Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Μαχητικά των ΗΠΑ κατέστρεψαν 116 βυτιοφόρα φορτηγά με λαθραίο πετρέλαιο του ISIS


Στις επιθέσεις συμμετείχαν τέσσερα αεροσκάφη Α-10. (Association of Graduates Air Force Academy/Flickr)
Εντείνοντας την πίεση προς το Ισλαμικό Κράτος, μαχητικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επιτέθηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά εναντίον φορτηγών που η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί για την πώληση λαθραίου πετρελαίου που έχει παραχθεί στη Συρία, ανέφεραν Αμερικάνοι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 116 βυτιοφόρα καταστράφηκαν κατά την επίθεση που έλαβε χώρα κοντά στο Ντειρ αλ-Ζούρ, μια περιοχή κοντά στην ανατολική Συρία όπου ελέγχεται από το ΙΚ.
Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκα από τέσσερα αεροσκάφη A-10 και δύο AC-130 gunship που έχουν ως βάση τους την Τουρκία.
Τα σχέδια για την επίθεση πραγματοποιήθηκα πολύ πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο κέντρο του Παρισιού την Παρασκευή, αξιωματούχοι που σχετίζονται με την επιχείρηση δήλωσαν, που αποτελεί μέρος μια ευρύτερης επιχείρησης για την παρεμπόδιση των ικανοτήτων του ΙΚ, επίσης γνωστού και ως ISIS ή ISIL, για την δημιουργία εσόδων για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τον ελέγχο των περιοχών που κατέχει.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι από καιρό έχουν απογοητευτεί με την ικανότητα του ISIS να κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως με την παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου.
Το ΙΚ ελέγχει τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε τον Οκτώβριο η εφημερίδα Financial Times, το λαθρεμπόριο πετρελαίου αποφέρει στους τζιχαντιστές 1,5 εκατομμύριο δολάρια ημερησίως όταν η μέση τιμή ορίζεται στα 45 δολάρια το βαρέλι.
Για να διαταράξουν αυτή την πηγή των εσόδων, την προηγούμενη εβδομάδα Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ έχουν εντείνει σημαντικά τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των υποδομών που επιτρέπουν στο ISIS να αντλεί πετρέλαιο στη Συρία.
Μέχρι τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ απέφευγαν να προσβάλουν το στόλο που χρησιμοποιείται για την μεταφορά πετρελαίου, που πιστεύεται ότι περιλαμβάνει περισσότερα από 1000 βυτιοφόρα φορτηγά, εξαιτίας των ανησυχιών για την πρόκληση απωλειών στον άμαχο πληθυσμό. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα διανομής για την εξαγωγή πετρελαίου του ISIS να παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο.
Η νέα επιχείρηση ονομάστηκε Tidal Wave II. Το όνομα προέρχεται από την επιχείρηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για την αντιμετώπιση της ναζιστικής Γερμανίας με την προσβολή της βιομηχανίας πετρελαίου στη Ρουμανία. Το όνομα προτάθηκε από τον Αντιπτέραρχο Σιν B ΜακΦάρλαντ, ο οποίος το Σεπτέμβριο ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων του Διεθνούς Συνασπισμού στο Ιράκ και τη Συρία.
Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πρόκλησης απωλειών μεταξύ των αμάχων, δύο μαχητικά αεροσκάφη F-15 εκτόξευσαν φυλλάδια περίπου μία ώρα πριν την επίθεση προειδοποιώντας τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τα οχήματα τους, και οι αεροπορικές επιδρομές εκτελέσθηκαν για να ενισχύσουν το μήνυμα.
Η περιοχή όπου συγκεντρώνονται τα φορτηγά παρακολουθούταν στενά από αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Περισσότερα από 1000 φορτηγά είχαν εντοπιστεί στην περιοχή, περιμένοντας να παραλάβουν το φορτίο του παράνομου πετρελαίου.
Τη Δευτέρα, 295 φορτηγά βρισκόταν στην περιοχή, και περισσότερα από ένα τρίτο από αυτά καταστράφηκαν, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Τα A-10 έριξαν 12 βόμβες Mk82 των 500 λιβρών συνολικά και πραγματοποίησαν βολές πυροβόλου Gatling των 30mm. Τα AC-130 επιτέθηκαν με τα Gatling των 30mm και τα 105mm πυροβόλα τους.
Οι πιλότοι είδαν αρκετούς οδηγούς να τρέχουν σε μια κοντινή σκηνή και δεν τους επιτέθηκαν, δήλωσε Αμερικάνος αξιωματούχος, και δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο εκπρόσωπος τύπου του υπό αμερικάνικη διοίκηση συνασπισμού που έχει ως έδρα την Βαγδάτη Συνταγματάρχης Στιβεν Γουόρεν επιβεβαίωσε ότι A-10 και Ac-130 είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση και ότι 116 βυτιοφόρα φορτηγά είχαν καταστραφεί.
«Αυτό το τμήμα της Tidal Wave II είχε σχεδιαστεί για την επίθεση στα συγκροτήματα διανομής της επιχείρησης λαθρεμπορίου πετρελαίου του ISIL και να υποβαθμίσει την ικανότητα χρηματοδότησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του,» δήλωσε ο Συνταγματάρχης Γουόρεν.
Η επιδρομή προκύπτει μόλις λίγες μέρες μετά αφότου Κούρδοι και Γιαζίντι μαχητές, υποστηριζόμενοι από αμερικάνικές αεροπορικές επιδρομές, απέκοψαν ένα σημαντικό δρομολόγιο, τον Αυτοκινητόδρομο 47, τον οποίο χρησιμοποιούσε το ISIS για την μεταφορά προμηθειών και μαχητών ανάμεσα σε Συρία και Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η οποία πέρυσι καταλήφθηκε από την τρομοκρατική ομάδα.
Ο δρόμος αποκόπηκε την Πέμπτη, και Κούρδοι και Γιαζέντι μαχητές ανακατέλαβαν την ιρακινή πόλη Σιντζάρ την επόμενη ημέρα.
Η αμερικάνικη επιχείρηση κατά των πετρελαιοφόρων φορτηγών ακολούθησε την γαλλική αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε δύο στόχους του ISIS στην Ρακα, της Συρίας, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν από συμμαχικούς αξιωματούχους ως κτίρια κεντρικών γραφείων και στρατόπεδο εκπαίδευσης.
Περισσότερες από 20 βόμβες έπεσαν από το Γαλλικά αεροσκάφη κατά την επιδρομή, δήλωσε συμμαχικός αξιωματούχος. Δεν είναι σαφές πόση καταστροφή προκλήθηκε, και δεν παρατηρήθηκαν δευτερογενείς εκρήξεις.
By MICHAEL R. GORDON
Απόδοση/Μετάφραση απο το nytimes.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2015/11/16/%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B1%CE%BD-116-%CE%B2%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%86%CF%8C/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου