουσία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ξεσηκώθηκαν πολλές φορές για να διώξουν τους τζιχαντιστές από την πόλη τους, ωστόσο, όλες οι εξεγέρσεις τους απέτυχαν, μιας και το Ισλαμικό Κράτος έχει συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην πόλη. Κάποιοι μιλάνε για χιλιάδες τζιχαντιστές.
Την Κυριακή το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη σφράγισε τη μοίρα της Σύρτης, στέλνοντας χιλιάδες άνδρες του να θέσουν ολοκληρωτικά την πόλη υπό τον έλεγχό του. Στόχος της οργάνωσης ήταν εκκαθαρίσει τα απόνερα της τελευταίας εξέγερσης στις 13 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα αραβικά Μέσα, η Σύρτη όχι μόνο καταλήφθηκε πλήρως από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και θα μετατραπεί σε πρωτεύουσα της οργάνωσης στη βόρεια Αφρική και στη Μεσόγειο. Τώρα το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στόχο να καταλάβει τη γειτονική πόλη Ατζαμπίγια (Ajdabiyah) και τις προσοδοφόρες πετρελαιοπηγές που την περιβάλλουν στη βόρεια ύπαιθρό της.
Εάν το Ισλαμικό Κράτος καταφέρει να καταλάβει την Ατζαμπίγια και τις πετρελαιοπηγές της, θα ελέγχει πηγάδια πετρελαίου σε τρεις διαφορετικές χώρες.
Σε δημοσίευμα τους οι New York Times έγραψαν ότι ενώ οι δυτικές δυνάμεις σφυροκοπούν τη ντε φάκτο «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση προσανατολίζεται να μετατρέψει τη Λιβύη στο εναλλακτικό της «πεδίο μάχης» έτσι κι εάν ηττηθεί στη Συρία, με τη Σύρτη «πρωτεύουσα».
Παρόμοιο δημοσίευμα υπήρξε και από τη Wall Street Journal που έγραψε ότι οι οπλαρχηγοί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη κυκλοφορούν ένα σλόγκαν μεταξύ των τζιχαντιστών που φανερώνει τις προθέσεις τους για τη Σύρτη. Λένε ότι «η Σύρτη δεν θα υπολείπεται σε τίποτα από τη Ράκα».
Το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη έχει ενισχυθεί και αριθμητικά. Από 200 άνδρες που ήταν όταν ξεκίνησε, ισχυρίζεται ότι έχει πλέον 5.000 τζιχαντιστές στη Λιβύη. Οι δυτικοί υπολογίζουν τη δύναμή του στους 2.000 άνδρες.
Η διχοτόμηση της Λιβύης, μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που έχει καταφύγει στο Τομπρούκ και των ισλαμιστών πραξικοπηματιών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, βοηθά το Ισλαμικό Κράτος να δυναμώνει συνεχώς εκμεταλλευόμενο την εμφύλια σύρραξη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη Λιβύη και αρκετοί «βετεράνοι» οπλαρχηγοί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ. Άγνωστο πώς έφτασαν. Πληροφορίες λένε μέσω της Μεσογείου με καράβια που ναυλώθηκαν από την Τουρκία.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/12/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b9%cf%8e%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd-%ce%ac%cf%81%ce%bf%ce%bd-%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%81.html#ixzz3tHSXFEPv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου