Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Πως οι τζιχαντιστές έδρασαν στο Παρίσι; Το modus operandi

Πως οι τζιχαντιστές αιματοκύλισαν το Παρίσι και έσπειραν το φόβο σε όλη την υφήλιο! 

Το φως της ημέρας δεν έσβησε το σκοτάδι από το αιματοκύλισμα στο Παρίσι. Αντίθετα έκανε ακόμη πιο εμφανή τα σημάδια και τις πληγές που άνοιξε το παραλήρημα του τρόμου. Οι εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων αποτελούν σκληρή υπενθύμιση για το τι σημαίνει για τη Γαλλία, την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο το χτύπημα του ISIS μαζί με τις απειλές για νέα χτυπήματα. Χρειάστηκαν μόλις 23 λεπτά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να αιματοκυλίσουν τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ανάμεσα στα 129 θύματα Γάλλοι, Βέλγοι, Πορτογάλοι, δυο αδερφές από την Τυνησία. Ανάμεσα στους εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι Γάλλοι, Αμερικανοί και πολίτες άλλων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Παρισιού τρεις ομάδες τρομοκρατών είναι πίσω από το μακελειό με τις έρευνες να έχουν επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με μαρτυρίες ένα μαύρο Seat και ένα μαύρο Polo VW εθεάθη σε πολλαπλά σημεία εκεί που έγιναν επιθέσεις. Ένα από τα οχήματα ανήκε σε Γάλλο πολίτη που πέρασε από έλεγχο στα γαλλοβελγικά σύνορα μαζί με άλλους δύο. Και οι τρεις ζούσαν στο Βέλγιο και δεν ήταν γνωστοί στις γαλλικές αρχές. Ήδη οι βελγικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχουν γίνει συλλήψεις.

Εξάλλου πριν από 10 μέρες είχε συλληφθεί στη Βαυαρία ένας Μαυροβούνιος που είχε στο αυτοκίνητό του όπλα και εκρηκτικά, οι βελγικές αρχές έκαναν έφοδο σε σπίτι στις Βρυξέλλες και έχουν προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις Το σοκ γίνεται μεγαλύτερο καθώς ο ένας από τους δράστες ήταν Γάλλος. Σύμφωνα με τη Le Point πρόκειται για τον 30χρονο Ισμαέλ Μ., Γάλλο εξτρεμιστή γνωστό στις αρχές. Ήταν ένας από τους τζιχαντιστές που έκαναν την επίθεση στο Stade de France. Σε έναν άλλο, βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο, το οποίο ανήκει σε πρόσφυγα που είχε περάσει τον Οκτώβριο από την Ελλάδα και είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο. Oι δύο που εμπλέκονται στην επίθεση στο Μπατακλάν έφεραν καλάσνικοφ.

Στο Μπατακλάν αλλά και στις άλλες τοποθεσίες όπου έγιναν επιθέσεις βρέθηκαν πυρομαχικά και όπλα. Στο Stade de France βρέθηκαν δύο διαβατήρια, συριακό και αιγυπτιακό στις σορούς των τρομοκρατών. Ο τύπος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν από τους τρομοκράτες που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά ήταν TATR. Το TART το οποίο είναι γνωστό ως η μητέρα του σατανά είναι ένα είδος εκρηκτικού που μπορεί να φτιαχτεί άμεσα με χημικά που βρίσκονται στην αγορά και είναι φθηνά. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ανιχνευτεί είτε από εκπαιδευμένους σκύλους είτε με άλλα συμβατικά μέσα. To συγκεκριμένο εκρηκτικό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από παλαιστίνιους βομβιστές αυτοκτονίας και το 2001 από τον Ρίτσαρντ Ριντ τον επονομαζόμενο βομβιστή των παπουτσιών.

Το Παρίσι σήμερα είναι μία πόλη νεκρή και ολόκληρη η Γαλλία ζει μέσα σε κλίμα τρόμου. Οι δρόμοι είναι άδειοι, ο πύργος του Άιφελ έκλεισε επ” αόριστον, όπως και το Λούβρο, τα σχολεία έκλεισαν, απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις στο Παρίσι και οι μόνες ουρές που σχηματίζονται είναι στα νοσοκομεία όπου οι πολίτες περιμένουν πάνω από πέντε ώρες για να δώσουν αίμα. Την ίδια ώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εφιάλτης μπορεί να μην τελείωσε. Ο Εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι μπορεί να παραμένουν ελεύθεροι κάποιοι από τους δράστες.

Παράλληλα, εξαιτίας του φόβου, προκαλείται πανικός, κάποιες φορές χωρίς λόγο, όπως εξαιτίας των πληροφοριών για ανθρωποκυνηγητό, εκρήξεις και πυροβολισμούς στην περιοχή Μπανιολέτ στο Παρίσι. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα γάμου. Νωρίτερα, άλλος συναγερμός σήμανε στην Γκαλερί Λαφαγιέτ, για ύποπτο δέμα. Το πλήγμα ήταν ιδιαίτερα σκληρό για τη Γαλλία για την οποία το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη τρόμο. Οι επιθέσεις-σοκ στα γραφεία του Charlie Hebdo. Η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Εκκλησίες στο στόχαστρο, η απόπειρα στο τρένο της Thalys και η νύχτα 14ης Νοεμβρίου. Το έτος του τρόμου για τη Γαλλία ξεκίνησε το πρωινό της 7ης Ιανουαρίου με τη σφαγή στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι με δράστες τους αδελφούς Κουασί για να ακολουθήσει η ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο από τον τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί. Είκοσι νεκρούς θρήνησε η Γαλλία. Τον Αύγουστο σήμανε συναγερμός για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απόπειρα ενόπλου να αιματοκυλίσει τρένο της Thalys που εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Αμερικανοί πεζοναύτες που επέβαιναν στο τρένο εξουδετέρωσαν τον βαριά οπλισμό Μαροκινό άνδρα πριν γραφτεί μία ακόμη τραγωδία. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι απετράπη επίθεση εναντίον «εκκλησίας-συμβόλου» της Γαλλίας με τη σύλληψη 24χρονου από την Αλγερία.

Ακολούθησαν και άλλες συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών για το σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης. Χθες συντονισμένες, πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οδηγούν πλέον ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πρώτη φορά από τον πόλεμο της Αλγερίας. Πρόκειται για τις πλέον αιματηρές επιθέσεις εδώ και δεκαετίες, ίσως και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χθεσινή πολλαπλή επίθεση είχε τρία καινούργια στοιχεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες που έχει υποστεί η Γαλλία: Το πρώτο είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις καμικάζι στο έδαφός της.

Το δεύτερο, ότι υπήρξε ένας πρωτοφανής συντονισμός χρονικά, πράγμα που αποδεικνύει τη λεπτομερή προετοιμασία και την πολύ καλή γνώση των κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας και των συνηθειών των Παριζιάνων. Το τρίτο είναι, ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένος στόχος χθες. Οι τρομοκράτες πυροβολούσαν στα τυφλά, μαζικά με μοναδική επιδίωξη, όσους πιο πολλούς τόσο πιο καλά. Αυτό είναι που προκαλεί φρίκη και ανασφάλεια στους Παριζιάνους, καθώς στις προηγούμενες επιθέσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι, πολιτικοί, θρησκευτικοί ή άλλοι. Το χρονικό του τρόμου σύμφωνα με με το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε χώρα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, 23′ για την ακρίβεια, με μια αλληλουχία ανά 5 λεπτά.

Στις 21:25, ήτοι 5΄αργότερα, ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά στο Παρίσι στο αίθριο μιας πιτσαρίας. Πέντε άτομα έπεσαν νεκρά από τις ριπές.

Στις 21: 30, ήτοι για ακόμα μια φορά 5′ αργότερα, δεύτερη ενέργεια καμικάζι έξω από το Στάδιο.

21:38, Επιστροφή στο κέντρο του Παρισιού (Rue de Charonne) στο 11ο διαμέρισμα νέα επίθεση σε εστιατόρια, στα τραπεζάκια έξω, με 19 νεκρούς σύμφωνα με το υπουργείο.

21:43 ήτοι 5′ αργότερα, νέα έκρηξη πάντα στο 11ο (Boulevard Voltaire) μπροστά στο νούμερο 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).

21:50 αρχή της επίθεσης στο Μπατακλάν στο ίδιο βουλεβάρτο Βολτέρ, αλλά στο νούμερο 50, όπου βρίσκεται η, ιστορική για την πρωτεύουσα, αίθουσα συναυλιών. Η απόσταση από την προηγούμενη επίθεση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα ήτοι 5′ με αυτοκίνητο.

Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκησε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας. Στο Μπατακλάν ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση με περίπου 118 νεκρούς! 21:53 Τρίτη ενέργεια καμικάζι και πάλι στο Στάδιο. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό: 129 νεκροί, 352 τραυματίες, 99 εξαιρετικά σοβαρά.
 ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/diethnis-asfaleia/2677-pos-oi-tzixantistes-edrasan-sto-parisi-to-modus-operandi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου