Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Κύπρος 1974. Ένα προσωπικό ημερολόγιο από τον Καταδρομέα της 34ΜΚ Κύριο Πέτρο Σολωμού. Μέρος ΄Ζ.


Μέρος ΄Ζ.


Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ο Κύριος Σολωμού.

ΤΡΙΤΗ 13 Αυγούστου 1974
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ- ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Με το ξύπνημα αυτών που κοιμήθηκαν, συνεχίζουμε την συμπλήρωση της εγκατάστασης των ασυρμάτων στα λαντροβερς. Οι εγκαταστάσεις του Γυαηλά ήταν ήδη σε αχρηστία . Είχε γίνει έλεγχος των ασυρμάτων από τις νέες αναμεταδώσεις της αστυνομίας στη περιοχή Τροόδους και όλα είναι σε πλήρη λειτουργία..
Μας δόθηκε ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με κάποιος συγγενείς μας στη Λευκωσία και να στείλουμε μηνύματα στις οικογένειες μας ότι είμαστε καλά και είμαστε στη περιοχή Λευκωσίας . Ήμουν περίεργος να περιεργαστώ τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου του Εφεδρικού της αστυνομίας. Το Εφεδρικό ήταν ένας λόχος στρατιωτικής εκπαίδευσης και καταρτισμένος για αντιτρομοκρατικές ενέργειες. Η διοίκηση του ήταν αποσπασμένοι στρατιωτικοί της Εθνικής Φρουράς. Τσαγκάρης , Ερμής Παπακώστας ήταν λοχαγοί στη Εθνική Φρουρά. Οι δε εξοπλισμοί που είχαν ήταν από τα καλύτερα όπλα της τότε εποχής. Είναι από αυτά τα όπλα που είχαν εξοπλιστεί μερικώς οι Μοίρες Καταδρομών κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και ακολούθως τα χρησιμοποίησαν τις πρώτες μέρες της εισβολής.
Η 34η Μοίρα χρησιμοποίησε όπλα από τις αποθήκες της Αστυνομίας που είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ στη Αθαλάσσα. - Γιουγκοσλαβικά όπλα τύπου ZASTAVA
Μας δόθηκαν οδηγίες όπως είμαστε έτοιμοι για να λάβουμε τελικές εντολές και συνδεθούμε με ολόκληρη τη Μοίρα και για αναχώρηση ……………………………
Σε κάποια στιγμή και στη προσπάθεια μου να σπάσει η κάπως υπερένταση μου, κάνω βόλτα απέναντι στο χώρο που είναι η Αρχή Αδειών για άδειες οδήγησης μηχανοκινήτων οχημάτων.
Ο χώρος αυτός φιλοξενούσε λόχο της Α΄ Μοίρας Καταδρομών που είχε φτάσει από τη προηγούμενη για βοήθεια και επάνδρωση της περιοχής .
Από περιέργεια για να μάθω περισσότερα μεγάλη έκπληξη με πιάνει . Βλέπω απέναντι μου το πρώην Λοχαγό μου στη 33η Μ.Κ. στο Πέλλαπαις όπου υπηρετούσα τον Κύριο Ρούκα. Ρίγη ενθουσιασμού και συγκίνησης . Τι κάνεις εδώ ρε διαβιβαστή ; Εσείς τι κάνετε Λοχαγέ μου ; έχω φθάσει με τη Α’ Μοίρα Καταδρομών για βοήθεια , γνώριμα είναι τα εδάφη για μένα…….. , Τελικά προσγειωθήκαμε και τα καταφέραμε , κρατήσαμε το Αεροδρόμιο Λευκωσίας και δώσαμε βοήθεια στους αδελφούς μας σε διάφορες περιοχές ήταν η απάντηση του. Τον είχα ενημερώσει ότι είχαμε φτάσει από τον Άγιο Επίκτητο και μας αντικατέστησε η 32α Μοίρα. Η συζήτηση περιεστράφει στους παλιούς του Καταδρομείς στο Πέλλαπαις και ρωτούσε που βρίσκονται.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ μπερέ συνεχίζεις ε να το φοράς , μου έλεγε …… αστειευόμενος ………είναι ωραίο ε . Και αμέσως ενθυμήθηκα τα λόγια του διοικητή του Κ.Ε.Μ.Κ. στη Στράκκα το 1970 ,Ταγματάρχη Κου Γεωργαντά που μου παρέδωσε το πράσινο μπερέ . Είχα φύγει από το Κ.Ε.Μ.Κ. μία εβδομάδα ενωρίτερα για εκπαίδευση στο 45 Τάγμα Διαβιβάσεων .
<< ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΠΕΡΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ , ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΣΤΟ ΤΑΦΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ >>
Έτσι είναι μου απάντησε.
Παίρνουμε τις τελικές οδηγίες όπως ετοιμαστούμε για αναχώρηση . Αντικειμενική αποστολή μας.<< Η προάσπιση της Λευκωσίας >>για τυχών επέλαση των Τούρκων εισβολέων από Ανατολικά και εγκλωβισμός της.
Μαζί με τη 31 Μοίρα Καταδρομών, Λόχος της 35ης Μοίρας και η 34η Μοίρα , όπως συμπληρώσουν τα κενά των Ταγμάτων πεζικού και αναλάβουν αμυντική αποστολή από Αγλαντζιά , Γέρι , Ποταμιά, Άγιο Σωζόμενο και Δάλι .
Εφοδιασμοί ,μαγειρεία και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες των Μοιρών παρέμειναν στο στρατόπεδο για εξυπηρέτηση μας λόγο της μικρής απόστασης από τους χώρους διασποράς και άμυνας.
Το λαντροβερ στη φωτογραφία είναι ένα από τοα πολιτικά αυτοκίνητα που είχε κάμει επίταξη η Εθνική Φρουρά για τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια της εισβολής. Το συγκεκριμένο όχημα είναι το όχημα που διακινούμαστο με το διοικητή κατά τη διάρκεια των αποστολών μας. Στο πλάνο φαίνονται και οι δύο συγχωριανοί μου --Ο Τάσος Γιαννή Ράφτη και ο Ανδρέας Χριστοφόρου Ττοφή--από τους πολλούς συγχωριανούς Καταδρομείς που είχεν η 34Η Μοίρα όπως κα οι άλλες Μοίρες . Η κοινότητα Φιλιάς έχει ένα μεγάλο ποσοστό Καταδρομέων διαχρονικά από τις ιδρύσεως των Μοιρών. Η φωτογραφία λήφθηκε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Λυθροδόντα. Η άλλη Φωτογραφία φαίνονται οι διαβάσεις του Πενταδακτύλου και οι χώροι κατάληψης των Τούρκων κατά την εκεχειρία όπως και η ενίσχυση του Τουρκοκυπριακού Θύλακα Κιόνελλι Αγύρτας από τους Τούρκους εισβολείς . Δίδεται η μεγαλύτερη απάντηση ……….γιατί εκεχειρία ……………………


 Το λαντροβερ στη φωτογραφία είναι ένα από τα πολιτικά αυτοκίνητα που είχε κάμει επίταξη η Εθνική Φρουρά για τις ανάγκες της κατά τη διάρκεια της εισβολής. Το συγκεκριμένο όχημα είναι το όχημα που διακινούμαστο με το διοικητή κατά τη διάρκεια των αποστολών μας. Στο πλάνο φαίνονται και οι δύο συγχωριανοί μου --Ο Τάσος Γιαννή Ράφτη και ο Ανδρέας Χριστοφόρου Ττοφή--από τους πολλούς συγχωριανούς Καταδρομείς που είχεν η 34Η Μοίρα όπως κα οι άλλες Μοίρες . Η κοινότητα Φιλιάς έχει ένα μεγάλο ποσοστό Καταδρομέων διαχρονικά από τις ιδρύσεως των Μοιρών. Η φωτογραφία λήφθηκε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Λυθροδόντα.
 Στη Φωτογραφία φαίνονται οι διαβάσεις του Πενταδακτύλου και οι χώροι κατάληψης των Τούρκων κατά την εκεχειρία όπως και η ενίσχυση του Τουρκοκυπριακού Θύλακα Κιόνελλι Αγύρτας από τους Τούρκους εισβολείς . Δίδεται η μεγαλύτερη απάντηση ……….γιατί εκεχειρία ……………………
Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας μετέφεραν 45000 στρατό , 400 άρματα μάχης ,κανόνια και έχοντας κάλυψη τους την Τουρκική αεροπορία.............ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ............για διακοπές ..........................


ΤΕΤΑΡΤΗ 14 Αυγούστου 1974
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΡΙΟΥ –ΔΑΛΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Από το πρωί σφοδροί ακούονται Τουρκικοί βομβαρδισμοί , κανονιοβολισμοί, πολυβολισμοί ανατολικά της Λευκωσίας προς τη Μια Μιλιά - Κυθρέα και ταυτόχρονα στη περιοχή της ΕΛΔΥΚ και προς Γερόλακκο , Αγιο Βσίλειο και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Κερύνειας. Το είχαμε καταλάβει όλοι με τα γεγονότα της Γενεύης και τους εκβιασμούς των Τούρκων .
Από τις πρωινές ώρες με τη μετακίνηση μας όλοι οι Καταδρομείς είχαμε προβεί στη κατασκευή αναχωμάτων- ορυγμάτων λόγο της μορφολογίας του εδάφους και τις έλλειψης πρασίνου στις περιοχές αυτές. Όλες οι γύρω περιοχές μας βομβαρδίζονται από τα τουρκικά αεροπλάνα με λάβα και φωτιά . Νέα μαζική φυγή του άμαχου πληθυσμού. Να πάνε που; Μόνο εμπόδια δημιουργούσαν στη διακίνηση την στρατιωτών μας.
Τα τουρκικά αεροπλάνα αλωνίζουν το γαλάζιο ουρανό μας και μάταια περιμένουμε βοήθεια από τη Πατρίδα . Σε κάποιες στιγμές βλέπουμε διαφορετικά χρώματα στα αεροπλάνα από γκρίζα σε άσπρα και αμέσως αυτά κάνουν βυθίσεις προς τις γραμμές μας και πολυβολισμοί από αέρος. Το δε μεγαλύτερο βάρος των Τουρκικών επιθέσεων είναι η Μία Μηλιά –Κυθρέα. Μάταια φαίνεται να περιμένουμε και περιμένουμε και περιμένουμε.
Κάποια τουρκικά αεροπλάνα είχαν προβεί στο ρίξιμο προπαγανδιστικού υλικού στο οποίο ζητούσαν από όλους τους έλληνες της Κύπρου να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δώσουν βοήθεια προς την <<Τουρκική ειρηνευτική αποστολή>> Όπως είχε γίνει και τις προηγούμενες μέρες και κατά τη κατάπαυση του πυρός και είχαν φονεύσει δεκάδες << ΑΜΑΧΟΥΣ >> !!!!!!!!! στη περιοχή Καραβά , Φτύριχα , Μότιδες, Τριμίθι Λαπήθου και Κερύνειας.
Πού είναι τα Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα του 1964 που περνούσαν πάνω από τη Λευκωσία και βλέπαμε τις Ελληνικές τους φτερούγες ; Μήπως τα νέα αεροπλάνα έχουν πρόβλημα απόστασης ; Μήπως ήταν προτιμότερο να ξανάρθουν τα μεταγωγικά αεροπλάνα του ΝΙΚΗ ; Γιατί τα τουρκικά πολεμικά βομβαρδιστικά , μεταγωγικά και ελικόπτερα αλωνίζουν ανεξέλεγκτα τους Κυπριακούς ουρανούς;
Όλη μέρα καρτερούμε και καρτερούμε να έρθει από αέρος βοήθεια και καρτερούμε……..μα τίποτα ......μα καρτερούμε........
Όλοι οι λόχοι της 34ης Μοίρας έχουν λάβει θέσεις άμυνας στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας για προστασία τόσο της πρωτεύουσας της Κύπρου – είσοδος και έξοδος - όσο και των γύρω περιοχών . Το ίδιο έχουν κάμει και η 31η Μοίρα , Λόχος της Α΄ Μοίρας όπως και άλλα Τάγματα πεζικού. Εμείς από το πρωί προσπαθούμε να είμαστε σε σημεία όπου να υπάρχει ορατότητα έλεγχου τόσο της περιοχής όσο και των λόχων μας και ταυτόχρονα να υπάρχει κάλυψη πρασίνου. Μικρά περιβόλια, μας έχουν δώσει αρκετή κάλυψη , αλλά λόγο αδύνατης ορατότητας είμαστε υποχρεωμένοι να προσφεύγουμε σε καλύτερες θέσεις. Αυτό διήρκεσε μέχρι το απόγευμα. Αργά το απόγευμα οι πτήσεις και οι βομβαρδισμοί των τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων είχαν κοπάσει. Οι κανονιοβολισμοί και οι εκρήξεις μαζί με τις πυρκαγιές συνεχίζονται .
Φαίνεται οι μάχες να είναι άνισες μα οι Έλληνες τις Κύπρου και οι τις ΕΛΔΥΚ πολεμάνε για τη Ελλάδα και τη τιμή της Κύπρου. Οι βομβαρδισμοί , από αέρος , οι εκρήξεις , οι κανονιοβολισμοί από ξηράς στη περιοχή της Μιας Μηλιάς, και όπως τους βλέπομε από τη περιοχή του χωρίου Γέρι είναι συνθήκες κόλασης . Το ίδιο εξελίσσεται και δυτικά της Λευκωσίας με επίκεντρο τη περιοχή Κολοκόσιης και Γερολάκκου. Περιοχή όπου είναι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. 
Μέχρι το απόγευμα δεν είχαμε ακριβή εικόνα των εξελίξεων σε αυτές τις περιοχές . Δίδονται συνεχείς αναφορές για τις θέσεις μας προς τη Δ.Δ.Κ.Κ. και Γ.Ε.Ε.Φ. και το τι εξελίσσετε στη περιοχή μας.



ΠΕΜΠΤΗ 15 Αυγούστου 1974
Ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου –Ημέρα της Παναγίας -
ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΡΙΟΥ –ΔΑΛΙ (σημερινό εργοστάσιο ΚΑΛΣΠΕΡ)
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Οι ασύρματοι όλο το βράδυ δούλευαν και ενημέρωναν το τι γίνεται στη περιοχή μας , ήταν μια νύκτα κόλασης .
Για αρκετές ημέρες είμαστε σε αγρυπνία και αυτό άρχισε να το συνηθίζουμε. Φυσικά η απασχόληση στους ασυρμάτους , το χέρι στη σκανδάλη, η παρακολούθηση των εξελίξεως και οι καλοκαιρινές βραδιές ήταν από τις περιπτώσεις που μας κρατούσε ξύπνους .
<<Η προάσπιση της πατρίδας >> αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει, πρέπει να το ζήσεις , δεν φοβάσαι τον θάνατο .
Μη έγερση της ημέρας , ημέρα τις Κοιμήσεως της Θεοτόκου , μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές εορτές της Ορθοδοξίας μας βρίσκει σε πλήρη πολεμική εξέλιξη .
<<Δάκρυσι και θρύνοις ,γοεροίς επί Σοί ,πάσε αί Σαί φίλαι
εκόπτοντο, την μετάστασιν ,μη φέρουσαι την Σήν. >>
Όλες οι εκκλησίες βουβές και ο κόσμος να αναζητεί προστασία στα βουνά και στις πόλεις της Λάρνακας , Λεμεσού και Πάφου.
Οι βομβαρδισμοί της Τουρκικής αεροπορίας συνεχίζονται ασταμάτητα .Οι τουρκικές αεροπορικές προσβολές στη περιοχή της Μιάς Μηλίας είχε ανοίξει διόδους προς τη Κυθρέας και η πεδιάδα της Μεσαορίας να δέχεται στα άγια χώματα της, τις ερπύστριες των τούρκικων αρμάτων και να ακολουθούν οι μπότες του Ανατολίτη εισβολέα. Το ίδιο γίνεται και στα δυτικά της Λευκωσίας και φαίνεται ο στόχος τους η πρόοθηση τους προς τη Μόρφου .Κανονιοβολισμοί και εκρήξεις συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα από τη Μόρφου , στο αεροδρόμιο, στα περίχωρα της Λευκωσίας, στη περιοχή Κολοκόσιης όπου εξελίσσονται μεγάλες μάχες η ΕΛΔΥΚ με τη βοήθεια της Α΄ Μοίρας Καταδρομών συγκρατεί τον Τούρκο εισβολέα στη περιοχή της δυτικής Λευκωσίας ,και του επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις στρατιωτικές του δυνάμεις.
Στη ανατολική πλευρά της Λευκωσίας όλες οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς παρά τα μεγάλα πλήγματα που έχει υποστεί στη περιοχή της Μίας Μηλιάς συγκρατεί το Τούρκο εισβολέα και προστατεύει την Πρωτεύουσα της Κύπρου .
Η 34η Μοίρα συνεχώς μετακινείται σε νέες θέσεις προς το Δάλι, και παραχωρώντας τις θέσεις της σε μονάδες πεζικού.
Μέσω του ασυρμάτου μου, λάμβανα τις συντεταγμένες όπου φαίνονταν οι θέσεις των Τουρκιών στρατευμάτων , ενημερώνετο ο Διοικητής μας.
Σκέψη μου ήταν το τι γίνεται στη περιοχή του Αγίου Επικτήτου , τι γίνεται με τις δυνάμεις μας της 32ας Μοίρας όπως και άλλων μονάδων. Έχουν διαφύγει του Τουρκικού κλοιού ; Η περιοχή δυτικά της Κερύνειας , τι έχουν γίνει οι λόχοι της 33Ης Μοίρας Καταδρομών ; Τα υπόλοιπα Τμήματα και μονάδες της Εθνικής Φρουράς στις ίδιες περιοχές τι έχουν απογίνει; Ο μεγαλύτερος αδελφός μου, όπως και ο γαμπρός μου, γνώριζα ότι ήταν στις περιοχές αυτές όπου είχαν πάρει οι μονάδες τους τα 3 Τουρκικά άρματα μάχης. Για το γαμπρό μου δεν ανησυχούσα και τόσο , παλιός Καταδρομέας της 32ας Μοίρας και πολεμιστής της Κοφίνου του 1967. Η οικογένεια μου έχει διαφύγει από τυχών εγκλωβισμό τους ; Τα άλλα μου αδέλφια τι να γίνονται ; Ο πυροβολητής μας και τα 2 αδέλφια, οι αστυνομικοί μας που είχαν ντυθεί και αυτοί στο χακί άραγε που βρίσκονται ; Το ανθρώπινο και αδελφικό συναίσθημα πάντα μα πάντα , αργά ή γρήγορα κυριαρχεί .
Τα τουρκικά στρατεύματα προχωρούσαν προς τους αντικειμενικούς τους στόχους με κάλυψη τη Τουρκική αεροπορία και με ένα στρατό πέρα των 45000 στρατιωτών και με βοήθεια τα 400 άρματα μάχης. Σύμμαχος του οι Μουζαχετί Τουρκοκύπριοι.
Τα τουρκικά αεροπλάνα να συνεχίζουν ανενόχλητα τους βομβαρδισμούς τους τόσο στα στρατεύματα μας όσο και στο άμαχο πληθυσμό. Σε πολλές περιπτώσεις όμως πλήρωσαν ακριβά αυτό το περίπατο τους , γνωστά τα γεγονότα και ο αριθμός των καταρρίψεων με τα απηρχαιωμένα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς.
Βλέπαμε τον άμαχο πληθυσμό με αυτοκίνητα , τρακτέρ και ότι άλλο μέσω διάθεταν να φεύγουν από τα χωριά τους κατατρεγμένοι και αν επαναλαμβάνεται η ίδια Ιστορία του 1571 με τη κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς.
Στις φωτογραφίες φαίνονται οι κινήσεις των Τούρκων εισβολέων την 14η και 15η Αυγούστου 1974 και δρασκελίζοντας την οροσειρά του Πενταδακτύλου μέσω της διάβασης της Αγύρτας κατά τις ημέρες τις εκεχειρίας η πεδιάδα της Μεσαορίας , από Μόρφου μέχρι Αμμόχωστο, προσφέτετο μέσα στο πιάτο στα 400 άρματα μάχης με την ανάλογη υποστήριξη τους .


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 Αυγούστου 1974
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΡΙΟΥ –ΔΑΛΙ 
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Έφυγε και αυτή η βραδιά με αγρυπνία και κάπως η κούραση να προσπαθεί να μας κυρίευση. Δεν τα καταφέρνει . Στέκομε επί των επάλξεως . Αντοχή υπάρχει και πρέπει να υπάρχει. . Ο χειροκίνητος μανιατός –γεννήτρια - για ενίσχυση της παροχής ρεύματος του ασυρμάτου όλη νύκτα δεν σταμάτησε όπως και τις υπόλοιπες νύκτες .
Όλοι οι Λόχοι της Μοίρας κρατούν τις θέσεις τους και καμιά παρεκτροπή δεν υπάρχει. Μετακινούμαστε προς τη περιοχή Δαλιού και Πέρα χωρίου Νήσου. Οι λόχοι καταλαμβάνουν τη περιοχή μεταξύ Αγίου Σωζόμενου , Ποταμιάς και Δαλιού. Νέα ορύγματα και χαρακώματα για ασφάλεια και καμουφλάζ . Ευτυχώς σε αυτές τις περιοχές , που έγινε μετακίνηση , υπάρχει κάπως πράσινο και αυτό στη κοίτη του ποταμού Γιαλιά .
Σε πολλές περιπτώσεις είδα αρκετούς εφέδρους να ενώνονται με τη Μοίρα μας και να προσπαθούν να δώσουν ότι βοήθεια χρειάζεται , ειδικά για μεταφορικά μέσα. Είδαμε να φέρνουν έστω και τη τελευταία στιγμή μικρά φορτηγά για εξοπλισμό , με τη εγκατάσταση πολυβόλων και άλλων όπλων. Πρέπει να ήταν από τις περιοχές που κατάφεραν οι στρατιώτες μας να διαφύγουν την σύλληψη τους από τους Τούρκους . Οι λιγοστοί κάτοικοι των χωριών αυτών που έχουν απομείνει , μας βοηθούν ότι χρειαζόμαστε , όπως γίνετο και τις άλλες μέρες σε άλλα χωριά.
Το κύριο βάρος των επιθέσεων να συνεχίζεται πια προς Μόρφου και Αμμόχωστο στη δε Λευκωσία οι περιοχές της ΕΛΔΥΚ , Κολοκασίδη , Αγίου Πάυλου , Παλιά Λευκωσία και Καιμακλί να δέχονται ένα από τα μεγαλύτερα επιθετικά κύματα των Τούρκων εισβολέων. Φαίνεται ήθελαν την περαιτέρω συρρίκνωση της πόλης της Λευκωσίας . Τα τάγματα της περιοχής ,παρά την Τουρκική υπεροχή σε έμψυχο και άψυχο υλικό, να αντέχουν και να κρατούν τις θέσεις μας. 
Στη περιοχή Κολοκόσιης -ΕΛΔΥΚ - διεξάγονται μάχες στήθος με στήθος με τους Τούρκους Αλεξιπτωτιστές –Καταδρομείς . Οι δυο Μοίρες Πυροβολικού της 189 Μ.Π.Π. που είναι στη περιοχή μας , στη Αγία Βαρβάρα ,να βάζουν προς το Καιμακλί για κράτηση των θέσεων μας και προστασία της Λευκωσίας , η δε 185 Μ.Π.Π. στο Τσέρι, να υποστηρίζει και να προστατεύει συνεχώς τις θέσεις της ΕΛΔΥΚ και άλλων δικών μας θέσεων . Όπως μου είχε αναφέρει ο αδελφός μου Κυριάκος της 189 Μ.Π.Π. και άλλος πυροβολητής ο Τ. Φωτίου της 185 Μ.Π.Π. όλα τα πυροβόλα είχαν ζεσταθεί τόσο πολύ που ήταν αδύνατη η εκτέλεση περαιτέρω βολών , και όμως συνέχιζαν για προστασία των στρατιωτών μας. Η δε ευστοχίες των πυροβολητών μας ήταν καταλυτικές στους στόχους τους , οι δε Ελδυκάριοι και Τάγματα πεζικού στις περιοχές αυτές έγραψαν σελίδες ηρωισμού και προστάτεψαν στα δυτικά και ανατολικά τη Λευκωσία.
Οι τουρκικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους και μεθόδους προώθηση των και κατάληψη των δικών μας θέσεων. Είδαμε τα τουρκικά αεροπλάνα να συνεχίζουν να πολυβολούν και να ρίχνουν φωτιά και λάβα και ταυτόχρονα προπαγανδιστικό υλικό για τη λεγόμενη <<Τουρκική ειρηνευτική αποστολή τους >>
Βλέπομε από μακριά τους καπνούς από τις εκρήξεις από τους βομβαρδισμούς με βόμβες Ναπάλμ και να μην περιορίζονται μόνο στα πεδία των μαχών αλλά και στις κατοικημένες περιοχές της Λευκωσίας και των χωριών μας . Το ίδιο ακούαμε ότι γίνεται και στη πόλη της Αμμοχώστου και της Μόρφου.
Έφεδροι Αξιωματικοί Καταδρομείς και Καταδρομείς της Μοίρας , ζητούν από το διοικητή μας όπως αναλάβουν δράση για την απομάκρυνση των Τουρκοκυπρίων από το Εκκλησάκι του Σταυρού στα Λύμπια. Εκκλησάκι που δεσπόζει της περιοχής και το οποίο είχε καταληφθεί από το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1974 από τους Τουρκοκύπριους. Η απάντηση από τη Μαλούντα ήταν ΟΧΙ. Είχαν τους δικούς τους λόγους και δικαιολογίες. Το ενθυμούμαι πάρα πολύ καλά αυτό το γεγονός. Ήμουν ο ασυρματιστής / διαβιβαστής του διοικητή μας , της 34ης Μοίρας Καταδρομών……. Ίσως πάλι …..…εκεχειρία……
Εν τω μεταξύ παίρνω αναφορές για τις θέσεις των Τούρκων κατακτητών. Το απόγευμα καταγράφω ………με τις συντεταγμένες πάνω στο χάρτη της Κύπρου………. της Τουρκικές θέσεις ,….κρύος ιδρώτας με πιάνει……….
Το να βάζεις τις θέσεις των Τούρκων , με συντεταγμένες πάνω στο χάρτη της Κύπρου και να βλέπεις ότι και το χωριό σου μια ιστορία 8000 χρόνων και με 3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας , να είναι υπό έλεγχο του Τούρκου ανατολίτη κατακτητή , δεν μπορείς να περιγράψεις τα συναισθήματα σου. Να σου σφίγγετε η καρδιά σου μέσα στα σωθικά σου , να μην μπορείς να μιλήσεις , να σε πιάνει ανατριχίλα , να θέλεις να ξεσπάσεις , να έχεις το όπλο δίπλα σου και να υπηρετείς στις επίλεκτες δυνάμεις του τόπου σου , ΝΑ υπηρετούν πέρα των 80 συχωριανών σου στις Καταδρομές ή που υπηρέτησαν και να μην μπορείς να κάμεις τίποτα , ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ , διότι υπηρετείς σε αυτό το Σώμα που έχει αυστηρές και ψηλές προσδοκίες από σένα ........ δεν μπορείς ................., σπάζεις , θέλεις να ξεσπάσεις ..........αυτά και πολλά ............ , Να προστατεύεις τα χωριά των άλλων .....και εσύ να μην μπορείς να κάμεις .....τίποτα ..... και στο τέλος να λες <<αυτός ο τόπος , αυτή η πατρίδα δεν είναι το χωριό μου, η Φιλιά, μόνο , ……. είναι όλη η Κύπρος η Πατρίδα μου ο τόπος μου ........>> , και να αντέχεις ....και να αντέχεις .......μα αντέχεις...................; ; ; ;  ; 
<<< 2 Έφεδροι Αξιωματικοί Καταδρομείς της Φιλιάς δεν άντεξαν για ένα μήνα την ταπείνωση αυτή και μιας νύκτας σκοτεινής , νύκτας εφιαλτική, νύκτα ταπεινωμένη ,τις πρωινές ώρες της, ντύθηκαν , εξοπλίστηκαν, αρματώθηκαν και ήταν έτοιμοι για διείσδυση στη Φιλιά από Περιστερώνα, τους εντόπισαν συνάδελφοι τους , με τη αναφορά της Μοίρας το πρωί και τους ανέκοψαν με οδηγίες του Γ.Ε.Ε.Φ. στα χωράφια της Περιστερώνα και το αποτέλεσμα η μετακίνηση τους στις μονάδες Πεζικού.>>>
Στις φωτογραφίες η εξέλιξη της Τουρκικής εισβολής τη 16η Αυγούστου 1974 και εν ώρα καθήκοντος ως Έφεδρος Καταδρομέας στη 34η Μοίρα Καταδρομών 1974.







Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου