Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Κύπρος 1974. Ένα προσωπικό ημερολόγιο από τον Καταδρομέα της 34ΜΚ Κύριο Πέτρο Σολωμού. Μέρος ΄ΣΤ.

Μέρος ΄ΣΤ

 Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ο Κύριος Σολωμού.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Η μέρα ξημερώνει με τις εκκωφαντικούς εκρήξεις να ακούονται στο βάθος δυτικά της Κερύνειας περιοχή Καραβά – Λαπήθου ίσως για να μας υπενθυμίσουν ότι ,<<συνεχίζεται η εκεχειρία>>. Νέα δεν γνωρίζουμε το τι γίνεται στη άλλη περιοχή της Κερύνειας. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι με τη αναχώρηση μας στη περιοχή αυτή ταυτόχρονα είχαν αναχωρήσει και άλλες δυνάμεις Καταδρομών προς τα Πάναγρα και το Καραβά .
Κάποιοι Καταδρομείς είχαν ατομικά μικρά ραδιοφωνάκια και άκουαν κάποιες ειδήσεις και αυτές ήταν συγκεχυμένες. Κάποιοι όμως άκουαν και γνώριζαν τα πραγματικά γεγονότα από τους Αγγλικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC.
Κάποιοι ακούοντας τις ειδήσεις από τα ραδιοφωνάκια έλεγαν για συνομιλίες στη Γενεύη.
Στο βάθος της θάλασσας υπήρχε αυξημένη κίνηση Τουρκικών πλοίων και άλλων . Ελικόπτερα πηγαινοέρχονταν από τα βάθη της Μικράς Ασίας προς τη Κερύνεια.
Καμιά κίνηση προώθησης των Τούρκων εισβολέων σε νέες θέσεις ούτε και σήμερα δεν γίνεται στη περιοχή μας από τη θάλασσα μέχρι τη περιοχή του Κάστρου του Βουφαβέντου .
Εμείς παρά τη απομόνωση μας από το υπόλοιπο κόσμο διατηρούμαστε σε ψηλό επίπεδο ετοιμότητας .
Καθαρισμός όπλων , λύση , αρμολόγηση των όπλων που έχουμε , κάποιες στοιχειώδεις καθαριότητες στο χώρο διαμονής μας είναι από τα στοιχεία που απασχολούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα οχήματα προσωπικού πηγαινοέρχονται προς τη Λευκωσία για μεταφορά υλικού Εφοδιασμού , και άλλων υλικών για τις ανάγκες της Μοίρας.
Ένα δε σημαντικό γεγονός που έρχεται να μας προβληματίσει είναι :
Στη Λευκωσία γίνεται η παύση / αντικατάσταση του διοικητή Καταδρομών συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κομπόκη και γίνεται η διαδικασία επαναπατρισμού του .
Από μέρους της διοίκησης μας καμιά αναφορά δεν γίνεται για το γεγονός αυτό. Οι διαβιβαστες εφαρμόζουμε το <<ΑΚΟΥ- ΒΛΕΠΕ -ΣΙΩΠΑ >>
Η μέρα κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, η δε νύκτα τη συνηθίζουμε τη περνάμε όπως τις άλλες κάποιες με φεγγάρι και κάποιες νύκτες χωρίς φεγγάρι.
Η προσοχή μας δε τα βράδια είναι ιδιαίτερα αυξημένη γεγονός που μας φέρνει στο αντικείμενο μας εμάς τους Καταδρομείς.<< ΧΡΩΜΑ , ΛΑΜΨΗ και ΣΚΙΑ>>
Η πρώτη φωτογραφία είναι δυτικά της Κερύνειας και η άλλη ανατολικά της Κερύνειας . Ο προβληματισμός μας η μορφολογία της περιοχής .Ακόμη τον σκεφτόμαστε ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ να γίνει εισβολή σε αυτή τη περιοχή.........


Φωτογραφία απο τον Άγιο Ιλαρίωνα περιοχή δυτικά της Κερύνειας όπου έγινε η τουρκική εισβολή το 1974. Το χωριό που φαίνεται είναι το Κάρμι. Πιο κάτω ο Καραβάς -Λάπηθος και Βασίλεια.

Φωτογραφία από τον Άγιο Ιλαρίωνα περιοχή ανατολικά της Κερύνειας .Φαίνεται ένα μέρος της Κερύνειας , πιο κάτω το Καράκουμι , ο Άγιος Επίκτητος , Χαρτσια και Ακανθού στο βάθος . Πιο πάνω το Πέλλαπαις όπου ήταν η αφετηρία της 33Μ.Κ. προς Αγιο Ιλαρίωνα στις 20 Ιουλίου .

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Η μέρα ξημερώνει οι Λόχοι, διμοιρίες ,ομάδες είμαστε στις θέσεις μας .Στο βάθος η Κερύνεια να βρίσκεται σε αναβρασμό και να ψήνετε κυριολεκτικά ,τόσο από θερμοκρασίες , όσο και από χρώμα κόκκινο των πυρκαγιών όπως και το κόκκινο χρώμα του βάρβαρου Τούρκου ανατολίτη . Πλοία να πηγαινοέρχονται από τη Μικρά Ασία και Ελικόπτερα να επιθεωρούν τη διαδρομή τους. Το τι φέρνουν το έχουμε αντιληφθεί όλους . Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ .
Μας δίδονται οδηγίες για αυξημένα μέτρα ασφαλείας προς όλη τη γραμμή αντιπαρατάξεως και ταυτόχρονα περισσότερο έλεγχο τις παράκτιας ζώνης . Οι Αξιωματικοί έρχονται σε περισσότερη επαφή με τους Καταδρομείς και μας δίδουν διάφορες οδηγίες και ταυτόχρονα επιλύουν διάφορα προβλήματα ρουτίνας. Εφοδιασμό , σίτιση Τρόφιμα , φαγητά, Αγγαρείες , καθαριότητες, σκοπιές και άλλα………………..
Οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής όπως ακούμε κάθε μέρα συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς από τα τουρκικά πλοία κυρίως προς τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς . Φαίνεται ότι τα βρίσκουν πολύ σκούρα για προώθηση τους προς τη διάβαση των Πανάγρων. Η λεγόμενη εκεχειρία από μέρους τους είναι άγνωστη λέξις , οι δε δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς εξαπατούνται με τη όλη στάση των Ηνωμένων εθνών με τους Κυανόκρανους τους και τα ελικόπτερα τους που επιτηρούν τις θέσεις των δύο πλευρών. Φαίνεται ότι τα ελικόπτερα των Ηνωμένων Εθνών και οι εντολοδόχοι τους , μάλλον υποβοηθητικοί ήταν στη όλη προσπάθεια για τη καταστροφή της Κύπρου.
Εμείς στη αντίθετη πλευρά της Κερύνειας –Ανατολικά- κρατούμε τις θέσεις μας χωρίς να γνωρίζουν οι Τούρκοι τον ακριβή αριθμό μας , τη δύναμη και εξοπλισμό μας γενικά .Το μόνο που ήξεραν επίσημα ήταν τα καταιγιστικά και πυκνά πυρά της Μοίρας μαζί με Λόχο Πεζικού που κρατούσαμε τη Περιοχή Παχυάμμου - Κλεπίνης μέχρι το Πενταδάκτυλο .Φαίνεται ότι το πράσινο μπερέ είχε κάμει τη δουλειά του για καλά.
Από μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς ανακοινώνεται σιωπηρώς η τοποθέτηση νέου Διοικητή Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου Δ.Δ.Κ.Κ. και αναλαμβάνει ο Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Καλογιάννης και ταυτόχρονα έχει και το αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρη υποδιοικητή του . Ακολούθως διοικητή με τη δημιουργία 2ου Συντάγματος Καταδρομών κατά τη διάρκεια του2ου γύρου της Τουρκικής εισβολής. Στις 10 Οκτωβρίου ο αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρης αναλαμβάνει ως νέος διοικητής τη Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών Κύπρου με την αναδιάταξη όλων των Μοιρών .
Και οι δύο είναι γνώριμοι στα Κυπριακά εδάφη .Είχαν Υπηρετήσει στη Εθνική Φρουρά με επιτυχίες στη εκτέλεση των καθηκόντων και των αποστολών τους . Ο αντισυνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρη έχει στις περγαμηνές του τις μάχες της Τυλληρίας στο Λωρόβουνο και Μανσούρα όπου με τη 31η Μοίρα Καταδρομών ως Υπολοχαγός και διοικητής λόχου και άλλα Τάγματα Πεζικού είχαν καταστείλει την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων εξτρεμιστών –στασιαστών μετά από σφοδρές μάχες τον Αύγουστο του 1964 σαν τέτοιες μέρες. 
Στις φωτογραφίες φαίνονται οι θέσεις των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και εξελίξεις της εισβολής του 1974 με τις παραβιάσεις της εκεχειρίας . Στα υπόλοιπα πλάνα φαίνονται οι πληθυσμοί της Κύπρου όπως και των Αγγλικών βάσεων. Το Υπόμνημα είναι σχετικό.



ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Ούτε σήμερα κτύπησε καμιά καμπάνα της περιοχής για τη λειτουργία της Κυριακής .
Γίνεται η νενομισμένη αναφορά μέσω των τηλεφώνων εκστρατείας . Κανένα πρόβλημα από μέρους των λόχων προς αναφοράν. Καλούνται όλοι οι Αξιωματικοί και επιτελείς των λόχων και των διμοιριών στο προσωρινό Διοικητήριο. Η εντολή ήταν να παρευρεθούν άπαντες .
Στη συνάντηση ο Διοικητής αναφέρει ότι έχει εντολή από τη Διοίκηση Καταδρομών όπως η 34η Μοίρα αντικατασταθεί στις θέσεις αυτές ,που κατέχει με επιτυχία ,με τη 32α Μοίρα Καταδρομών . Η αντικατάσταση θα γίνει την επομένη το πρωί χωρίς καμιά εκδήλωση από μέρους των Εφέδρων Καταδρομέων . Να κρατηθεί με πάσα μυστικότητα από τους Κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών όπως και των Τούρκων εισβολέων. Τα οχήματα να έχουν τη συνήθη διαδρομή τους ως οχήματα ανεφοδιασμού.
Η 34Η Μοίρα να επιστρέψει στη Λευκωσία .Περισσότερες οδηγίες και οι νέες μας θέσεις και καθήκοντα θα δοθούν την επομένη. Τα αισθήματα μας ήταν ανάμεικτα. Πολλά ερωτήματα. Η βασικότερη ερμηνεία ήταν ότι επιτέλους οι Τούρκοι εισβολείς θα τηρήσουν την εκεχειρία .Ος εκ τούτου ήταν ευκαιρία να γίνει αναδιάταξη των Δυνάμεων μας και ειδικά των Ειδικών Δυνάμεων μετά τη κόπωση των 15 ημερών απομονωμένοι από τους πάντες. Χρειαζόμαστε αντικατάσταση για τόνωση του Ηθικού μας γνωρίζοντες ότι στη Μοίρα μας είχαμε και τριαντάρηδες και βάλε και πολλοί από αυτούς είχαν και οικογένειες.
Όμως , πάρα πολλοί Καταδρομείς καταγόμενοι από τη περιοχή της Κυρήνειας είχαν εκφράσει την αντίθεση τους και ζητούσαν όπως μείνουν με τη 32α Μοίρα.
Πώς να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές όταν τα σπίτια ,τα χωριά τους και η Ιστορία τους είναι δεμένη με τους χώρους αυτούς ; Σε μερικούς είχε επιτραπεί το αίτημα τους.
Αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε σιωπηρώς . Τα μόνα που δεν πρέπει να μετακινηθούν σε καμιά περίπτωση είναι τα ομαδικά όπλα πολυβόλα , Π.Α.Ο. , αντιαρματικά ,Όλμοι και άλλα. Οι Έφεδροι καταδρομείς πρέπει να μείνουν στη θέση των μέχρι τη πλήρη παρουσίαση όλων των Καταδρομέων της 32ας Μοίρας στις αντίστοιχες θέσεις.
Η φωτογραφία είναι η περιοχή της Ανατολικής Κερύνειας .Είναι η ζώνη προστασίας της 34ης Μοίρας Καταδρομών . Λήφθηκε από τη περιοχή του Δασικού σταθμού Χαλεύκας κάτω από το Γυαηλά και φαίνεται η Οροσειρά του Πεναδακτύλου μέχρι τη θάλασσα Αγίου Επικτήτου και Χάρτσιας. Η περιοχή ολόκληρη ΉΤΑΝ καλυμμένη από πεύκα μέχρι τη θάλασσα.



ΔΕΥΤΕΡΑ 12 Αυγούστου 1974
ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΧΥΑΜΜΟΥ και ΑΛΑΚΑΤΙ
34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Εγερτήριο με τη ανατολή του ηλίου . Ο ήλιος να ανατέλλει από τα βάθη της ανατολής και τις χερσονήσου του Αποστόλου Ανδρέα. Μια μέρα με πολλά συναισθήματα. Επιστροφή στη Λευκωσία.
Η αποστολή μας εξετελέσθη ; Φυσικά και όχι. Θέλαμε την οπισθοχώρηση των Τούρκων εισβολέων με όλα τα δυνατά μέσα. Τα καταφέραμε ; φυσικά και Όχι .Θέλαμε τη Ελευθέρωση της Κερύνειας και επιστροφή των κατοίκων της τα καταφέραμε ; ΟΧΙ.
Όμως ένας από τους κύριους σκοπούς μας είναι και ήταν η συγκράτηση των Τούρκων εισβολέων για να δοθεί χρόνος στη πολική και στρατιωτική ηγεσία για επίλυση του προβλήματος με ειρηνικούς τρόπους . Το σκοπό αυτό τον ΠΕΤΥΧΑΜΕ και με το παραπάνω . Κρατήσαμε τις θέσεις μας σύσσωμη , μονιασμένη και μια γροθιά έναντι του Τούρκου εισβολέα και αποδείξαμε ότι οι Καταδρομείς αυτά που έχουν εκπαιδευτεί τα εφαρμόζουν στη πράξη . Κρατήσαμε τις θέσεις μας ως εφεδρική μονάδα κανένας μα κανένας δεν εγκατέλειψε τις θέσεις του και ο Διοικητής μας είχε ήσυχη τη συνείδηση του. 
Σε σύγκριση με τα αμούστακα παιδιά των 18 χρόνων που διοικούσε πρόσφατα και γνώριζε ότι οι μικροί Καταδρομείς που εκτελούσαν τις αποστολές τους ήταν υπόδειγμα των υπολοίπων μονάδων του στρατού μας , είχαν δε μεγάλη πειθαρχία και ψηλό Ηθικό , διαπίστωσε ότι έφερε σε αυτούς τους χώρους μια πολυπληθή Μοίρα εφέδρων Καταδρομέων σε μεγάλη ηλικία και οι μεγάλοι Καταδρομείς ανεξάρτητα ηλικίας είχαν και αυτοί την ίδια πειθαρχία και Ηθικό . 
Οι οδηγίες ήταν σαφείς . ΝΑΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με μάχιμη Μονάδα Κληρωτών με εφέδρων. Αυτό ήταν σαφές και αυτό εφάρμοσε ο Διοικητής μας . Η 34η Μοίρα έχει άλλη αποστολή και αυτό ήταν ξεκάθαρο.
Είμαστε για 15 ημέρες οι 300 του Λεωνίδα – του Διονύση Ντερτινόπουλλου -- η 34η ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ και φυλάγαμε τις Θερμοπύλες της Ανατολικής Κερύνειας. ΝΑΙ τον σκοπό μας τον πετύχαμε ΟΛΟΙ μας .
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν η ς επιστροφή χωρίς καμιά απώλεια όπως είχε αρχίσει η αποστολή αυτή .
Με την άφιξη όλων των λόχων της 32ας Μοίρας Καταδρομών άρχισε σταδιακά η αντικατάσταση και η έναρξη της αποχώρησης της 34ης Μοίρας προς Λευκωσία. Η επάνδρωση και αντικατάσταση των θέσεων έγινε ομαλά.
Ενθυμούμε πάρα πολύ καλά μία από τις εντολές ήταν να ΜΗΝ γίνει αντικατάσταση των διαβιβαστών/ ασυρματιστών του 45ου Τ.Δ. και αν συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντα τους με τους διαβιβαστές της 32ας Μοίρας. Όλα τα καλώδια εκστρατείας και τηλέφωνα παρέμειναν στη θέση τους και ενημερώθηκαν οι διαβιβαστές της 32ας Μοίρας και τα παρέλαβαν.
Με τη αναχώρηση μας και το ανέβασμα μας στα αυτοκίνητα η καρδιά μας κτυπούσε δυνατά και σε κάποιες στιγμές δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε . Ήταν το ανεξήγητο σε πολλούς από εμάς ,δεν υπήρχε ερμηνεία. 
Η διαδρομή της επιστροφής μας προς Λευκωσία ήταν Αλακάτι , ο παραλιακός δρόμος προς Χάρτσια, Ανεβαίνουμε προς το δασικό σταθμό Χαλεύκας πάνω μας ο Γυηλάς και δεξιά μας το Αρμενομονάστηρο , όλους μας το βλέμμα προς τα παράλια της Κερύνειας. 
Η υπέροχη θέα του πράσινου με το γέρο Πενταδάκτυλο να μας φωνάζει …………..<<πού με αφήνετε ……….εγώ σας προστάτευα για χρόνια από τους Σαρακινούς και άλλους εχθρούς της Κύπρου μας ……... Εδώ είναι που ο Διγενής Ακρίτας πάτησε πάνω μου με τα πέντε του δάκτυλα και πηγαινοερχόταν στη Μικρά Ασία και σας προστατεύαμε …………………………αυτοί οι ανατολίτες βάρβαροι που έχουν έρθει πρόσφατα τους έχω ξαναζήσει για 300 χρόνια ……είναι οι χειρότεροι που πέρασαν από εδώ ………Να προσέχετε………….. Να προσέχετε ……..Να προσέχετε ….ο Θεός να βάλει το χέρι του …τους ξέρω αυτούς………>>
Βλέπουμε μέχρι κάτω τη Θάλασσα της Κερύνειας και………………………. περνούμε το δασικό σταθμό Χαλεύκας , Ήταν η τελευταία φορά που βλέπαμε την Επαρχία Κερύνειας από τη περιοχή της Χαλεύκας 
Κατεβαίνουμε προς Κυθρέα , Μια Μηλιά . Όλες οι περιοχές είναι γεμάτες με στρατό μας ,περισσότερος από τη ημέρα της αναχώρησης μας προς Παχύαμμο. Αυτοκίνητα γεμάτα εθνοφρουρούς κληρωτούς και εφέδρους να φθάνουν προς τη περιοχή Μια Μηλιάς και να παίρνουν θέσεις άμυνας . Η περιοχή από Πενταδάκτυλο μέχρι το ΣΟΠΑΖ να είναι σαφώς ενισχυμένη με όλους τους τύπους αντιαρματικών όπλων και τα εναπομείναντα σε δράση μάχης άρματα μάχης Τ34 . Μέχρι και αντιαρματικές τάφρους είδαμε να κατασκευάζονται σε διάφορες περιοχές. Υπήρχε δε μεγάλη δραστηριότητα από μέρους πολλών μονάδων της περιοχής.
Περνούμε από Καιμακλί , Αγλαντζιά και μετά φθάνουμε στο στρατόπεδο ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ στη Αθαλάσσας. Ο Λόχος διοικήσεως πηγαίνει στο στρατόπεδο του Εφεδρικού –της Αστυνομίας- δίπλα από το Ραδιοφωνικό σταθμό Κύπρου και ΓΕΕΦ.
Κατά τις απογευματινές ώρες μας δίνεται οδηγία όπως όλα τα λαντ ρόβερ της Μοίρας εφαρμοστούν νέοι ασύρματοι της αστυνομίας Κύπρου και σε συχνότητες συμβατές με όλες τις Μονάδες του Δ.Δ.Κ.Κ. του 45 Τ.Δ. και Γ.Ε.Ε.Φ. Η εγκατάσταση γίνεται σε συνεργείο της Αστυνομίας από το Υπεύθυνο Αξιωματικό της Αστυνομίας. Η συνεργασία ήταν άψογη από κάθε άποψη.
Το αναφέρω διότι πριν 25 ημέρες , ημέρα του πραξικοπήματος Καταδρομείς και Αστυνομία ήταν σε πλήρη πολεμική ρήξη μεταξύ τους . Αστυνομικοί και Καταδρομείς είχαν σκοτωθεί μεταξύ τους . Αστυνομικοί και αξιωματικοί τους είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στις κεντρικές φυλακές. Με την έναρξη της Τουρκικής εισβολής Αστυνομία και στρατός έγιναν ΕΝΑ για προάσπιση της Ακεραιότητας της Κύπρου και Επίθεση ενάντια στον ξένος Κατακτητή. Όλος ο εξοπλισμός της Αστυνομίας αυτοκίνητα , όπλα, πυρομαχικά και άλλα, μαζί με το προσωπικό της ήταν σε πλήρη συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία. Μέχρι και στρατιωτικές στολές –φαιοπράσινες στολές- της αστυνομίας δόθηκαν προς Εφέδρους. Αξιωματικοί της αστυνομίας να ηγούνται λόχων ενάντια στο Τούρκο εισβολέα. 
Τέτοια στολή φαιοπράσινη είχα προμηθευτεί από τα προσωπικά αντικείμενα του αδελφού μου που υπηρετεί στο αστυνομικό σταθμό Αγίου Δομετίου .
Όλο το βράδυ το περνάμε στο στρατόπεδο του Εφεδρικού -της Αστυνομίας - και συνεχίζουμε όλη τη νύκτα στη εγκατάσταση των ασυρμάτων σε πολλά λαντ ροβερς στρατιωτικά και πολιτικά στα οποία είχε γίνει επίταξης των . 
Στη φωτογραφία οι ακριβείς θέσεις της 34Μ.Κ. όπως τις παραδώσαμε στη 32α Μ.Κ. , και η πανοραμική όψη της ανατολικής πλευράς της Κερύνειας ---βουνό και θάλασσα----όπως και ο γέρο Πενταδάκτυλος .




 Η πανοραμική θέα της ανατολικής πλευράς της Κερύνειας ---βουνό και θάλασσα----όπως και ο γέρο Πενταδάκτυλος .


 Η πανοραμική θέα της ανατολικής πλευράς της Κερύνειας ---βουνό και θάλασσα----όπως και ο γέρο Πενταδάκτυλος .

Συνεχίζεται...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου