Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα υψώνουν τα Σκόπια


Την ανέγερση μεταλλικού φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα άρχισε ο στρατός της ΠΓΔΜ, όπως μετέδωσε φωτογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο. Στρατιώτες τοποθετούν μεγάλους μεταλλικούς στύλους μέσα στο έδαφος και να ξεδιπλώνουν συρματόπλεγμα, υψώνοντας τείχος παρόμοιο με αυτό που ύψωσε η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία προκειμένου να σταματήσει το κύμα των μεταναστών.

Την ανέγερση του φράχτη γνωστοποίησαν το μεσημέρι και τα επίσημα Σκόπια, τονίζοντας ότι σκοπός είναι η δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας πριν από δύο εβδομάδες. Οπως είχε ξεκαθαρίσει, σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η ΠΓΔΜ θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων.

Παράλληλα, σημειώσε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, παρά μόνο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η ΠΓΔΜ, τις τελευταίες οχτώ ημέρες, ακολουθώντας ανάλογες ενέργειες της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας, επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και πιο συγκεκριμένα τη διέλευση σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ απαγορεύει να εισέλθουν στο έδαφος της πρόσφυγες άλλων εθνικοτήτων (πχ. από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο, την Αλγερία κ.α), τους οποίους θεωρεί «οικονομικούς μετανάστες».

Εκρηκτική ήταν η κατάσταση το απόγευμα του Σαββάτου στην Ειδομένη, στα σύνορα της ΠΓΔΜ – Ελλάδας, λόγω σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ μεταναστών και της αστυνομίας της χώρας. Κάποιοι από τους εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος» και «προφήτης μας είναι ο Μωάμεθ». Οι αρχές των Σκοπίων απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι πριν από λίγα λεπτά μετανάστης από το Μαρόκο υπέστη ηλεκτροπληξία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο νεαρός βρισκόταν σε απόγνωση και ανέβηκε σε σταθμευμένο βαγόνι απ' όπου για άγνωστο λόγο, έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Αρχικά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Λίγο μετά τις 3:30 η ένταση άρχισε να αποκλιμακώνεται.

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/diafora/2797-fraxti-sta-synora-me-tin-ellada-ypsonoun-ta-skopia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου